Dr. Gabriel Lazar, Spitalul Medicover Cluj: Despre endometrioza, „boala ascunsa” care afecteaza 1 din 10 femei de varsta reproductiva

Endometrioza este o afectiune ginecologica complexa, ce implica migrarea tesutului din interiorul mucoasei uterine (endometru) catre zona externa a uterului, de obicei in jurul ovarelor, trompelor uterine, vaginului si cavitatii peritoneale. Prezenta anormala a acestui tesut in afara endometrului poate cauza dureri severe pacientei in timpul menstruatiei, cicluri menstruale anormale, durere pelviana cronica, sangerari in timpul contactelor intime. De la caz la caz, pacientele cu endometrioza asociaza balonare abdominala, greata, oboseala si uneori depresie, anxietate si infertilitate.

176 de milioane de femei aflate la varsta reproductiva se confrunta cu endometrioza la nivel global, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In Romania nu exista o statistica oficiala, dar raportat la incidenta globala, se estimeaza ca 1 din 10 romance sufera de endometrioza.

Cifrele privind prevalenta endometriozei sunt insa subevaluate din mai multe motive. Diagnosticarea endometriozei este un proces complex care dureaza ani de zile. Confirmarea prezentei tesutului endometrial in afara uterului presupune anamneza medicala detaliata, examen fizic, imagistica medicala (ecografie, RMN) si in unele cazuri, interventii chirurgicale (laparoscopie).

De asemenea, aceasta „boala ascunsa” este adesea subraportata si subdiagnosticata deoarece pacientele pot considera simptomele lor ca fiind normale si nu discuta deschis despre simptomele care le afecteaza.

Cauzele endometriozei sunt, din pacate, putin intelese si nu se cunosc modalitati prin care poate fi prevenita dezvoltarea ei. Din dorinta de a aduce mai multa claritate in intelegerea acestei afectiuni, l-am rugat pe Dr. Gabriel Lazar, medic primar Chirurgie Generala, supraspecializat in chirurgia oncologica si ginecologia oncologica sa ne vorbeasca despre ce este endometrioza, cum se manifesta si care sunt tipurile de tratament din perspectiva chirurgicala.

Cum caracterizati dumneavoastra aceasta afectiune?

Este o boala subevaluata si putin diagnosticata din cauza simptomelor nespecifice. Foarte multe femei considera durerea menstruala ca pe ceva obisnuit si nu apeleaza la medic decat in situatii extreme sau in cazul in care nu pot avea copii. Pe de alta parte, si din partea comunitatii medicale exista o lipsa de constientizare a acestei patologii si implicit, de indrumare a pacientelor spre specialisti ori proceduri diagnostice specifice.  De aceea, in medie, endometrioza este diagnosticata dupa aproximativ 10 ani de la debutul simptomelor. Aceasta boala duce la scaderea calitatii vietii femeilor din cauza durerilor severe cu caracter cronic, aparitia oboselii, anxietatii si depresiei. Astfel, in timp, boala depaseste cadrul personal al pacientei, avand implicatii familiale, sociale si economice.

Intelegem ca nu exista o certitudine cu privire la cauza exacta a declansarii acestei boli. Totusi, ce pot face femeile sa previna aceasta afectiune?

Nu exista o cauza cunoscuta a endometriozei. Sunt descrisi diferiti factori de risc de ordin personal sau familial. Exista o predispozitie ereditara, femeile cu mama, sora sau fiica cu endometrioza au un risc mai mare sa dezvolte boala. De asemenea, femeile cu debutul ciclului menstrual la varste tinere (<11ani), o perioada a ciclului menstrual scurta (<27 de zile), cu sangerari menstruale abundente si de lunga durata (>7 zile), precum si cele care nu au avut sarcini,  sunt mai predispuse la endometrioza.

Totodata, s-a observat ca endometrioza apare mai frecvent la persoanele de tip longilin (inalt si slab) si dupa interventii chirurgicale pe uter. Fara sa fie o asociere evidenta, s-a sesizat ca o alimentatie saraca in fibre si grasimi nesaturate, precum si carenta de vitamina D, sunt asociate cu endometrioza. O alimentatie sanatoasa poate sa influenteze nivelul de hormoni al femeii, al inflamatiei si al greutatii, toti acestia fiind factori care influenteaza progresia si severitatea endometriozei. Principiile generale ale unei vieti sanatoase din punct de vedere al dietei, activitatii fizice si al controlului greutatii sunt valabile in preventia si reducerea simptomelor in aceasta boala.

Ce anume ar trebui sa faca o femeie daca se confrunta cu asemenea simptome? Ce pasi sau etape recomandati sa urmeze?

Diagnosticul endometriozei poate fi unul dificil. De multe ori, desi sunt prezente simptome ca dureri pelvine si sangerari abundente in timpul ciclului menstrual si/sau infertilitate, examenul clinic nu deceleaza semne de endometrioza. De aceea, in aceste situatii este bine ca diagnosticul sa fie completat de investigatiile imagistice, precum ecografia endovaginala, dar mai ales RMN cu protocolul specific. In anumite cazuri, daca suspiciunea persista, se indica laparoscopia prin care se face diagnosticul de certitudine – histopatologic.

In unele cazuri se accepta ca proba diagnostic si terapeutica, initierea unui tratament hormonal ce poate duce la reducerea sau chiar la disparitia simptomelor. Datorita modului de localizare heterogen al bolii, diagnosticul si abordarea terapeutica trebuie individualizate pentru fiecare pacienta in parte.

In ce moment sau conditii recomandati tratamentul chirurgical?

Chirurgia este indicata atat in diagnosticul, cat si in tratamentul endometriozei. Desi pare o patologie abordabila, indicatia chirurgicala trebuie sa fie facuta in centre specializate si de catre medici cu experinta in tratamentul acestei patologii. Indicatiile de diagnostic si terapeutice sunt in continua dezvoltare si adaptare si sunt incluse in ghiduri care ar trebui sa stea la baza deciziilor medicale. Indicatia de tratament chirurgical trebuie discutata cu pacientele cu endometrioza si trebuie sa li se ofere toate optiunile de tratament, iar decizia terapeutica trebuie adaptata fiecarui caz.

Sunteti specializat si in chirurgia robotica. In ce circumstante chirurgia robotica este varianta de tratament indicata?

In tratamentul chirurgical al endometriozei, chirurgia minim invaziva este indicatia de electie. Odata cu dezvoltarea tehnologiei si introducerea chirurgiei minim invazive asistate robotic au fost deschise premisele unei disectii mai fine si precise, in localizari dificile de abordat prin alte procedee. Chirurgia asistata robotic imbunatateste calitatea actului chirurgical si reduce complicatiile peri si postoperatorii. Aceasta tehnica poate fi utilizata in majoritatea cazurilor, dar ca orice indicatie este individualizata in functie de caz.

 

 

Despre Medicover Romania

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara, 5 spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale.

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata, laboratoare si centre de recoltare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania Romania si India. In 2022, Medicover a inregistrat venituri totale de 1.510 milioane de euro, avand peste 44.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul www.medicover.com

Data publicării 22.08.2023