Tahicardia cauze, simptome si tratament

Tahicardia reprezinta o tulburare de ritm cardiac care implica aparitia unui puls accelerat de peste 100 batai/minut. Cresterea frecventei cardiace care depaseste aceasta valoare si nu prezinta o cauza fiziologica evidenta de tipul mersului accelerat, efortului fizic intens sau stresului, indica existenta unei tahicardii cu substrat patologic care necesita investigatii si ingrijiri medicale de specialitate pentru remitere.
Tahicardia cauze, simptome si tratament

Cuprins

Bataile rapide ale inimii impiedica umplerea cu sange a atriilor si ventriculilor in timpul diastolei (perioada de relaxare a inimii dintre 2 batai succesive) si determina deficit de oxigenare la nivel cerebral cu aparitia vertijului (ameteala) si uneori pierderea starii de constienta sau privarea de sange a coronarelor cu aparitia ischemiilor cardiace acute.

Tahicardiile pot fi de scurta durata sau pot evolua cronic, determinand aparitia de complicatii nefaste amenintatoare de viata (infarct miocardic acut, accident vascular cerebral) in cazul in care nu sunt tratate corespunzator.

Cauze tahicardie

Cauzele care determina in mod frecvent aparitia tahicardiei ventriculare si atriale implica perturbarea impulsurilor electrice ale inimii si sunt reprezentate de catre:

  • Malformatii cardiace congenitale care pot implica defecte structurale cu sau fara cianoza, defecte functionale ale inimii si defecte de pozitionare ale cordului printre care se regasec tatralogia Fallot, sindromul QT prelungit, malformatiile valvulare.
  • Afectiunile cardiace acute sau cronice - infarct miocardic, cardiomiopatie dilatativa, cardiomiopatia hipertrofica sau restrictiva, miocardita (inflamatia de diferite etiologii a muschiului cardiac), afectiunile valvei mitrale, insuficienta cardiaca congestiva si nu numai.
  • Anemie - tahicardia la persoanele cu hemoglobina eritrocitara scazuta reprezinta un mecanism compensator prin care organismul mentine oxigenarea corespunzatoare a tesuturilor prin intensificarea numarului de batai/minut ale inimii.
  • Hipertensiune sau hipotensiune arteriala
  • Sindrom febril
  • Hipertiroidism (hiperfunctia glandei tiroide)
  • Dezechilibre hidro-electrolitice care includ sodiul, potasiul, calciul si magneziul implicate in fiziologia contractilitatii muschiului cardiac.

Fumatul, consumul excesiv de energizante sau alcool si utilizarea de substante (mai ales metamfetamina) reprezinta alti factori de risc importanti ai tahicardiilor care tin de stilul de viata necorespunzator al pacientului. Obezitatea, sindromul de apnee in somn, diabetul zaharat si afectiunile pulmonare cronice, reprezinta patologii care pot determina in evolutia lor aparitia tulburarilor de ritm cardiac de tipul tahicardiilor. 

Afla mai multe despre tulburarile de ritm cardiac

Tipuri de tahicardie

Tahicardiile pot fi clasificate in functie de localizarea lor la nivelul diferitelor camere ale inimii (atrii sau ventriculi) dupa cum urmeaza:

  • Fibrilatie atriala
  • Flutter atrial
  • Tahicardia supraventriculara
  • Tahicardia ventriculara
  • Fibrilatia ventriculara.

Fibrilatie atriala

Fibrilatie atriala este caracterzata de un puls foarte rapid si neregulat generat in camerele superioare ale inimii reprezentate de atrii. Impulsurile electrice care determina aparitia fibrilatiei atriale se formeaza la nivelul unui focar anormal si determina o activitate contractila haotica a atriilor cu cresterea riscului de insuficienta cardiaca acuta si al accidentelor vasculare cerebrale. Fibrilatia atriala la randul ei poate fi paroxistica cu durata scurta de evolutie si remitere spontana, persistenta cu durata mai mare de 7 zile care necesita tratament si permanenta, cu evolutie indelungata de peste 1 an.

Flutter atrial

Flutterul atrial se manifesta prin aparitia unui puls rapid cu caracter regulat generat la nivel atrial si poate fi de tip paroxistic (un episod dureaza cateva ore sau zile) si persistent (permanent). In majoritatea situatiilor, evolutia spontana a flutterului atrial implica cronicizare si creste riscul de aparitie al ischemiilor la nivel cerebral (accidente vasculare cerebrale).

Tahicardia supraventriculara

Tahicardia supraventriculara evolueaza cu puls rapid generat la nivelul tesutului cardiac situat deasupra ventriculilor si se manifesta in mod frecvent la pacientii care asociaza malformatii cardiace congenitale.

Tahicardia ventriculara

Tahicardia ventriculara afecteaza camerele inferioare ale inimii reprezentate de cei 2 ventriculi si are originea distal de fasciculul Hiss la nivelul miocardului ventricular activ sau reteaua de conducere distala. In anumite situatii, tahicardia ventriculara poate fi idiopatica (de cauza necunoscuta) sau paradoxal, se poate datora medicatiei aritmogene ori celei utilizate in cadrul tratamentelor pentru slabit pe baza de efedrina.

Fibrilatia ventriculara

Fibrilatia ventriculara reprezinta o tulburare de ritm cardiac severa care constituie o urgenta medicala din cauza riscului de generare a complicatiilor reprezentate de catre infarctul miocardic acut. In timpul acestui tip de tahicardie, ventriculii se contracta ineficient si haotic generand in anumite situatii chiar si 350 batai/minut cu diminuarea considerabila a functiei de pompa a cordului. Ca urmare, scade volumul de sange ejectat/ bataie si apare hipoxia tisulara in diferite regiuni ale organismului. Fibrilatia ventriculara reprezinta cea mai frecventa cauza de moarte subita cardiaca.

Tahicardia sinusala

Tahicardia sinusala reprezinta o crestere a numarului de batai cardiace pe minut datorata in mod frecvent starilor de anxietate sau exercitiilor fizice intense, insa poate fi generata si de febra sau administrarea anumitor tipuri de medicamente. In cazul in care tahicardia sinusala nu prezinta etiologie evidenta, aceasta este considerata a fi tahicardie sinusala inadecvata. La randul ei, tahicardia sinusala poate fi de tip atrial, jonctional sau ventricular in functie de structurile cardiace la nivelul careia se manifesta.

Cum se manifesta tahicardia

Simptomatologia care alcatuieste tabloul clinic evolutiv al tahicardiilor este reprezentata in majoritatea situatiilor de:

  • Palpitatii percepute de catre pacient ca batai ale inimii rapide, de intensitate crescuta
  • Durere in piept
  • Sincopa (pierderea starii de constienta)
  • Ameteala
  • Puls accelerat
  • Dispnee (dificultati de respiratie).

Disconfortul dureros la nivelul pieptului care nu cedeaza in decurs de 20 de minute de la aparitie, dispneea accentuata si pierderea constientei reprezinta simptome care necesita evaluare cardiologica cat mai rapid posibil.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament tahicardie

Tratamentul tahicardiilor are ca principal scop restabilirea ritmului cardiac fiziologic si poate cuprinde:

  • Efectuarea de manevre vagale pentru a restabili frecventa cardiaca fiziologica a pacientului
  • Cardioversie medicamentoasa prin administrarea de beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu
  • Cardioversie electrica prin aplicarea de socuri electrice la nivelul toracelui anterior cu ajutorul unui defibrilator
  • Ablatia - interventie chirurgicala minim-invaziva prin intermediul careia medicul cardiolog utilizeaza energie de radiofrecventa pentru a distruge tesutul de la nivelul caruia sunt emise impulsurile electrice aberante, care determina aparitia tahicardiei
  • Pacemaker - implantarea subcutanata a unui dispozitiv cu rol de modulare al activitatii electrice cardiace, capabil sa emita socuri electrice de intensitate diminuata pentru reglarea activitatii contractile
  • Interventie chirurgicala pentru crearea de tesut cicatriceal prin realizarea de incizii calculate la muschiul inimii. Constituirea tesutului cicatriceal impiedica transmiterea impulsurilor electrice aberante si reduce riscul de aparitie al tahicardiilor
  • Interventiile chirurgicale clasice pentru excizia extinsa a tesutului miocardic la nivelul caruia sunt generate impulsurile electrice aberante este rezervata pacientilor cu raspuns terapeutic nesatisfacator dupa initierea celorlalte tipuri de tratament anterior mentionate. Interventiile chirurgicale pe cord deschis mai pot fi utilizate pentru tratarea tahicardiilor care survin in urma unui infarct miocardic acut care necesita efectuarea de bypass coronarian sau la pacientii care asociaza anevrisme ventriculare sau afectiuni ale valvelor cardiace.

Gestionarea factorilor de risc ca masura de preventie a tahicardiei

Gestionarea corespunzatoare a factorilor de risc care predispun la aparitia tahicardiilor poate fi realizata prin respectarea unui set de recomandari generale cu privire la stilul de viata al bolnavului care cuprind:

  • Adoptarea unui regim alimentar echilibrat si sanatos care sa previna desfasurarea proceselor aterosclerotice ce determina aparitia ischemiilor cardiace
  • Evitarea sedentarismului prin efectuarea de exercitii fizice regulate
  • Stoparea fumatului si a consumului de alcool in cantitate crescuta
  • Evitarea pe cat posibil a stresului cotidian la munca sau in familie
  • Respectarea programului de vizite medicale recomandate de catre cardiolog si a tratamentelor prescrise de acesta pentru tratarea afectiunilor cardiace deja diagnosticate.

 

Afectiunile cardiovasculare au o prevalenta din ce in ce mai ridicata, bolile cardiovasculare fiind principala cauza de deces la nivel global. In Romania, boala cardiaca ischemica (in 2019 a reprezentat 19 % din totalul deceselor inregistrate in tara noastra) si accidentul vascular cerebral (AVC) sunt principalele doua patologii cauzatoare de decese din cauze prevenibile. Monitorizati-va sanatatea, programati vizite de rutina la medic si respectati indicatiile specialistilor in sanatate.

 

Referinte:

Data publicării 03.02.2023
Data ultimei actualizari 21.04.2023