Genunchiul saritorului: ce este si cum poate fi tratat?

Genunchiul saritorului este o inflamatie a tendonului patelar care se dezvolta in timp. Daca nu este tratata, aceasta afectiune duce la complicatii si poate reprezenta sfarsitul carierei profesionale pentru un atlet. Ce este mai exact genunchiul saritorului, ce simptome are si cum poate fi tratat? Aflati din acest material!

Cuprins

Genunchiul saritorului afecteaza in principal sportivii, mai ales pe cei care practica sporturi in care se executa multe sarituri, precum baschet, handbal sau volei. Fiind o afectiune degeneranta progresiva, este nevoie de un consult de specialitate inca de la primele simptome, pentru a evita orice fel de complicatii.

Ce este genunchiul saritorului?

Genunchiul saritorului este o inflamatie a tendonului patelar care apare in urma unei suprasolicitari. Aceasta suprasolicitare este cauzata de miscarile repetate, precum sariturile si aterizarile, care duc in timp la microtraumatisme repetate in interiorul tendonului.

De multe ori, boala apare in urma modificarii frecventei si duratei antrenamentelor, care duc la suprasolicitarea extrema a tendonului rotulei.

Cum evolueaza aceasta afectiune?

Genunchiul saritorului este o afectiune degenerativa, care evolueaza in timp. Ca urmare a suprasolicitarii, tendonul rotulian (legatura dintre rotula si tibie) se inflameaza si devine foarte dureros.

Incordarea sau dezechilibrul altor muschi ai membrelor inferioare, cum ar fi mușchii ischiogambieri, muschii fesieri si cvadricepsii, pot fi, de asemenea, factori care duc la agravarea simptomelor si evolutia progresiva a bolii.

In timp, apar microleziuni in interiorul tendonului. Microleziunile se vindeca foarte greu, din cauza faptului ca zona este slab alimentata cu sange, ceea ce nu face decat sa accentueze existenta rupturilor si sa duca la dureri cronice.

Lasat netratat, genunchiul saritorului poate duce la slabirea si posibila ruptura a tendonului rotulian, tocmai de aceea este important ca pacientul sa se prezinte cat mai repede la un consult de specialitate inca de la aparitia primelor simptome.

Genunchiul saritorului: simptome

Primul simptom pe care pacientul il resimte este durerea. In general, durerea apare in partea din fata a genunchiului, in partea de jos a rotulei. Ca si specific, durerea se manifesta mai degraba in timpul activitatii, fiind direct legata de aceasta.

In repaus, durerea se amelioreaza sau chiar dispare. De asemenea, aparitia durerii nu este legata de un traumatism sau de o accidentare propriu-zisa, ca in cazul altor afectiuni, cum ar fi leziunile de menisc.

Odata cu instalarea primelor simptome, este recomandat ca pacientul sa vina la o consultative de specialitate, in cadrul careia sa primeasca un diagnostic exact si un plan de tratament corespunzator.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Ce categorii de persoane sunt predispuse catre a dezvolta genunchiul saritorului?

Termenul de „genunchiul saritorului” indica si categoria de persoane cu potential ridicat de risc. Mai exact, sportivii, cu precadere cei care practica sporturi in care sariturile sunt frecvente. In aceasta categorie intra jucatorii de baschet, atletii, alergatorii, precum si jucatorii de volei si handbal. Alti sportivi cu risc ridicat sunt ciclistii.

Cu toate ca se numeste genunchiul saritorului, aceasta boala nu afecteaza numai sportivii, ci si persoanele supraponderale, in cazul carora exista o presiune ridicata asupra tendonului rotulei din cauza greutatii in exces.  

In cat timp se vindeca genunchiul saritorului?

  • Timpul de vindecare depinde de foarte multi factori. Primul factor esential in acest proces este intervalul de timp de la instalarea simptomelor pana la consultul de specialitate. Cu cat pacientul se programeaza mai repede pentru un consult, cu atat cresc sansele de vindecare si eficienta in sine a tratamentului.
  • Mai mult decat atat, timpul de vindecare pentru aceasta afectiune depinde de stadiul in care se afla leziunea. Leziunile usoare se pot recupera in decurs de o luna, daca nu intervin complicatii si pacientul respecta recomandarile primite, inclusiv cele legate de repaus si recuperare medicala.
  • In cazurile mai grave poate fi nevoie de 9 luni pana la recuperare completa.

Este esential ca pacientul sa respecte toate recomandarile primite si sa revina treptat la activitatile sportive. Daca tendonul este fortat prea tare si prea devreme, vindecarea se poate produce mai greu.

Cum se trateaza genunchiul saritorului?

Consultul de specialitate este necesar si este primul pas. In urma diagnosticarii si eliminarii altor patologii cu un tablou clinic similar de simptome, medicul ortoped va recomanda un plan de tratament, ce poate varia de la un caz la altul.

  • Odihna si repausul profesional sunt esentiale in procesul de vindecare. Este important sa fie oprita activitatea care duce la durere.
  • Simptomele acute (durerea si umflaturile) pot fi ameliorate si prin comprese cu gheata, precum si medicamente antiinflamatoare, administrate sub forma de tablete sau geluri și creme cu aplicare topica.
  • Fizioterapia poate fi si ea utila in vindecarea acestei afectiuni, la fel ca folosirea unei benzi de sustinere sau bandaj patelar.

Daca tratamentul conservator nu da rezultatele scontate, medicul ortoped poate recomanda terapii mai invazive, cum ar fi terapia PRP. Aceasta poate fi eficienta in unele cazuri.

Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) - Plasma imbogatita cu trombocite este o optiune de tratament din ce in ce mai utilizata pentru un spectru larg de afectiuni medicale si pentru proceduri estetice. Terapia PRP a fost initial folosita cu succes in medicina sportiva si de catre medicii ortopezi pentru ameliorarea durerilor articulare. Infiltratiile cu PRP la genunchi fiind printre cele mai populare in randul pacientilor.

Injectiile cu cortizon sunt contraindicate in cazul acestei afectiuni, pentru ca pot duce la slabirea tendonului.  

In unele cazuri, poate fi recomandata si interventia chirurgicala, care consta in rezectia zonelor inflamate cronic de la nivelul tendonului, care nu se vindeca.

Daca ai simptome specifice genunchiului saritorului, programeaza-te acum pentru o consultatie de specialitate.

 

Bibliografie:

  • Blazina, M.E., Kerlan, R.K., Jobe, F.W., Carter, V.S. and Carlson, G.J., 1973. Jumper's knee. Orthopedic Clinics of North America4(3), pp.665-678.
  • Ferretti, A., Ippolito, E., Mariani, P. and Puddu, G., 1983. Jumper's knee. The American journal of sports medicine11(2), pp.58-62.
  • Ferretti, A., Puddu, G., Mariani, P.P. and Neri, M., 1985. The natural history of jumper's knee: patellar or quadriceps tendonitis. International orthopaedics8, pp.239-242.
  • Fredberg, U. and Bolvig, L., 1999. Jumper's knee: review of the literature. Scandinavian journal of medicine & science in sports9(2), pp.66-73.