PREMIERA IN TRANSILVANIA: Eventratie abdominala operata robotic prin abord eTEP, la Spitalul Medicover Cluj

La mai putin de o luna distanta de la ultima premiera chirurgicala, echipa medicala din cadrul Spitalului Medicover Cluj revine cu o noutate, tot chirurgicala: operatie robotica de eventratie prin abord eTEP, realizata pentru prima data in Transilvania.

Echipa medicala care a realizat interventia prin abord chirurgical robotic a fost coordonata de Dr. Radu Drasovean, Medic primar Chirurgie generala, cu peste 20 de ani de experienta in domeniu alaturi de colegii din echipa Hernia Center (Dr. Mihai Muresan, Dr. Andrei Trif) ce profeseaza in cadrul Spitalului Medicover Cluj.

Pacienta care a beneficiat de operatia realizata in premiera pentru Transilvania a avut mai multe interventii chirurgicale abdominale, in urma carora a dezvoltat o eventratie complexa, recidivanta. Aceasta a fost consultata in ultimii 20 ani de mai multi chirurgi, toti concluzionand ca eventratia nu poate fi tratata chirurgical. In acest timp, pacienta a avut mai multe episoade de complicatii (incarcerare, subocluzie intestinala), cauzate de aceasta eventratie.  

In urma unui consult chirurgical, specialistii Spitalului Medicover Cluj au stabilit ca eventratia este tratabila si ca interventia chirurgicala se poate realiza minim invaziv, folosind cea mai noua solutie de tratament pentru aceasta patologie, tehnica eTEP.

Ce este tehnica eTEP si in ce consta?


Tehnica eTEP (enhanced totally extraperitoneal repair) este o abordare chirurgicala minim invaziva utilizata in chirurgia herniilor ventrale si a eventratiilor. Aceasta tehnica reprezinta o evolutie a abordarii traditionale TEP (totally extraperitoneal) folosita pentru repararea herniilor inghinale, oferind o acuratete ridicata si acces extins pentru chirurgi.

Metoda eTEP se concentreaza pe crearea unui spatiu de lucru intre straturile peretelui abdominal, fara a intra in cavitatea peritoneala, ceea ce reduce riscul de complicatii postoperatorii si duce la o recuperare mai rapida.

Tehnica eTEP difera ca abordare semnificativ fata de interventiile chirurgicale laparoscopice practicate pana in prezent in eventratii, operatia presupunand patrunderea prin tehnici minim-invazive in peretele abdominal, inchiderea defectului din peretele abdominal si montarea unei plase (proteze) de intarire in spatele muschilor, evitand in totalitate intrarea in cavitatea abdominala si riscul unor leziuni ale organelor. ”, mentioneaza Dr. Radu Drasovean.

Desi procedeul eTEP se poate face pe cale laparoscopica, abordul robotic, practicat in cazul pacientei prezentate, are avantaje semnificative fata de o operatie clasica, dar chiar si fata de operatia laparoscopica.

Impreuna cu colegii din echipa Hernia Center, ce functioneaza in cadrul Spitalului Medicover Cluj, am practicat la aceasta pacienta o operatie robotica de eventratie prin abord eTEP, o premiera chirurgicala in Transilvania. A fost o interventie complexa, ce nu s-ar fi putut realiza minim invaziv fara aportul sistemului robotic DaVinci, prin cateva incizii de mici dimensiuni reusind sa ii restabilim pacientei functionalitatea normala a peretelui abdominal si asigurandu-i o recuperare rapida, lipsita de dureri sau complicatii”, completeaza Dr. Radu Drasovean.

Suntem incantati sa le putem oferi pacientilor nostri acces la tehnologii de varf pentru tratamentul herniilor si eventratiilor. Utilizarea robotului DaVinci ne permite sa abordam in mod minim invaziv chiar si cele mai complexe cazuri. Tehnologia avansata utilizata ofera multiple avantaje pacientilor nostri:  reducerea timpului de spitalizare, disconfort postoperator redus, o recuperare rapida si un risc redus de complicatii postoperatorii.

 

Despre Medicover Romania

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara si 5 spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale. 

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata si laboratoare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania, Romania si India. In 2022, Medicover a inregistrat venituri totale de 1.510 milioane de euro, avand peste 44.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.medicover.com

Data publicării 26.03.2024