Durere in talpa: de ce apare si cand e cazul sa te ingrijorezi?

Durerea in talpa poate sa apara frecvent in cazul pacientilor adulti. Uneori se manifesta intermitent, alteori este continua, iar cauza declansatoare poate fi depistata numai in momentul in care pacientul ajunge la un consult de specialitate. Insa de ce apare durerea in talpa, cum se manifesta si ce boli poate indica? Aflati din materialul urmator.

Cuprins

Durerea in talpa este un simptom pentru diferite afectiuni ale oaselor, muschilor si tendoanelor. Aceasta poate sa apara fie la nivelul unui picior, fie la nivelul ambelor picioare. Un lucru esential de retinut este faptul ca aceasta durere in talpa este produsa in majoritatea cazurilor de presiunea pusa asupra piciorului, nu ca urmare a unei leziuni.

Ce poate favoriza/accentua durerea in talpa?

Sunt anumite activitati care favorizeaza aparitia durerii in talpa si chiar o acentueaza. De exemplu, sporturile care suprasolicita musculatura piciorului si sunt caracterizate de miscari repetitive, precum ciclismul sau alergatul se pot incadra in aceasta categorie. De asemenea, purtarea unui anume tip de incaltaminte, incomoda si neadecvata poate duce la durere in talpa.

Daca pacientul este supraponderal sau obez, se poate intampla sa apara acest simptom, ca urmare a presiunii exercitate de kilogramele in exces. Durerea de talpa mai apare si odata cu inaintarea in varsta.

Atunci cand apare, consultul de specialitate este singurul care poate oferi raspunsuri pentru toate intrebarile pe care le are pacientul, precum si solutiile de tratament adecvate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cum se manifesta durerea in talpa?

Durerea in talpa poate fi localizata foarte clar sau poate fi generalizata. Ea poate sa apara la nivelul partii dorsale a piciorului, pornind de la degetele de la picioare, pana la calcai.

In unele situatii, intensitatea durerii in talpa poate fi mica, iar alteori devine greu de suportat, pacientul resimtind durerea ca pe niste intepaturi acute. In aceste cazuri, se intampla frecvent ca pacientul sa nu mai poata sa mearga sau ca mersul sa ii fie afectat de durere. Iar atunci cand exista acest disconfort la nivelul talpii, poate fi afectata atat pozitia corpului, cat si musculatura.

Care sunt afectiunile pe care le poate indica durerea in talpa?

Sunt multe afectiuni care au ca simptom comun durerea in talpa, tocmai de aceea este si indicat un consult de specialitatea atunci cand apare acest simptom.

Cele mai intalnite cauze ale durerii in talpa sunt afectiuni precum:

  • Bursita
  • Sindromul de tunel tarsian
  • Artrita
  • Fasceita plantara
  • Osteomielita
  • Neuropatie periferica
  • Tendinita tibiala posterioara
  • Fracturi ale oaselor piciorului
  • Lupus eritematos sistemic.

Fasceita plantara, cea mai des intalnita cauza a durerii in talpa

In cele mai multe cazuri, durerea in talpa este cauzata de o boala care se numeste fasceita plantara. In cazul aceste afectiuni, tesutul care leaga osul calcaiului de degetele de la picioare se inflameaza, iar aceasta inflamatie duce la durere.

De cele mai multe ori, durerea se manifesta la nivelul unui singur picior. Barbatii cu varsta intre 40-70 de ani au un risc mai ridicat de a face aceasta afectiune decat femeile. Cauzele care duc la aparitia fasceitei plantare nu sunt inca pe deplin cunoscute, dar se crede ca pintenii calcaneeni joaca un rol foarte important in declansarea acestei boli.

La nivel de simptome, pacientii care au fasceita plantara resimt durerea in talpa preponderent la nivelul calcaiului. Specificul acestei dureri este ca apare mai ales dimineata, cand pacientul se da jos din pat sau dupa o perioada de repaus, cand pacientul reia mersul.

Fasceita plantara afecteaza mai ales persoanele care practica sporturi precum alergatul, persoanele supraponderale si pe cele care poarta incaltaminte inadecvata.

Pantofii cu toc pot produce durere in talpa

Daca obisnuiesti sa porti foarte des pantofi cu toc, poate ca este momentul sa reconsideri aceasta decizie. Tocurile pot duce la aparitia inflamatiilor la nivelul membrelor inferioare si pot afecta ireversibil tendonul, ducand la durere in talpa. In acelasi timp, pantofii cu toc pot creste riscul de aparitie a monturilor.

Sindromul de tunel tarsian, cauza frecventa pentru durere in talpa

Acest sindrom apare in urma unei suprasolicitari a piciorului sau a gleznei, prin efectuarea de miscari repetitive. Mersul, alergatul sau exercitiile fizice intense pot fi 3 exemple foarte bune din acest punct de vedere.

Bursita, inflamatia cronica ce duce la durere

Bursita este inflamatia cronica sau acuta a burselor, saculetii care contin lichid de la nivelul articulatiilor. Bursitele pot aparea la nivelul umarului, genunchiului, soldului, precum si calcaiului.

La nivelul calcaiului, bursita apare in urma purtarii unor incaltari incomode sau a pantofilor cu toc, precum si in urma unor activitati precum dans sau sarituri.

Bursita la nivelul calcaiului poate fi recunoscuta usor dupa simptome precum durerea deasupra calcaiului, caldura si inrosirea zonei afectate. In unele cazuri, bursita la nivelul calcaiului poate duce la un mers schiopatat, care afecteaza nu numai musculature piciorului, ci si pozitia intregului corp.

Cum poate fi diagnosticata durerea in talpa?

Pacientul are nevoie sa se prezinte la un consult de specialitate pentru un diagnostic exact. In urma examinarii clinice, medicul ortoped poate recomanda si investigatii suplimentare, precum radiografie, tomografie computerizata, ecografie sau RMN.

Poate fi tratata durerea in talpa?

Durerea in talpa poate fi tratata, in urma stabilirii cauzelor declansatoare. Solutiile de tratament pot fi conservatoarea sau chirurgicale, in functie de complexitatea cazului.

Pierderea in greutate si adoptarea unei diete alimentare zilnice bazate pe fructe si legume pot fi solutii de tratament la fel de eficiente, in functie de cauza care a dus la aparitia durerii in talpa.

Fizioterapia poate ajuta la fel de mult pentru ameliorarea durerii in talpa.

Cand sa vii la medic?

Exista cateva simptome ingrijoratoare care ar trebui sa trimita pacientul la consult. Acestea sunt:

  • Dureri severe in talpa, care apar brusc
  • Senzatia de amorteala a piciorului
  • Rana existenta la nivelul piciorului.

 

Bibliografie:

  • Aaron, D.L., Patel, A., Kayiaros, S. and Calfee, R., 2011. Four common types of bursitis: diagnosis and management. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons19(6), pp.359-367.
  • Buchbinder, R., 2004. Plantar fasciitis. New England Journal of Medicine350(21), pp.2159-2166.
  • Dyck Jr, D.D. and Boyajian-O’Neill, L.A., 2004. Plantar fasciitis. Clinical Journal of Sport Medicine14(5), pp.305-309.
  • Janke, E.A., Collins, A. and Kozak, A.T., 2007. Overview of the relationship between pain and obesity: What do we know? Where do we go next?. Journal of rehabilitation research & development44(2).