Durerea in articulatie, simptom pentru osteocondrita disecanta

Osteocondrita disecanta este o boala care afecteaza atat copiii, cat si adultii. In general, apare la nivelul genunchiului, insa de multe ori se manifesta si la nivelul incheieturii gleznei. Primul simptom al acestei afectiuni este durerea specifica, pe care pacientul o resimte in interiorul articulatiei, nu la suprafata acesteia. Ce este osteocondrita disecanta si cum poate fi tratata, aflati din urmatorul material.

Cuprins

Osteocondrita disecanta este o afectiune a articulatiilor in care un fragment de os si cartilaj se desprind de pe suprafata articulatiei, producand o leziune in interiorul articulatiei. In functie de caz, aceste fragmente pot deveni corpi liberi, alteori se pot prabusi. De cele mai multe ori insa, cartilajul articular este doar deteriorat in momentul diagnosticarii.

De ce apare osteocondrita disecanta?

Cauza exacta a osteocondritei disecante nu este pe deplin cunoscuta, insa este rezultatul unui cumul de factori, precum:

  • Traumatisme repetate la nivelul articulatiei sau o suprasolicitare a acesteia
  • Flux sanguin redus catre zona afectata
  • Laxitate ligamentara
  • Un defect congenital in dezvoltarea cartilajului sau osului.

Atunci cand vorbim de osteocondrita disecanta ce apare in cazul copiilor, in cele mai multe din situatii, copiii au practicat un sport de performanta de la varste foarte mici. Potrivit studiilor si parerii general impartasite, osteocondrita disecanta la adulti nu este decat o continuare a formei juvenile, ce apare in copilarie.

Ce simptome are osteocondrita disecanta?

Tabloul clinic al acestei afectiuni este cat se poate de complex. Primul si cel mai usor de observant simptom al osteocondritei disecante este durerea resimtita in interiorul articulatiei. In fazele timpurii, durerea este moderata si poate sa ajunga invalidanta in timp.  Mai pot aparea simptome precum:

  • Umflarea zonei afectate
  • Sensibilitate la palpare
  • Senzatia de blocare a articulatiei
  • Dificultate in miscarea articulatiei
  • Slabiciune resimtita in zona afectata.

In cazul in care fragmentul de os si cartilaj se desprinde complet, mai poate aparea si o pierdere aproape completa a mobilitatii si functionalitatii articulatiei.

Cum este diagnosticata osteocondrita disecanta?

Diagnosticul osteocondritei disecante implica o examinare clinica a articulatiei afectate. De multe ori insa, pentru a primi informatii suplimentare si pentru a face diagnostic diferential, este nevoie de investigatii imagistice, precum radiografii, RMN sau CT. In unele cazuri, artroscopia se dovedeste a fi deosebit de utila in observarea detaliata a leziunii care exista in interiorul articulatiei.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Ce se intampla daca fragmentul desprins devine corp liber?

Daca fragmentul de os si cartilaj desprins in cazul osteocondritei disecante devine un corp liber in articulatie, acesta poate produce complicatii. Poate cauza blocaje, senzatii de blocare sau clicuri in timpul miscarii. De asemenea, poate provoca leziuni suplimentare ale tesuturilor articulare sau cartilajului in momentul in care se freaca de suprafetele articulare sau se blocheaza in spatiile articulare.

Corpul liber poate interfera cu miscarea normala a articulatiei, limitand flexibilitatea si producand durere sau disconfort. Daca acest corp liber blocheaza complet articulatia, poate fi necesara interventia chirurgicala de urgenta.

Cum poate fi tratata osteocondrita disecanta?

Tratamentul osteocondritei disecante variaza in functie de particularitatile fiecarui caz. Varsta pacientului este un factor relevant, la fel si gravitatea sau complexitatea afectiunii.

Solutii nechirurgicale pentru osteocondrita disecanta

In cazurile simple, fara complicatii, tratamentul poate include fizioterapie pentru a intari muschii si pentru ameliorarea durerii, atele sau dispozitive de sprijin, precum si administrarea de medicamente pentru reducerea inflamatiei si a durerii.  

Solutii chirurgicale pentru osteocondrita disecanta

In cazurile mai severe, interventia chirurgicala este principala solutie de tratament pentru a repara sau elimina fragmentul de os si cartilaj.

  • Artroscopie si fixare: Artroscopia este o procedura minim-invaziva in care se utilizeaza un artroscop si instrumente chirurgicale subtiri pentru a vizualiza si repara leziunea. In timpul artroscopiei, fragmentul desprins poate fi reatasat la locul sau cu ajutorul suruburilor sau a altor dispozitive de fixare. Aceasta interventie este recomandata in cazul leziunilor mici si stabile.
  • Grefa de os - in cazurile in care leziunea este mai mare si nu poate fi reatasata, se poate recurge la o grefa de os. In aceasta procedura, se ia o mica portiune de os sanatos dintr-o alta parte a corpului si se plaseaza in zona afectata pentru a stimula vindecarea si regenerarea tesutului osos.
  • Transplant de cartilaj - in cazurile in care leziunea afecteaza si cartilajul, poate fi necesar un transplant de cartilaj.
  • Osteotomie - Osteotomia este o interventie chirurgicala in care se realizeaza taieturi controlate in os pentru a corecta alinierea si distributia gresita a fortelor in articulatie. Aceasta poate fi o optiune in cazurile in care leziunea afecteaza alinierea articulatiei si provoaca stres asupra unei zone specifice.

Este important sa consulti un medic ortoped pentru a primi un diagnostic exact si un plan de tratament corespunzator.

 

Bibliografie:

  • Bruns, J., Werner, M. and Habermann, C., 2018. Osteochondritis dissecans: etiology, pathology, and imaging with a special focus on the knee joint. Cartilage9(4), pp.346-362.
  • Chambers, H.G., Shea, K.G., Anderson, A.F., Brunelle, T.J.J., Carey, J.L., Ganley, T.J., Paterno, M.V., Weiss, J.M., Sanders, J.O., Watters, W.C. and Goldberg, M.J., 2011. Diagnosis and treatment of osteochondritis dissecans. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons19(5), pp.297-306.
  • Crawford, D.C. and Safran, M.R., 2006. Osteochondritis dissecans of the knee. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons14(2), pp.90-100.
  • Edge, A. and Porter, K., 2011. Osteochondritis dissecans: a review. Trauma13(1), pp.23-33.