Leziunea Bankart duce la instabilitatea articulatiei

In general, leziunea Bankart este asociata cu un umar dislocat, iar primele doua simptome sunt durerea si instabilitatea articulatiei. De multe ori, durerea chiar creste in intensitate. Ce este mai exact leziunea Bankart si cum poate fi tratata? Aflati din acest material.

Cuprins:

Ce este leziunea Bankart?

Leziunea Bankart este o afectiune comuna care apare in articulatia umarului si este asociata in special cu luxatia anterioara recurenta a umarului. Denumirea afectiunii provine de la numele chirurgului britanic care a descris pentru prima data aceasta leziune, in anul 1923, si anume Arthur Sydney Blundell Bankart.

Un traumatism puternic la nivelul umarului este cel care duce la aparitia leziunii Bankart, destul de frecvent intalnita in randul persoanelor tinere, de multe ori chiar sub 30 de ani.

Cum apare leziunea Bankart?

Articulatia umarului este complexa si are un rol foarte important, acela de a ne permite sa efectuam diferite activitati, de la cele mai simple, la cele mai complexe. Articulatia este compusa din humerus (osul bratului) si glena, parte a omoplatului (scapula).

In timpul unei luxatii anterioare a umarului, capul osului humerus poate sa iasa din articulatia glenoida (cavitatea umarului). Aceasta miscare fortata poate duce la ruperea sau lezarea ligamentelor si a tesuturilor moi care mentin articulatia in pozitie.

Stabilitatea articulatiei este data de lambrum. Atunci cand labrumul sufera o leziune sau se rupe in urma unui traumatism, atrage dupa sine si instabilitatrea articulatiei, iar pacientul nu mai poate afectua miscarile corect sau le poate efectua cu mare greutate.

In general, traumatismul puternic este cel care duce la aparitia leziunii Bankart, prin forta si presiunea pe care o produce asupra articulatiei umarului. Aceasta leziune este asociata cu o luxatie de umar/ umar dislocat.

Cine este predispus catre leziunea Bankart?

Sporturile de contact pot plasa pacientii in categoria de risc pentru a dezvolta leziunea Bankart. Sporturile de contact, in special fotbalul sau rugby-ul trebuie practicate cu foarte mare atentie, iar incalzirea este absolut necesara. Si sporturile care implica aruncare sunt de asemenea riscante pentru articulatia umarului. Tenisul, baseball-ul si/sau voleiul sunt doar cateva dintre ele.

Leziunile Bankart sunt foarte des intalnite la categoria de varsta intre 18-30 de ani, in special in cazul barbatilor. In cazul sexului feminin, riscul de a dezvolta leziunea Bankart este mai mare incepand cu varsta de 50-60 de ani.

Cele mai des intalnite cauze care duc la aparitia leziunii Bankart sunt:

  • Coliziuni sportive
  • Caderi
  • Accidente de masina
  • Leziuni de suprasolicitare
  • Ligamente slabite

Instabilitatea si durerea, simptome comune in cazul leziunii Bankart

Atunci cand lambrumul sufera o leziune in urma unui traumatism, primul simptom care apare este durerea. In unele cazuri, durerea poate creste in intensitate. De asemenea, apare si instabilitatea articulara, pe care pacientul o poate resimti foarte intens.

Mai pot aparea si alte simptome, precum:

  • deplasare excesiva a capului humeral in articulatia glenoida,
  • senzatie constanta de umar dislocat la executarea anumitor miscari
  • luxatii repetate (Atunci cand umarul este dislocat, articulatia poate deveni instabila si predispusa la dislocari sau luxatii repetate. Dislocarile umarului pot fi partiale sau complete)

De ce este periculoasa leziunea Bankart?

Ca orice alta afectiune, daca nu este tratata sau nu este tratata la timp, leziunea Bankart poate duce la complicatii si incusiv la impotenta functionala. Acest lucru inseamna ca pacientul nu isi va mai putea folosi umarul si nici nu va mai putea efectua activitatile zilnice normale.

Tocmai de aceea, vizita la medicul ortoped devine obligatorie, in cel mai scurt timp de la producerea luxatiei.

Cum este diagnosticata leziunea Bankart?

Daca pacientul a suferit o luxatie a umarului, aceasta este cauzata cel mai  probabil de o ruptura Bankart. Cu toate acestea, o examinare fizica nu este intotdeauna suficienta pentru a detecta ruptura.

Pentru a confirma daca ruptura a avut loc, medicul ortoped va solicita efectuarea unei investigatii RMN sau a unei radiografii, pentru a determina orice leziuni osoase prezente. Pentru a elimina suspiciunea unei leziuni nervoase, poate fi recomandata si efectuarea unei electromiografii. 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Se poate vindeca o leziune Bankart fara interventie chirurgicala?

Tratamentul conservator este prima solutie de tratament recomandata de medicul ortoped, daca particularitatile cazului permit acest lucru. Aceasta consta in imobilizarea umarului, odihna si recuperare medicala. De cele mai multe ori, acest tip de tratament se aplica in cazul persoanelor in varsta.  

Artroscopia de umar, solutie chirurgicala pentru leziunea Bankart

Procedura chirurgicala utilizata frecvent in repararea unei leziuni Bankart este artroscopia, care are rate ridicate de succes in tratarea afectiunilor articulare.

Artroscopia este o tehnica minim-invaziva, care are multe avantaje fata de chirurgia clasica. Interventia este de tip minim-invaziv, spitalizarea redusa, iar pacientul se poate recupera intr-un timp mult mai scurt comparativ cu o interventie deschisa. Cu ajutorul a doua sau trei incizii de dimensiuni milimetrice, artroscopul este introdus in interiorul articulatiei si permite atat vizualizarea, cat si tratarea leziunii.

Cand isi poate relua pacientul activitatile uzuale dupa interventia chirurgicala?

Dupa artroscopia de umar, pacientul va fi nevoit sa tina bratul imobilizat aproape o luna. Terapia fizica este recomandata a fi inceputa la un interval de cinci zile dupa operatie. Kinetoterapia va continua timp de aproximativ patru luni pentru a intari tesutul muscular si pentru a imbunatati amplitudinea de miscare a umarului.

Pacientul nu va putea efectua sporturi de contact pentru o perioada de sase luni dupa operatie, deoarece umarul are nevoie sa se vindece complet.

 

Bibliografie:

  • Netto, N.A., Tamaoki, M.J.S., Lenza, M., dos Santos, J.B.G., Matsumoto, M.H., Faloppa, F. and Belloti, J.C., 2012. Treatment of Bankart lesions in traumatic anterior instability of the shoulder: a randomized controlled trial comparing arthroscopy and open techniques. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery28(7), pp.900-908.
  • Porcellini, G., Campi, F. and Paladini, P., 2002. Arthroscopic approach to acute bony Bankart lesion. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery18(7), pp.764-769.
  • Rowe, C.R., Patel, D. and Southmayd, W.W., 1978. The Bankart procedure: a long-term end-result study. JBJS60(1), pp.1-16.
  • Speer, K.P., Deng, X., Borrero, S., Torzilli, P.A., Altchek, D.A. and Warren, R.F., 1994. Biomechanical evaluation of a simulated Bankart lesion. JBJS76(12), pp.1819-1826.