Care sunt interventiile chirurgicale ortopedice des intalnite?

Atunci cand afectiunile ortopedice sunt netratate la timp, pot duce catre complicatii, iar in cele mai multe din cazuri, aceste complicatii pot fi tratate doar prin interventie chirurgicala, singura solutie care poate reabilita leziunile si traumatismele la nivelul articulatiilor, oaselor sau ligamentelor. Exista cateva interventii chirurgicale ortopedice frecvent intalnite, care au o rata de succes foarte mare si ajuta la vindecarea rapida a pacientului. Citeste mai multe despre artroscopie si ligamentoplastie in acest material.

Cuprins

In prezent, dezvoltarea tehnologica permite efectuarea de interventii chirurgicale minim invazive, care ajuta pacientul sa se recupereze rapid si reduc zilele de spitalizare ale acestuia.

Important de mentionat este ca in majoritatea cazurilor, interventiile chirurgicale puteau fi prevenite, daca pacientul ar fi venit din timp la consultatiile de specialitate. In egala masura, sunt afectiuni care necesita interventii chirurgicale in regim de urgenta, cum ar fi rupturile de menisc sau ligamentele anterioare incrucisate, ce duc pacientul in imposibilitatea de a efectua cele mai simple miscari.

Scopul interventiei chirugicale este acela de a elimina efectele unui traumatism sau leziuni si de a restabili normalitatea anatomica a zonei afectate, indiferent ca este vorba de ligamente, structuri osoase sau articulatii.

O mare parte din interventiile chirurgicale pot fi prevenite, daca pacientul se prezinta la timp pentru o consultative de specialitate. Pentru ca inainte de a recurge la interventie chirurgicala, exista posibilitatea unor tratamente nechirurgicale. Este important ca pacientii sa stie ca un consult de specialitate nu doare si ca scopul nostru, ca medici, este de a ajuta pacientii sa se vindece. De aceea, odata ce se intaleaza primele simptome, consultul ortopedic este indicat. Durerea nu este normala, iar  a sta permanent in stare de durere nu produce numai disconfort fizic, ci si multa suferinta emotionala. Apar stari de anxietate si nervozitate, iar impotenta functionala a membrelor afectate este la un pas distanta”, mentioneaza dr. Ahmad Alqadi, medic specialist Ortopedie Traumatologie.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Artroscopia, tehnica inovativa pentru diagnosticarea si tratarea afectiunilor ortopedice

Artroscopia este recomandata in multiple situatii datorita avantajelor pe care le ofera atat pacientului, cat si medicului chirurg. Atunci cand vorbim de afectiuni ale genunchiului, umarului, soldului sau gleznei, artroscopia reprezinta solutia pentru diagnosticarea si tratarea acestora. Artroscopia este o alternativa pentru abordul chirurgical clasic, conservator.

In cazul artroscopiei, medicul ortoped introduce in articulatie un instrument subtire, de aproximativ 4-5 mm numit artroscop. Cu ajutorul acestuia, poate observa in detaliu, la rezolutie marita, intreaga articulatie.
Cu ajutorul acestei proceduri, medicul chirurg poate stabili diagnosticul exact si poate trata eficient leziunile in afectiunile ortopedice.

Artroscopia este recomandata in cazul:

  • leziunilor de menisc
  • leziunilor ligamentare
  • leziunilor tendinoase si de cartilaj
  • sinovitelor
  • sindromul de impingement

Artroscopia de genunchi se efectueaza atunci cand exista o leziune sau ruptura de menisc de gradul 3 si 4, in sindromul de plica sinoviala si multe alte afectiuni ale genunchiului.

Ruptura de menisc poate fi tratata cu ajutorul suturii de menisc, realizata artroscopic. Aceasta presupune curatarea zonei afectate de tesutul cicatricial si pozitionarea meniscului rupt la locul sau cu ajutorul unor ancore ori a unor suturi. Dupa interventie, mobilitatea  genunchiului este limitata la 0-90º in primele 4 saptamani. Pacientii pot incepe sprijinul partial abia dupa 3 saptamani, iar sprijinul total ar putea sa-l obtina dupa 6 saptamani postoperator.

Artroscopia de glezna este o metoda inedita in tratarea afectiunilor articulatiei gleznei, de la artroza la rupturi de ligamente sau cartilaj, sechele dupa entorse, infectii si sindroame dureroase de cauza necunoscuta.

Artroscopie de umar – este o procedura chirurgicala minim-invaziva ce permite diagnosticul si tratamentul leziunilor intraarticulare.

Indiferent de zona tratata, aceasta interventie este minim-invaziva. Medicul ortoped va introduce in articulatie un instrument subtire, numit artroscop, ce are la capat o camera video. In acest fel, poate vedea pe un monitor imagini marite din interiorul articulatiei.

Marile avantaje ale acestei interventii sunt recuperarea rapida, spitalizarea redusa si cicatricile minime.

Ligamentoplastia, frecvent recomandata

Ruptura ligamentelor se intalneste des in cazul sportivilor de performanta si al persoanelor tinere, active. Atunci cand ligamentele sunt rupte, capacitatea de miscare a genunchiului este limitata si nu va permite pivotarea, rotirea sau rasucirea piciorului.

Scopul ligamentoplastiei este acela de a obtine un genunchi functional, care sa-i dea posibilitatea pacientului sa-si reia activitatile de zi cu zi. Mai multe despre ligamentoplastie puteti gasi aici Ruptura de ligament incrucisat anterior

In majoritatea cazurilor, recuperarea implica si un program de fizio-kinetoterapie pe care pacientul trebuie sa-l respecte, daca isi doreste sa se vindece mai repede. Dupa 3 saptamani, pacientul poate renunta la carje si la imobilizare. In saptamanile 16-22 de recuperare, pacientul va capata forta maximala si anduranta.

 

Bibliografie:

  • Kanayama, M., Hashimoto, T. and Shigenobu, K., 2005. Rationale, biomechanics, and surgical indications for Graf ligamentoplasty. Orthopedic Clinics36(3), pp.373-377.
  • Ribeiro, J.C., Santos, C.B.D., Bellusse, G.C., Rezende, V.D.F. and Galvão, C.M., 2013. Occurrence and risk factors for surgical site infection in orthopedic surgery. Acta Paulista de Enfermagem26, pp.353-359.
  • Martín-Ferrero, M.Á., Faour-Martín, O., Simon-Perez, C., Pérez-Herrero, M. and de Pedro-Moro, J.A., 2014. Ambulatory surgery in orthopedics: experience of over 10,000 patients. Journal of Orthopaedic Science19, pp.332-338.
  • Treuting, R., 2000. Minimally invasive orthopedic surgery: arthroscopy. Ochsner Journal2(3), pp.158-163.