Ce legatura exista intre diabet si obezitate?

Ce legatura exista intre diabet si obezitate?

Odata instalata, obezitatea declanseaza o serie de complicatii in ceea ce priveste sanatatea pacientului. Printre acestea se numara complicatiile cardiovasculare, fertilitate redusa si diabet. Diabetul este unul din cele mai des intalnite efecte secundare ale obezitatii, tratamentul fiind unul cat se poate de complex. Afla din acest material care este legatura dintre obezitate si diabet, dar mai ales cum poate chirurgia obezitatii sa rezolve diabetul de tip 2.

O persoana este considerate obeza in momentul in care indicele de masa corporala depaseste 30. Excesul de greutate nu numai ca afecteaza calitatea vietii si impiedica persoana sa desfasoare activitatile zilnice, ci creeaza si o predispozitie catre aparitia diferitelor complicatii. Printre cele mai des intalnite efecte secundare ale obezitatii se numara diabetul.

Diabetul necesita un tratament amplu si pentru o perioada indelungata de timp. Este important sa intelegem ce inseamna obezitatea si diabetul, inainte de a gasi corelatia dintre cele doua si maniera prin care chirurgia obezitatii poate rezolva diabetul tip II”, mentioneaza Dr. Stefan Tuca.

Diabetul este una dintre cele mai raspandite afectiuni medicale la nivel mondial. Exista 3 clasificari principale ale diabetului zaharat: tip I, tip II si diabetul gestational (care apare numai la femeile insarcinate). Dintre aceste trei tipuri de diabet, diabetul de tip II este adesea asociat obezitatii.

Diabetul zaharat apare in momentul in care exista un dezechilibru in ceea ce priveste hormonul secretat de pancreas, responsabil de reglarea nivelului de zahar din sange.

Articol realizat de Dr. Stefan Tuca - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Persoanele obeze, predispuse catre diabet

O mare parte dintre persoanele obeze sunt afectate de diabet sau au un risc foarte ridicat de a dezvolta diabet intr-o perioada de timp foarte scurta. Explicatia este simpla: greutatea suplimentara a corpului obliga pancreasul sa produca mai multi hormoni pentru a regla nivelul glicemiei din sange. Pentru a face fata acestei productii suplimentare, celulele pancreatice ajung la suprasolicitare, iar suprasolicitarea acestora produce un dezechilibru si implicit esuarea intregului mecanism de reglare a cantitatii de zahar din sange.

Fiind o legatura foarte stransa intre aceste doua afectiuni, de interdependenta, in unele situatii, este valabila si situatia inversa. Multi pacienti cu diabet zaharat, in special cei cu diabet zaharat de tip II, incep sa creasca in greutate, ajungand la supraponderabilitate sau obezitate intr-un timp foarte scurt.

Ce legatura exista intre diabet si obezitate?

Cum ajuta chirurgia bariatrica in tratarea diabetului?

Chirurgia obezitatii nu ajuta numai la rezolvarea problemelor legate de greutate excesiva, ci si in ceea ce priveste tratarea complicatiilor asociate, implicit a diabetului.

”Diabetul de tip II poate fi gestionat in mod eficient cu medicamente, cat si prin schimbarea stilului de viata si exercitii fizice. Cu toate acestea, majoritatea pacientilor care se confrunta si cu obezitatea si cu diabetul, se afla in imposibilitatea de a face ca acest lucru sa se intample de unul singur. Din fericire, miracolele medicale moderne, cum ar fi operatia de scadere in greutate prin micsorarea stomacului, pot ajuta pacientii sa rezolve ambele probleme.”, mentioneaza dr. Stefan Tuca.

Chirurgia obezitatii este considerata un tratament avansat al diabetului zaharat, fiind o procedura care face schimbari permanente la nivelul tractului digestiv.

Diabetul de tip 2 nu este singura afectiune ameliorata sau chiar tratata prin chirurgie bariatrica. Odata cu aceasta interventie, scade riscul de a dezvolta boli cardiace, hipertensiune, astm si apnee in somn.

Afla mai multe din acest material despre avantajele chirurgiei bariatrice.