Neuromul Morton, cauza pentru durerea din talpa

Ti s-a intamplat probabil sa simti durere in talpa dupa ce ai mers mult pe jos sau atunci cand ai purtat incaltaminte incomoda. Este o durere ce poate fi ascutita sau ca o senzatie de arsura, pe care o resimti in general intre al treilea si al patrulea deget de la picior. La fel de posibil este ca durerea sa iradieze si catre degetele invecinate. Ar putea fi vorba despre neuromul Mortom, o afectiune ce are nevoie de diagnosticare exacta. Afla mai multe despre aceasta afectiune din acest material.

Cuprins:

Ce este Neuromul Morton?

Neuromul Morton, cunoscut si sub denumirea de neurom interdigital, este o boala dureroasa, ce afecteaza nervii de la nivelul degetelor de la picioare. Aceasta apare de obicei intre degetul al treilea si al patrulea, insa poate sa se manifeste si la nivelul altor degete de la nivelul piciorului.

Care este cauza care duce la aparitia neuromului Morton?

Cauza exacta a neuromului Morton nu este pe deplin cunoscuta, dar se crede ca presiunea repetata sau traumatismul asupra nervului interdigital provoaca inflamatie si faciliteaza formarea unei mici tumori benigne numita neurom.

Aceasta poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv incaltaminte stramta, deformari ale piciorului (cum ar fi piciorul plat), activitati repetitive sau traumatisme repetate.

Durerea, primul simptom al neuromului Morton

Durerea este primul simptom pe care il resimte pacientul, in partea din fata a piciorului, in special intre al treilea si al patrulea deget.

Durerea poate fi descrisa ca o senzatie de arsura, furnicaturi sau amorteala. Uneori, simptomele pot radia catre degetele invecinate. Durerea se resimte mai intens atunci cand pacientul poarta fie incaltaminte stramta, fie incaltaminte care are varful ingust, cum sunt pantofii cu toc, de exemplu.

Neuromul Morton: diagnostic

Diagnosticarea acestei afectiuni se realizeaza in cadrul unui consult de specialitate, pe baza simptomelor raportate de pacient si in urma unei examinari clinice a piciorului.

Medicul poate efectua teste de sensibilitate, precum si teste de compresie a nervului pentru a induce durerea caracteristica. In unele cazuri, pot fi necesare investigatii suplimentare, cum ar fi radiografiile, pentru a exclude alte afectiuni similare.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Se poate trata nechirurgical neuromul Morton?

In majoritatea cazurilor, tratamentul initial al neuromului Morton este conservator si non-chirurgical, insa nu este o regula generala. Daca afectiunea este diagnosticata tarziu, este posibil ca tratamentul conservator sa nu mai fie eficient si prima solutie de tatament recomandata sa fie cea chirurgicala.

Tratamentul nechirurgical poate include schimbarea tipului de incaltaminte  pentru a permite o mai mare libertate de miscare a piciorului si pentru a reduce presiunea asupra nervului.

De asemenea, pot fi recomandate terapii fizice, utilizarea de talpi ortopedice pentru corectarea dezechilibrelor si a inclinatiilor gresite ale piciorului, precum si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a reduce inflamatia si a ameliora simptomele.

In anumite situatii, tratamentul nechirurgical poate include tratament cu unde soc (terapia ShockWave), pentru a reduce inflamatia.

In ce consta tratamentul chirurgical pentru neuromul Morton?

Daca simptomele persista si nu raspund la tratamentul conservator, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Interventia chirurgicala  consta in excizia neuromului pentru a elibera presiunea asupra nervului afectat. In unele cazuri, poate fi necesara si corectarea altor probleme asociate, cum ar fi deformarile piciorului.

Perioada de recuperare dupa interventia chirurgicala pentru neuromul Morton poate varia ca durata si implica purtarea de incaltaminte speciala, chiar si utilizarea de atele sau diferite dispositive care sa protejeze articulatia si nervii. Terapia fizica este si ea necesara pentru a restabili mobilitatea si forta piciorului.

Desi interventia chirurgicala are o rata mare de succes, exista riscul ca simptomele sa recidiveze.

Tocmai de aceea, este important ca pacientul sa respecte recomandarile medicului, pentru a reduce la minim acest risc.

Pentru a preveni aparitia neuromului Morton sau recidiva simptomelor, este recomandat sa se evite incaltamintea stramta sau cu varf ingust si sa se opteze pentru incaltaminte confortabila si cu o aderenta adecvata.

De asemenea, este important sa se evite activitatile repetitive care pot suprasolicita nervii piciorului.

Daca aveti oricare din simptomele descrise mai sus, cum ar fi durere persistenta sau disconfort la nivelul piciorului, este recomandat sa consultati un medic ortoped. Acestia pot evalua simptomele si pot recomanda tratamentul adecvat in functie de situatia individuala.

 

Bibliografie:

  • Adams, W.R., 2010. Morton's neuroma. Clinics in podiatric medicine and surgery27(4), pp.535-545.
  • Jain, S. and Mannan, K., 2013. The diagnosis and management of Morton’s neuroma: a literature review. Foot & Ankle Specialist6(4), pp.307-317.
  • Thomson, C.E., Gibson, J.A. and Martin, D., 2004. Interventions for the treatment of Morton's neuroma. Cochrane Database of Systematic Reviews, (3).
  • Valisena, S., Petri, G.J. and Ferrero, A., 2018. Treatment of Morton’s neuroma: a systematic review. Foot and Ankle Surgery24(4), pp.271-281.