RMN cu sedare pentru pacientii claustrofobi si copii la Spitalul Medicover Pipera

RMN cu sedare in Bucuresti, in cadrul Spitalului Medicover Pipera, este noul serviciu prin care ne propunem sa extindem si sa acoperim nevoia de investigatii de inalta precizie dedicate copiilor, indeosebi celor cu afectiuni oncologice, pacientilor claustrofobi sau celor care din motive de sanatate nu pot efectua examinarea RMN standard. Sedarea poate fi usoara sau profunda, in functie de durata si de tiparul fiecarui pacient examinat prin RMN, pretandu-se inclusiv pentru bebelusi, incepand cu varsta de o luna. Folosim substante de ultima generatie conform protocoalelor internationale actuale, non-iodate, cu risc alergic insignifiant.

„Singura restrictie pentru efectuarea RMN-ului este post-sedare, pacientul adult sa nu conduca imediat dupa finalizarea investigatiei” declara dl. Dr. Nicolae-Daniel Popa, Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala in Spitalul Medicover Pipera. Domnul Dr. are experienta in Imagistica prin Rezonanta Magnetica si Tomografie Computerizata dedicata afectiunilor oncopediatrice si musculoscheletale.

Solicita programare

PROGRAMEAZA-TE ACUM

IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica), cunoscuta si sub denumirea de RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara), constituie la momentul actual una dintre cele mai avansate investigatii medicale care permite examinarea detaliata a structurilor si tesuturilor organismului, fiind indispensabila in diagnosticarea si monitorizarea a numeroase afectiuni oncologice, neurologice,  cardiovasculare.

RMN-ul face posibila depistarea anomaliilor anatomice si functionale, dificil sau imposibil de identificat prin alte metode, fiind varful de gama al examenelor imagistice prin acuratete.

Spre deosebire de CT (Tomografia Computerizata), RMN-ul este o metoda imagistica de inalta performanta care NU implica expunerea la radiatii (nu foloseste raze X pentru producerea imaginilor detaliate) si NU este dureroasa.

Durata unui RMN variaza considerabil in functie de segmentul examinat (tipul de RMN – cerebral, abdominal etc), dar si de complexitatea patologiei investigate, in anumite situatii putand fi necesare secvente imagistice suplimentare care prelungesc durata examinarii. De exemplu, un RMN cerebral cu substanta de contrast dureaza in medie 30 de minute, iar un RMN cardiac poate dura pana la 90 de minute.

Pe durata unui RMN este esential ca pacientul sa ramana nemiscat. Atunci cand pacientul se misca in timpul examenului RMN exista riscul aparitiei unor artefacte (distorsiuni) pe imaginile obtinute.

Artefactele de miscare ridica dificultati medicului care interpreteaza rezultatele, putand duce la imposibilitatea de a identifica detalii importante si la intarzierea diagnosticului.

In Spitalul Medicover Pipera, noile echipamente performante au integrate softuri dedicate pentru atenuarea miscarilor pacientului in timpul scanarii RMN, cu toate acestea examinarea poate fi dificila pentru anumite categorii de pacienti, asa cum sunt copiii mici, persoanele claustrofobe ori pacientii cu anumite patologii ce implica fie durere cronica care nu le permite sa stea nemiscati, fie afectiuni de ordin psihic si dizabilitati mintale.

RMN-ul este o investigatie sigura, dar care poate crea neliniste si disconfort, iar pentru cei mai mici dintre pacienti se poate dovedi intimidanta.

Pentru pacientii pediatrici sa stea intinsi si fara sa se miste poate fi extrem de neplacut si greu de realizat, cu atat mai mult cu cat, din cauza varstei, pot avea dificultati in a urma instructiunile cadrelor medicale.

In cazul copiilor cu afectiuni oncologice, RMN-ul este o investigatie necesara atat in etapa de diagnostic, cat si ulterior pentru monitorizarea si evaluarea raspunsului la tratament, dar si pentru depistarea unei recurente a tumorii sau a posibilelor complicatii medicale.

RMN-ul este instrumentul cu ajutorul caruia pot fi obtinute detalii cu privire la marimea si localizarea tumorii, forma acesteia si extensia catre alte organe ori tesuturi.

De asemenea, prin intermediul RMN-ului este monitorizata eficacitatea terapiei oncologice. Pe baza acestuia, medicul curant poate lua decizii esentiale in ajustarea planului de tratament.

 

Prin fiecare nou serviciu si facilitate oferite pacientilor nostri ne reafirmam angajamentul asumat de a acoperi nevoile medicale existente prin servicii de ingrijire si investigatii care raspund acestor necesitati reale, in conditii de siguranta deplina. Echipa noastra de medici colaboreaza strans pentru a asigura o experienta sigura si confortabila pentru fiecare pacient, indiferent de varsta si afectiunile acestuia.

Data publicării 16.04.2024