Dr. Adrian Bartos, Spitalul Medicover Cluj: Terapia HIPEC poate creste speranta de viata a pacientilor cu metastaze peritoneale

Dr. Adrian Bartos, medic primar chirurgie generala cu competenta in chirurgie oncologica si parte din echipa chirurgicala a Spitalului Medicover Cluj, atrage atentia ca metastazele peritoneale sunt o reala problema de sanatate publica, reprezentand un stadiu foarte avansat al cancerelor digestive sau ginecologice, care netratate, sunt asociate unei rate de supravietuire foarte scazute.
Dr. Adrian Bartos, Spitalul Medicover Cluj: Terapia HIPEC poate creste speranta de viata a pacientilor cu metastaze peritoneale

Domnul doctor Adrian Bartos este unul dintre promotorii citoreductiei tumorale si a chimioterapiei intraperitoneale hipertermice (HIPEC) in Romania, una dintre cele mai inovative metode de tratament in cancerele abdominale complexe si a metastazelor ce rezulta din aceasta afectiune.

In ce tipuri de patologii este recomandata terapia HIPEC?

In prezent, in general, vorbim de o medicina bazata pe dovezi (pe statistici). In aceasta idee, este dovedit faptul ca putem imbunatati supravietuirea pacientilor cu metastaze peritoneale (cu carcinomatoza peritoneala) cu punct de plecare digestiv (cancer de colon, cancer de stomac, cancer de apendice) sau ginecologic (cancer ovarian). In aceeasi grupa intra si cancerele peritoneale mai rare, cele care pleaca direct de la peritoneu: mezoteliomul peritoneal.

Care este locul terapiei HIPEC in tratamentul cancerelor?

Terapia HIPEC reprezinta chimioterapia aplicata direct intraoperator, in abdomenul pacientului diagnosticat cu o astfel de afectiune. Aceasta chimioterapie se realizeaza cu un dispozitiv special, care asigura un circuit inchis, un flux continuu si o temperatura constanta de 40-43 grade Celsius, care are rolul sa imbunatateasca rezultatul tratamentului citostatic, in conditiile in care efectele secundare sunt mai scazute. Important de stiut este faptul ca aceasta tehnica se aplica doar atunci cand tumorile (metastazele) din abdomen pot fi indeparate chirurgical in totalitate, facand parte dintr-o o operatie complexa, numita citoreductie tumorala.

Spitalul Medicover Cluj poate oferi acces la aceasta terapie. In ce consta acest tratament chirurgical citoreductiv, ce presupune si care sunt beneficiile pentru pacienti?

Tratamentul citoreductiv reprezinta indepartarea tuturor tumorilor aflate in abdomen. Practic, acesta este timpul cel mai important al interventiei chirurgicale, fara de care, rezultatele de crestere a ratei de supravietuire a acestor pacienti nu ar fi posibile. Aici este rolul crucial adus de experienta echipei chirurgicale, care trebuie sa stapaneasca toate tehnicile de chirurgie oncologica: rezectii hepatice, pancreatice, gastrice, colo-rectale si din sfera ginecologica. O tumora, oricat de mica, ramasa in abdomen poate compromite prognosticul si implicit prelungirea vietii pacientului.

Programare Online

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Ce aduce in plus terapia HIPEC pentru pacientii tratati prin intermediul acestei tehnici?

Tehnica HIPEC este complementara acestei citoreductii tumorale de care discutam. Se efectueaza in aceeasi operatie, la cazuri selectionate (nu toti pacientii pretandu-se la astfel de interventii) si are rolul de a actiona pe metastazele microscopice, ce nu sunt vizibile cu ochiul liber, cu scopul de a reduce riscul de recidiva a cancerului.

Care este rata de reusita si speranta de viata pentru pacientii care au fost supusi  tratamentului prin citoreductie?

Dupa cum spuneam, nu toti pacientii cu metastaze peritoneale, cu carcinomatoza peritoneala, pot beneficia de acest tratament. Sunt multi factori, precum bolile asociate, prezenta metastazelor la distanta (in alte organe), starea generala foarte precara, care pot contraindica acest tratament. Aici rolul echipei medicale multidisciplinare este esential, decizia terapeutica fiind luata de chirurgul oncolog impreuna cu medicul oncolog, medicul anestezist, medicul cardiolog, medicul imagist, medicul gastroenterolog si multi alti specialisti, in functie de situatie. Existenta unei astfel de echipe in cadrul Spitalului Medicover Cluj aduce un plus major in tratamentul acestor pacienti.

Legat de rata de reusita si de speranta de viata, va pot da un exemplu: cel al cancerului colo-rectal cu metastaze peritoneale, in care supravietuirea pacientilor poate creste cu peste 4-5 ani, in functie de caz. Fara tratament adecvat, nu vorbim de mai mult de 12-18 luni. La fel, in cazul cancerului ovarian cu carcinomatoza peritoneala, putem vorbi de supravietuiri de peste 5 ani in peste 70-80% din cazuri, in functie de gradul de extensie a metastazelor si de raspunsul la tratament.

Foarte important, pentru medicina, in general, si pentru acest domeniu al chirurgiei oncologice, in special, este dinamica cercetarii in domeniu. Cercetarea urmareste sa imbunatateasca si sa optimizeze permanent tratamentul acestor pacienti.

In aceasta idee, noi, ca medici chirurgi oncologi, suntem obligati moral sa participam activ la cercetarea in domeniu si la cunoasterea tuturor noutatilor care ar putea influenta pozitiv evolutia pacientilor diagnosticati cu metastaze peritoneale, ceea ce se si intampla cu medicii din cadrul echipei de la Medicover Cluj.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Contact Spitalul Medicover Cluj:
Strada Principala, Nr. 323T, Suceagu 407062, Jud. Cluj     
Spitalul Medicover Cluj

 

Despre Medicover Romania

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara, patru spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale.

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata si laboratoare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia si Germania. In 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro si peste 38.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.medicover.com

Data publicării 16.12.2022
Data ultimei actualizari 16.02.2023