Tot ceea ce trebuie sa stii despre ruptura de ligament anterior incrucisat

Ruptura de ligament incrucisat anterior este o afectiune des intalnita a genunchiului, dar pe care nu este recomandat sa o neglijati. Va sfatuiesc sa va prezentati la ortoped pentru a beneficia de o conduita terapeutica personalizata fiecarui caz!

Cuprins:

Ligamentul incrucisat anterior este unul din cele 4 ligamente mari ale genunchiului, care stabilizeaza articulatia. In momentul in care acesta se disloca sau se rupe, articulatia devine instabila, iar efectuarea activiatilor zilnice este imposibila.

Ruptura de ligament anterior incrucisat apare numai la sportivi?

Ruptura ligamentului anterior incrucisat apare preponderent la sportivii de performanta, ca urmare a suprasolicitarii articulatiei genunchiului, insa nu exclusiv. Exista si alte categorii de pacienti care pot sa aiba ruptura de ligament anterior incrucisat.

Cum apare ruptura de ligament anterior incrucisat?

Suprasolicitarea articulatiei este principala cauza care duce la aparitia acestei afectiuni. Poate fi vorba de o rasucire a corpului peste limitele normale ale articulatiei sau poate fi vorba de aparitia unor leziuni la nivelul unei articulatii deja afectate.

Ce simti in cazul rupturii LIA?

Primul simptom este durerea, alaturi de imposibilitatea de a folosi piciorul, adica impotenta functionala. Senzatia cea mai des intalnita, povestita de pacientii care au avut astfel de afectiune este aceea ca genunchiul ”scapa”, mai ales cand vine vorba despre urcatul scarilor sau coboratul acestora. Apare si o tumefactie articulara, iar miscarile sunt limitate.

Cand sa mergi la medicul ortoped?

In momentul in care apar primele simptome, atunci este recomandat si consultul ortopedic, pentru diagnosticare exacta. Examinarea clinica poate determina aproape intotdeauna atunci cand exista o leziune semnificativa ligamentara, prin testarea capacitatii acestui ligament.

Medicul de specialitate poate recomanda investigatii suplimentare pentru diagnostic diferential, cum ar fi radiografia, care se va efectua obligatoriu in cazul unui traumatism pentru e exclude alta patologie. Insa principalul examen imagistic care evidentiaza ruptura, fie ea partial, cat si totala este examenul RMN.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Se vindeca o ruptura completa LIA de la sine?

Nu, o ruptura completa LIA nu se poate vindeca de la sine, este nevoie de tratament pentru a vindeca aceasta afectiune. Mai exact, ligamentul trebuie sa fie inlocuit (reconstruit). LIA este reconstruit folosind tehnici asistate artroscopic.

Pe de alta parte, nu toate rupturile LIA trebuie sa fie reparate cu interventii chirurgicale. Medicul de specialitate este cel care decide metoda de tratament, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Ce variante nechirurgicale de tratament exista in cazul rupturii LIA?

Varsta poate fi un factor decisiv in alegerea metodei de tratament. In cele mai multe din cazuri, pacientilor in varsta le sunt recomandate terapiile nechirurgicale, precum  fizioterapie si kinetoterapie. 

Cand este recomandata interventia chirurgicala in cazul rupturii LIA?

Decizia de a interveni chirurgical apartine medicului, alaturi de pacient. Factorii care sunt luati in considerare atunci cand vine vorba de aceasta metoda de tratament tin de tipul de activitate de la locul de munca, nivelul de antrenament/performanta si posibilitatea de a face recuperare medicala ulterior.

  • Persoanele cu locuri de munca ce implica ridicarea de obiecte grele sau activitati montane au nevoie, de obicei, de reconstructie LIA.
  • Pacientii care nu vor sau nu pot sa modifice nivelul de activitate sunt incurajate sa ia in considerare interventia chirurgicala reconstructiva.
    Pacientilor care duc un stil de viata mai sedentar li se poate recomanda o orteza pentru a stabiliza genunchiul.
  • In cazul sportivilor de performanta, reconstructia ligamentului este obligatorie.

Interventia chirurgicala este recomandata pentru a restabili activitatile normale de zi cu zi si a preveni deteriorarea articulara.

Ce este ligamentoplastia?

Ligamentosplastia trateaza leziunile ligamentelor artroscopic, ceea ce reduce timpul de spitalizare si accelereaza procesul de vindecare. Ligamentoplastia este interventia prin care genunchiul redevine functional.

Este interventia chirurgicala o urgenta?

In cele mai multe din cazuri, reconstructia LIA nu este o urgenta imediata, insa este recomandat sa fie efectuata in cel mai scurt timp posibil, daca exista indicatie in acest sens. Alegerea tipului de interventie este o decizie luata atat de medicul de specialitate, cat si de pacient.

In cat timp te recuperezi dupa o interventie de reconstructie LIA?

Perioada de recuperare este aproape de 6 luni, conditia fiind ca pacientul sa respecte recomandarile medicului chirurg si sa efectueze implicit programul de kinetoterapie.

 

Bibliografie:

  • Fithian, D.C., Paxton, L.W. and Goltz, D.H., 2002. Fate of the anterior cruciate ligament-injured knee. Orthopedic Clinics33(4), pp.621-636.
  • Kirkendall, D.T. and Garrett, W.E., 2000. The anterior cruciate ligament enigma: injury mechanisms and prevention. Clinical Orthopaedics and Related Research®372, pp.64-68.
  • McLean, S.G., Mallett, K.F. and Arruda, E.M., 2015. Deconstructing the anterior cruciate ligament: what we know and do not know about function, material properties, and injury mechanics. Journal of biomechanical engineering137(2), p.020906.
  • Siegel, L., Vandenakker-Albanese, C. and Siegel, D., 2012. Anterior cruciate ligament injuries: anatomy, physiology, biomechanics, and management. Clinical Journal of Sport Medicine22(4), pp.349-355.