Sarcina si afectiunile ortopedice

In timpul sarcinii, corpul trece prin niste schimbari foarte mari, schimbari care afecteaza temporar functionarea intregului organism. Din cauza acestor schimbari hormonale si a presiunii exercitate de uter asupra muschilor si articulatiilor, pot aparea implicit afectiuni ortopedice. Durerile articulare in sarcina sunt destul de frecvent intalnite la paciente, alaturi de durerile de spate.

Cuprins

In perioada celor 9 luni de sarcina corpul trece prin modificari foarte mari, care pot crea o stare de disconfort mai mult sau mai putin acuta. Pacientele pot experimente diferite simptome, de la dureri usoare, pana la dureri de spate acute, care au nevoie de investigatii ortopedice.

Daca esti insarcinata, ar trebui sa stii ca sarcina poate declansa anumite afectiuni ce tin de domeniul ortopediei, afectiuni care au nevoie de tratament, mai ales daca disconfortul este mare.

Durerile articulare in sarcina

Durerea articulara sau durerea de oase in timp este o problema frecvent intalnita in ceea priveste femeile insarcinate. Corpul trece prin multe schimbari care au efect negativ asupra oaselor. Principala cauza o reprezinta modificarile hormonale, care duc la cresterea flexibilitatii si a relaxarii ligamentelor. Drept urmare, acestea isi pierd stabilitatea pe care o au in mod normal si apar durerile articulare.

Durerile articulare in sarcina mai sunt produse si de excesul de apa in organism, precum si de retentia de lichid, care afecteaza ligamentele.

Cresterea in greutate este si ea un factor declansator pentru durerile de oase. Pe masura ce sarcina evolueaza, greutatea creste, cu pana la 20% mai mult decat cea normala. Noua greutate pune presiune si suprasolicita coloana vertebrala si articulatii, ceea ce duce la aparitia durerilor.

Durerile de spate in sarcina

Majoritatea femeilor insarcinate sunt predispuse catre a dezvolta dureri de spate, in special in a doua jumatate a sarcinii. Acest lucru este normal si se intampla din cauza modificarii centrului de greutate al corpului. Durerea de spate in sarcina poate fi acuta in cazul persoanelor care erau supraponderale inainte de sarcina.

Durere de bazin si senzatie de presiune in sarcina

Tot din cauza cresterii in greutate din timpul sarcinii si a modificarii centrului de greutate, apar durerea de bazin si senzatia de presiune pe articulatiile soldului.

Pentru a oferi o senzatie rapida de ameliorare a durerii, poate fi utilizata o centura de sustinere pelvina.

Glezne si picioare umflate in sarcina

Acestea sunt printre cele mai frecvente simptome in timpul sarcinii.
Pentru a reduce senzatia de glezne si picioare umflate in sarcina, pot fi practicate exercitii precum mersul pe jos pe distante mici, inotul si bicicleta stationara.  De asemenea, evitati sa stati in picioare pentru perioade lungi de timp.

Ceea ce mai poate ajuta este sa dormiti pe partea stanga, pentru a reduce presiunea asupra venei cave inferioare, care este responsabila pentru intoarcerea sangelui de la picioare la inima. 

In cazul in care umflarea brusca a gleznelor si picioarelor este insotita de durere, in special la nivelul muschilor gambei, acesta poate fi un simptom de tromboza, asa ca ar trebui sa consultati imediat un medic.

Sindromul de tunel carpian poate sa apara si el in sarcina, din cauza cresterii in greutate si a retentiei de lichide din organism.

Cum poate fi prevenita aparitia durerilor in sarcina?

Aceste sfaturi simple pot ajuta la ameliorarea durerilor in sarcina si pot preveni aparia acestora.

  • Ai nevoie de o dieta echilibrata si de o cantitate suficienta de calciu, care sa ajute la mentinerea sanatatii oaselor.
  • Expunerea la soare ajuta la fixarea calciului in oase si este recomandata pe toata durata sarcinii, pentru perioade limitate de timp.
  • Evita mancarea nesanatoasa, care duce la o crestere accelerata in greutate.
  • Evita sa stai in picioare pentru perioade mai mari de timp
  • Consuma cat mai multa apa, pentru ca hidratarea ajuta la mentinerea sanatatii organismului in timpul celor 9 luni de sarcina.
  • Evita sa porti pantofi cu toc.
  • Evita sa stai in masina pentru perioade lungi de timp sau pe scaunul de la birou.
  • Evita sa ridici greutati.

Ce solutii de tratament exista pentru durerile in sarcina?

  • Initial, medicul recomanda metode de tratament non-farmacologice, cum ar fi exercitii usoare, comprese reci si calde.
  • Sunt recomandate exercitiile fizice, care intaresc muschii, iar acest lucru ajuta la reducerea spasmelor musculare ale spatelui si coloanei vertebrale.
  • Exercitiile sigure pentru femeile insarcinate sunt mersul pe jos, inotul si ciclismul stationar. Medicul curant este cel care poate recomanda practicarea unor exercitii pe care le considera potrivite pentru intarirea spatelui si a abdomenului.
  • Pentru ameliorarea durerilor pot fi recomandate anumite antiinflamatoare locale de catre medicul ginecolog.
  • Hidratarea este si ea importanta. Este nevoie ca pacienta sa consuma suficiente lichide pentru a imbunatati functia rinichilor si pentru a ajuta la eliminarea lichidelor din interiorul corpului care produc rigiditatea articulatiilor.

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Bibliografie:

  • Gross, G.A. and George, J.W., 2016. Orthopedic injury in pregnancy. Clinical obstetrics and gynecology59(3), pp.629-638.
  • Matthews, L.J., McConda, D.B., Lalli, T.A. and Daffner, S.D., 2015. Orthostetrics: management of orthopedic conditions in the pregnant patient. Orthopedics38(10), pp.e874-e880.
  • Ritchie, J.R., 2003. Orthopedic considerations during pregnancy. Clinical obstetrics and gynecology46(2), pp.456-466.
  • Smith, M.W., Marcus, P.S. and Wurtz, L.D., 2008. Orthopedic issues in pregnancy. Obstetrical & gynecological survey63(2), pp.103-111.