Dr. Mihai Stefan Muresan, Spitalul Medicover Cluj: Chirurgia poate aduce un aport semnificativ pentru supravietuirea pacientilor cu cancer colorectal

Dr. Mihai Stefan Muresan este medic specialist in chirurgie generala si face parte din echipa chirurgicala a Spitalului Medicover Cluj. Este doctor in stiinte medicale si asistent universitar al Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca. Pasionat de tehnologiile de varf si chirurgia oncologica, domnul doctor s-a specializat si in chirurgia minim invaziva laparoscopica. Domeniile sale de interes cuprind: chirurgia si ginecologia oncologica, chirurgia glandei tiroide, ultrasonografia generala, chirurgia colorectala minim invaziva, chirurgia parietala minim invaziva si abordul radical al tumorilor pelvine avansate.
Dr. Mihai Stefan Muresan, Spitalul Medicover Cluj: Chirurgia poate aduce un aport semnificativ pentru supravietuirea pacientilor cu cancer colorectal

Doctorul Mihai Stefan Muresan acorda o atentie deosebita si cercetarii stiintifice care s-a concretizat in publicarea a numeroase articole in reviste prestigioase din domeniul medical. Nu in ultimul rand, domnul doctor a fost implicat in board-ul de conducere al Societatii Europene de Chirurgie Oncologica (ESSO) in perioada 2018-2021.

Care sunt semnalele de alarma ale organismului care pot indica aparitia cancerului colorectal?

Depinde foarte mult de localizarea tumorii primare. De exemplu, un cancer localizat la nivelul colonului drept (portiunea initiala a intestinului gros) se poate manifesta prin diarei apoase, sindrom anemic (fatigabilitate, paloare, palpitatii), scadere in greutate, febra usoara nocturna, crampe sau transpiratii nocturne. Totodata, acesta poate fi diagnosticat in urma unor teste din scaun pentru decelarea sangerarilor digestive oculte (nemanifeste clinic).

Pe de alta parte, un cancer localizat la nivelul colonului stang, preponderent la nivelul portiunii sale distale (colonul sigmoid) ori la nivelul rectului, se poate manifesta prin aparitia sangelui in momentul defecatiei (hematochezie), emisii spontane de sange ce pateaza lenjeria, neconditionate de prezenta scaunului (rectoragii), ”scaune in creion” (subtiate), crampe abdominale cu constipatie, urmate de senzatia de ”eliberare” in momentul unei diarei, ce invinge crampele.

In cele din urma, cancerele localizate la nivelul rectului distal sau in proximitatea canalului anal se pot manifesta prin aparitia de mucus sau sange proaspat (rectoragii), ce pateaza lenjeria, senzatia de defecare imperioasa sau senzatia de scaun, fara a putea emite scaunul. Din nefericire, cu cat localizarea cancerului este mai spre nistalitatea intestinului gros (unde latimea organului scade), sansa de a se manifesta prin urgente chirurgicale, constand in ocluzie intestinala (oprirea brusca a tranzitului intestinal – lipsa scaunului si a vanturilor, asociata cu cresterea in volum prin distensie a abdomenului) creste exponential.

De retinut este faptul ca orice localizare a cancerului colorectal poate fi asociata cu scadere in greutate, sangerari oculte, nemanifeste clinic si fatigabilitate.

Exista afectiuni care pot predispune la aparitia acestui tip de cancer?

Aparitia polipilor colorectali, care nu sunt biopsiati sau rezecati endoscopic in cadrul screening-ului efectuat prin colonoscopie, ideal incepand cu varsta de 40-45 de ani (in functie de tara), este cauza principala a aparitiei cancerului colorectal.

Cu o incidenta mult mai mica sunt afectiunile genetice, soldate cu aparitia multiplilor polipi sau leziuni polipoide, in cazul rudelor apropiate. Acestea din urma, intrucat sunt asociate cu aparitia polipilor pe intreg cadrul colic si / sau rectal, din cauza multitudinilor acestora, nu pot fi monitorizate optimal endoscopic si uneori necesita efectuarea unei chirurgii profilactice (precum este si cazul cancerelor de san) de excizie chirurgicala a intregului colon si rect.

Totodata, nu trebuie neglijata nici incidenta in crestere a bolilor inflamatorii intestinale (rectocolita ulcero-hemoragica si boala Crohn) la nivelul tarii noastre. Chiar daca intr-o mai mica pondere, din cauza remanierilor tisulare intr-o cascada continua (prin inflamatia cronica autoimuna), acestea se pot solda cu aparitia la nivelul leziunilor primare, a cancerului colorectal, chiar si la o distanta mare de la debutul initial al bolii inflamatorii intestinale.

Asemanator, puseele repetate de diverticulita sigmoidiana (preponderent dupa cel de-al patrulea episod, dar nu numai), prin aceleasi remanieri tisulare cronice de reparare si fibroza, se pot asocia cu aparitia cancerelor localizate la nivelul colonului sigmoid.

Nu in cele din urma, trebuie sa mentionam dezechilibrele la nivelul florei intestinale (microbiomului colonului) care, in auspiciile ultimelor studii, pot fi asociate cu aparitia leziunilor precanceroase. Din punct de vedere al carentelor alimentare, se preconizeaza ca o dieta saraca in fibre, vitamina D3 si vegetale sau o dieta bogata in carne rosie sau afumata, poate fi asociata cu aparitia cancerului colorectal.Interviu cu dl. dr. Mihai Stefan Muresan

La ce alti factori trebuie sa fie atenti pacientii in prevenirea tumorilor colorectale?

Mentinerea unui stil de viata sanatos dupa cum am mentionat, cu un regim alimentar bogat in fibre, vegetale, fructe, vitamina D3 si suplimentarea sau refacerea florei intestinale prin preparate corespunzatoare, cu evitarea carnii rosii, afumate, a fumatului, a excesului de alcool tare precum si prevenirea constipatiei, sunt conduitele de urmat.

Bineinteles, evitarea sedentarismului, a obezitatii prin practicarea unei rutine de exercitii fizice, poate reduce riscul aparitiei oricarui tip de cancer gastro-intestinal.

Care e locul chirurgiei in ansamblul tratamentelor oncologice al cancerului colorectal?

Pentru cancerele localizate la nivelul colonului (cec, colon ascendent, colon transvers, colon descendent, colon sigmoid) si rectului superior, in majoritatea cazurilor chirurgia se efectueaza in prim timp si poate fi urmata de catre tratamentul oncologic chimioterapic. Sunt rare situatiile in care tratamentul oncologic prin citostatice este administrat anterior chirurgiei (tumori mari, invadante local, cu o multitudine de ganglioni adiacenti crescuti in volum etc).

In cazul cancerelor rectului mijlociu si inferior, rolul principal pentru prevenirea reaparitiei bolii si a metastazelor, ii revine tratamentului oncologic prin radio si chimioterapie preoperatorie, abia apoi apelandu-se la chirurgie.

Indiferent de momentul in care este efectuata (anterior sau ulterior tratamentului oncologic), chirurgia este cea responsabila de curabilitatea cancerului colorectal, de prognosticul fiecarui bolnav in parte si de rata de reaparitie locala a bolii.

Bineinteles, chirurgia este si cea care poate aduce un aport semnificativ in ceea ce inseamna supravietuirea pentru pacientii cu progresie a bolii (metastaze la distanta – hepatice sau pulmonare; recidive locale sau peritoneale). Ce este imperios necesar, este conlucrarea dintre medicul chirurg oncolog colorectal, medicul oncolog, gastroenterolog, radiolog si medicul radioterapeut, pentru a putea oferi un tratament adaptat si personalizat fiecarui pacient in parte.

In ce situatii, chirurgia laparoscopica a colonului sau a rectului este solutia potrivita?

Raspunsul ideal ar trebui sa fie: in toate cazurile. Ori de cate ori este posibil si fezabil din punct de vedere tehnic (lipsa unor metastaze, a unor tumori avansate local prin invazia in alte organe, a situatiilor de urgenta – tumori perforate sau in cazul ocluziilor intestinale), chirurgia laparoscopica si chirurgia robotica ar trebui sa fie oferite tuturor pacientilor ce pot beneficia de o chirurgie colorectala programata, intrucat reintegrarea fizico-familialo-sociala a pacientului este una mult mai rapida si mai comoda.

De ce aspecte trebuie sa tina cont pacientii atunci cand vor sa se adreseze un medic sau unui spital ce ofera servicii de chirurgie oncologica?

In primul rand, este important ca pacientii sa fie atenti la acreditarea medicului, a echipei si a spitalului in ceea ce priveste posibilitatea efectuarii chirurgiei oncologice avansate, centralizate in acelasi serviciu sau departament.

In al doilea rand, pacientii trebuie sa ia in considerare existenta si buna functiune a unui comitet multidisciplinar oncologic care sa discute, sa decida si sa managerieze optim pacientul in contextul oferirii tuturor secventelor terapeutice ale tratamentului oncologic (chirurgie, oncologie, radioterapie, examinari radiologice si endoscopice).

De asemenea, nu trebuie neglijat rolul anesteziei si terapiei intensive, care trebuie sa contribuie la preabilitarea nutritionala si biologica a pacientului, la pregatirea preoperatorie multidisciplinara, la managementul durerii si reabilitarea postoperatorie a acestuia. In anumite situatii dificile, existenta in cadrul serviciului medical a unui compartiment de ingrijiri paliative poate fi de real folos in alinarea suferintei pacientilor ce nu pot fi supusi unor interventii multidisciplinare cu viza de curabilitate.

Cancerul colorectal, la fel ca intreaga patologie oncologica, nu este manageriat de catre o singura persoana ca si medic curant, ci este girat si asigurat de catre o echipa multidisciplinara, la fiecare pas, de la diagnostic pana la tratament si urmarire postterapeutica.

 

Contact Spitalul Medicover Cluj:
Strada Principala, Nr. 323T, Suceagu 407062, Jud. Cluj     
Call Center: 0264 - 933
Programari online
https://www.medicover.ro/spital-cluj

 

Despre Medicover Romania

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara, patru spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale. 

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata si laboratoare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia si Germania. In 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro si peste 38.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.medicover.com

 

Data publicării 24.11.2022
Data ultimei actualizari 28.11.2022