Ce sunt fracturile de stres si cum poti sa le eviti?

Fracturile de stres apar de cele mai multe ori atunci cand exista o schimbare in rutina zilnica, la nivel de miscari. Poate sa fie vorba inclusiv de introducerea unui exercitiu nou in rutina zilnica. Fracturile de stres pot afecta metatarsienele, antepiciorul si degetele de la picioare. Afla mai multe despre fracturile de stres din acest material.

Cuprins

Fractura de stres reprezinta o mica fisura in interiorul unui os sau chiar o vanataie la nivelul osului. Cele mai multe fracturi de stres sunt cauzate de suprasolicitare si de activitati repetitive. Tocmai de aceea, principalele categorii afectate sunt alergatorii si jucatorii de fotbal sau de baschet.

In general, durerea produsa de fracturile de stres se dezvolta treptat si devine insuportabila in timpul activitatilor de sustinere a greutatii.

Care sunt situatiile care pot produce fracturi de stres?

Fracturile de stres apar atunci cand exista o schimbare in ceea ce priveste activitatea. Poate fi vorba de un nou exercitiu, de o crestere brusca a timpului de antrenament sau chiar schimbarea suprafetei de antrenament.

Chiar si persoanele care nu practica sporturi pot fi afectate de fractura de stres. De exemplu, daca obisnuinta este sa mergeti rar pe jos, iar la un moment dat ajungeti sa schimbati frecventa si sa mergeti excesiv, in timpul unei vacante, puteti suferi o fractura de stres. Schimbarea incaltarilor creste riscul de fractura de stres, deoarece diminueaza capacitatea piciorului de a absorbi fortele repetitive.

Desi acestea sunt cele mai des intalnite cauze, nu sunt singurele care duc la aparitia fracturii de stres.

Sunt afectiuni, precum osteoporoza, care duc la o scadere a rezistentei osoase si implici la o crestere a riscului de fractura. Statistic, fracturile de stres sunt mai frecvente pe timpul iernii, cand nivelul de vitamina D din organism este mult mai scazut.

Orice aspect care modifica modul in care piciorul absoarbe impactul in momentul in caqre atinge solul poate creste riscul de fractura de stres. Acest lucru se intampla inclusiv in cazul basicilor sau al monturilor, care afecteaza modul in care puneti greutatea pe picior atunci cand mergeti sau alergati.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cate tipuri de fracturi de stres exista?

Fracturile de stres la nivelul piciorului si al gleznei apar cel mai frecvent la nivelul oaselor metatarsiene. De asemenea, sunt adesea intalnite la nivelul calcaneului, talusului si sesamoidului.

Al doilea si al treilea metatarsian al piciorului sunt cele mai predispuse la fracturi de stres. Aceasta este zona cu cel mai mare impact asupra piciorului atunci cand mergeti sau executati miscari de impingere si alergare. Persoanele care au un os al doilea metatarsian mai mare sunt, de asemenea, in risc mai mare pentru fracturi de stres. Aceste fracturi produc in majoritatea cazurilor dureri resimtite in mijlocul piciorului.

Foarte rar, fracturile de stres afecteaza al patrulea si al cincilea metatarsian, cu durere localizata in partea exterioara a piciorului.  Aceste fracturi pot fi mai dificil de tratat, deoarece unele zone ale acestor oase (cum ar fi baza celui de-al cincilea metatarsian) nu primesc un aport mare de sange, ceea ce duce la prelungirea timpului de vindecare.

Fractura de stres mai poate sa apara inclusiv la nivelul calcaneului. Este a doua cea mai frecventa zona a piciorului afectata de fracturi de stres si se manifesta prin durere in calcai care apare in timpul exercitiilor fizice.  Acest disconfort poate fi similar cu disconfortul cauzat de fasceita plantara sau de pintenii ososi ai calcaiului.

Fracturile de stres: simptome

Cel mai frecvent simptom al unei fracturi de stres la picior sau la glezna este durerea. De obicei, durerea se dezvolta treptat si se agraveaza in timpul activitatii de sustinere a greutatii. Alte simptome pot include:

  • Durere care se diminueaza in timpul repausului
  • Durere care este asociata cu activitati fizice pe parcursul zilei
  • Umflatura pe partea superioara a piciorului sau pe partea exterioara a gleznei
  • Sensibilitate la atingere la locul fracturii
  • Posibile vanatai

Fracturile de stres: tratament conservator sau chirurgical?

In functie de gravitatea afectiunii si de locul afectat, fractura de stres poate fi tratata fie conservator, fie chirurgical.

Tratamentul conservator implica imobilizarea fara suport de greutate (ghips sau cizma), timp de cel putin 6 saptamani. In aceasta perioada este recomandat sa evitati activitatile fizice care implica zona afectata, chiar daca au un impact redus. 

Unele fracturi de stres necesita interventie chirurgicala pentru a se vindeca in mod corespunzator.  In cele mai multe cazuri, interventia implica stabilizarea sau sustinerea oaselor prin introducerea unui tip de fixare interna.

Important este sa va prezentati pentru un consult de specialitate de la primele simptome. Majoritatea fracturilor de stres sunt tratate nechirurgical.

 

Bibliografie:

  • Aweid, B., Aweid, O., Talibi, S. and Porter, K., 2013. Stress fractures. Trauma15(4), pp.308-321.
  • Knapp, T.P. and Garrett Jr, W.E., 1997. Stress fractures: general concepts. Clinics in sports medicine16(2), pp.339-356.
  • Miller, T.L. and Kaeding, C.C., 2019. Stress fractures. The sports medicine physician, pp.197-210.
  • Sharma, J. and Heagerty, R., 2017. Stress fracture: a review of the pathophysiology, epidemiology and management options. Foot4, p.6.