Artroza: cauze, simptome si tratament

Artroza este o patologie articulara cauzata de distructia cartilajelor articulare, urmata de modificarea structurilor componente ale acesteia si de impotenta functionala articulara, fiind cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita. Boala poate afecta orice articulatie din corp, insa principalele forme de artroza sunt: coxartroza (la nivelul articulatiei soldurilor), gonartroza (artroza genunchi), spondilartroza (afecteaza coloana vertebrala), artroza umarului si articulatiilor interfalangiene proximale si a celor distale ale degetelor.
Artroza: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Osteoartrita | tipuri de artroza

Osteoartrita este o boala degenerativa a articulatiilor si reprezinta cea mai comuna si frecventa forma de artrita.

Osteoartrita apare cu precadere la persoanele varstnice.

Modificarile survenite la nivelul articulatiilor evolueaza in decursul mai multor ani de zile, deci boala se instaleaza treptat, cu mici exceptii. Practic, inflamatia si ranile suferite de articulatie determina aparitia unor schimbari - deteriorarea tendoanelor si a ligamentelor, degradarea cartilajului - acel tesut care acopera componentele osoase, astfel apar durerea, umflarea si deformarea articulatiei.

Exista doua tipuri largi de osteoartrita: osteoartrita primara (generalizata, afecteaza preponderent genunchii, soldurile si degetele mari) si secundara - apare cand exista deja o anormalitate la nivelul articulatiei, inclusiv o rana, o trauma, precum cele repetitive suferite in general de sportivii de performanta; artrita inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoida, psoriazica sau guta, artrita infectioasa; tulburari genetice ale articulatiilor, cum ar fi Ehlers-Danlos; tulburari congenitale ale articulatiilor; tulburari metabolice ale articulatiilor.

Ce este cartilajul?

Cartilajul este acel tesut conjunctiv flexibil care captuseste capetele oaselor. Este constituit in principal din apa (codrocite - celule specializate inconjurate de matrice, compuse in mare parte din apa) si proteine (colagen și proteoglicani), scopul sau fiind acela de a reduce frictiunea oaselor. Cartilajul actioneaza precum un amortizor pentru articulatii. Pentru ca este alcatuit in mare proportie din apa, acesta are capacitatea de a se comprima. Atunci cand sufera modificari si este deteriorat, cartilajul nu are proprietatea de a se repara singur, el nu „creste” de la sine in urma unei leziuni pentru a se reface. De asemenea, cartilajul NU este strabatut de vase de sange, ceea ce inseamna ca vindecarea este un proces anevoios.

De ce apare artroza?

Artroza apare in urma unui dezechilibru intre procesele de formare si distructie ale cartilajelor cauzate de scaderea numarului de condrocite (celulele care intra in componenta cartilajelor) si a distructiei de colagen si proteoglicani in urma activitatii anumitor enzime. Acest dezechilibru poate provoca dureri articulare prin aparitia deformarilor la nivelul cartilajelor dintre suprafetele articulare, lipsa amortizarii miscarilor si remodelarea structurilor osoase.

Cei mai frecventi factori de risc ai artrozei sunt:

  • Ereditatea - joaca un rol important in aparitia osteoartritei. Persoane care prezinta afectiuni ale oaselor din nastere sau au anumite trasaturi genetice sunt mai predispuse la dezvoltarea unei forme de artroza. De exemplu, sindromul Ehlers-Danlos este caracterizat de laxitate articulara sau hipermobilitate (ligamentele nefiind suficient de stranse), poate contribui la osteoartrita.
  • Sexul - persoanele de sex feminin sunt mai frecvent afectate decat cele de sex masculin. Scaderea productiei de estrogen la femei, odata cu inaintarea in varsta, dupa instalarea menopauzei, reprezinta un alt factor de risc pentru artroza genunchiului, estrogenul avand efect protector asupra oaselor.
  • Patologiile endocrine, hipotiroidism de exemplu.
  • Tulburarile metabolice asa cum este diabetul zaharat. Atat diabetul, cat si hiperlipidemiile (nivelul crescut de lipide - grasimi din sange) contribuie la un raspuns inflamator din partea organismului, crescand riscul de osteoartrita. De asemenea, oxidarea lipidelor poate crea depozite la nivelul cartilajului, ceea ce duce la afectarea fluxului sangvin al osului subcondral - stratul de os aflat chiar sub cartilaj. Afla mai multe despre Dislipidemiile si consecintele asupra sanatatii
  • Glicemia crescuta stimuleaza radicalii liberi din organism care pot deteriora celulele, iar acest stres oxidativ influenteaza rezistenta cartilajului. Mentinerea unor valori glicemice in parametrii optimi, precum si gestionarea grasimilor din sange sunt esentiale pentru sanatatea oaselor si pentru starea de sanatate, in general.
  • Obezitatea - este unul dintre factorii de risc majori, in special in artroza genunchiului. Pe langa consecintele mecanice propriu-zise, de presiune pe articulatii din cauza surplusului de kilograme, efectul metabolic si pro-inflamator al obezitatii este catalogat de mai multe studii recente, ca fiind un element ce contribuie la aparitia osteoartritei.
  • Suprasolicitare articulara.
  • Traumatisme articulare profesionale sau sportive.

Simptome artroza

Simptomul cardinal in toate tipurile de artroza este reprezentat de artralgie (durerea articulara) care poate fi:

  • Durere de tip mecanic cu disparitie in conditii de repaos
  • Durere accentuata in conditii de umiditate si temperatura ambientala scazuta.

Alaturi de durerea articulara, in cadrul artrozei mai pot fi prezente redoarea articulara (limitarea miscarilor active si pasive ale articulatiilor afectate) in special matinala sau dupa repaos indelungat. Tumefierea articulatiei (articulatie cu volum crescut), deformarile vizibile ale acesteia si prezenta cracmentelor (pocniturilor) la mobilizarea membrului reprezinta manifestari frecvent intalnite la pacientii cu artroza.

Diagnosticul artrozei

Diagnosticul artrozei se stabileste pe baza anamnezei, examenului fizic al pacientului, al metodelor imagistice si de laborator reprezentate de catre:

  • Radiografia care permite observarea unei ingustari la nivelul spatiilor interarticulare
  • Ecografia articulara si ecografia musculoscheletala periarticulara pentru examinarea tesuturilor moi din vecinatate
  • Rezonanta magnetica nucleara permite obtinerea imaginilor detaliate ale structurilor osoase si a tesuturilor moi care intra in alcatuirea articulatiei afectate. Afla mai multe despre CT sau RMN? Bine de stiut despre examinarile imagistice
  • Artroscopia este atat o metoda invaziva de diagnostic, cat si de tratament al artrozei
  • Investigatii paraclinice de laborator pentru determinarea factorului reumatoid, markerilor tumorali si analiza citologica si bacteriologica a lichidului sinovial extras prin punctie articulara.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Artroza tratament

Tratamentul artrozei este simptomatic si are ca scop remiterea durerii, cresterea mobilitatii articulare si redobandirea functiilor acestora cu imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

  • Kinetoterapia tonifica musculatura periarticulara, creste flexibilitatea si reduce sindromul algic prin intermediul exercitiilor izotonice, izokinetice si posturale.
  • Terapia ocupationala reprezinta o metoda de tratament care presupune modificarea modului de realizare al activitatilor fizice pentru reducerea suprasolicitarii articulatiilor afectate.
  • Terapia medicamentoasa presupune administrarea de substante antialgice si antiinflamatorii nesteroidiene pentru reducerea disconfortului dureros al pacientului cu artroza.
  • Interventiile chirurgicale presupun utilizarea infiltratiilor articulare de corticosteroizi pentru diminuarea durerii, cu acid hialuronic pentru lubrifierea suprafetelor articulare si osteotomie pentru realinierea suprafetelor osoase intraarticulare si redobandirea functionalitatii la nivelul articulatiei afectate. Protezarea de sold si genunchi este utilizata in stadiile avansate de boala si presupune inlocuirea structurilor articulare cu dispozitive artificiale care sa restabileasca functia motorie la nivelul membrului afectat.

Compresele cald/ rece pentru calmarea durerii locale, reducerea greutatii corporale si mentinerea unei greutati normale, utilizarea unor dispozitive tehnico-medicale asa cum sunt ortezele de sustinere, admnistrarea unor vitamine - numai la recomandarea medicului, reprezinta alte forme de gestionarea a manifestarilor clinice specifice artrozei.

 

Daca va confruntati cu durere, rigiditate (mobilitate articulara limitata), sensibilitate, pierderea flexibilitatii, edem, adresati-va medicului specialist pentru un consult de specialitate. Patologiile articulare nu se vindeca de la sine, unguentele si alte leacuri pentru artroza au efect local si durata limitata, ele nu constituie o solutie terapeutica pe termen lung.

 

Referinte:

 

Data publicării 08.03.2023