Interventie chirurgicala in premiera la Spitalul Pelican din Oradea

Luna trecuta a avut loc o interventie chirurgicala in premiera: protezare simultana pentru ambele solduri, in cadrul Spitalului Pelican, parte a Medicover.

Un pacient in varsta de 50 de ani, care suferea de coxartroza la ambele solduri, a fost operat cu succes de Dr. Tona Jorgaq medic ortoped in cadrul Spitalului Pelican, unde realizaza artroplastii totale de sold prin protezare simultana bilaterala cu abord direct anterior minim invaziv.

"Joia trecuta, in 30 Mai, m-a operat, iar vineri am umblat deja. De luni urc, cobor scari fara probleme; am venit in carje si nu puteam urca si cobori scarile… Chiar mi s-a parut ciudat, in prima zi de internare, ca te servesc intr-un minut cu orice ai dori, iti explica ce ti se intampla. Nimeni nu vine la spital de placere… Nu am mai fost intr-o astfel de situatie, nu credeam ca exista asa ceva in Romania… Daca mergeam la un spital de stat, tot atat plateam, dar in mai multe locuri!", a delcarat Tiberiu Silaghi, pacientul operat de Dr. Tona.

Procedura chirurgicala de protezare simultana a ambelor solduri se efectueaza intr-o singura operatie, in acelasi timp, cu aceeasi anestezie. In acest mod, pacientul are nevoie doar de o singura spitalizare, nu doua si o singura perioada de recuperare medicala post-chirurgicala, nu doua, asa cum s-ar impune daca operatia s-ar face pe rand, la cate un sold.

Coxartroza afecteaza 42% din populatie, iar 25% dintre acesti pacienti vor avea nevoie de proteza bilaterala.

Coxartroza inseamna degenerarea cartilajului care acopera extremitatile osoase din articulatii si este o boala cu evolutie progresiva, ceeea ce inseamna ca pacientul ar trebui sa traiasca o perioada de timp cu aceasta afectiune. Este foarte importanta stabilirea diagnosticului cat mai precoce si folosirea unor masuri pentru a reduce agravarea rapida a acestei boli.

Pacientilor li se recomanda un stil de viata cat mai sanatos prin scaderae in greutate, menajarea soldului afectat, evitarea ortostatismului sau amersului prelungit, utilizarea carjelor cand este necesar, fizioteratie si gimnastica medicala.

"Singurul tratament pentru coxartroza este artroplastia totala de sold sau altfel spus protezarea soldului, atunci cand afectiunea este intr-un stadiu avansat. Pentru a creste calitatea vietii pacientului care sufera de coxartroza, pana la protezare exista cateva optiuni terapeutice  cele nonchirurgicale la care in afara de masurile de preventie se pot adauga tratamentul medicamentos si tratamentul prin infiltratii intraarticulare si cele chirurgicale prin osteotomii de corectie, artroscopie de sold". – Dr. Tona Jorgaq

Artroplastia de sold a fost descrisa ca operatia secolului 20 pentru rezultatele excelente, satisfactie crescuta a pacientului si imbunatatirea calitati vietii la pacienti cu coxartroza. De-a lungul anilor, protezarea soldului s-a efectuat prin diferite cai de abordare, cu avantajele si dezavantajele lor. Cea mai recenta dintre ele este abordul direct anterior minim invaziv in artroplastia totala de sold. Pe plan international acest abord castiga popularitate in comunitatea protezarii soldului si asta se datoreaza avantajelor pe care le ofera: este singura tehnica operatorie care nu lezeaza muschi in timpul procedurii chirurgicale, intrand  in sold printr-un spatiu intermuscular si internervos, astfel durerea este scazuta, sangerare este mai mica, recuperare rapida, se reduce riscul de luxatie postchirurgicala, perioada spitalizarii  este mai scurta, acesti factori fiind esential in obtinerea unei eficiente maxime si minimalizand riscurile perichirurgical al protezarii soldului.

Dr. Tona Jorgaq este specializat in protezarea soldului prin abord minim invaziv, in cadrul Spitalului Universitar din Dijon si este unul dintre putinii medici ortopezi din Romania care efectueaza astfel de operatii. 

"Bunicul, medic fiind, imi spunea deseori ca meseria de medic este cea mai frumoasa meserie din lume. In spatele acestor cuvinte s-a creat si am hranit o energie, a carei forta m-a impins si m-a plimbat in lumea medicinei, unde am aflat ce inseamna umilinta si rabdarea, pasiunea si curiozitatea, empatia si responsabilitatea, stiinta si constiinta, toate cu iubire pentru arta medicinei si dragoste pentru umanitate.

In momentul alegerii specialitatii de ortopedie si traumatologie, un rol important l-a avut mentorul meu Conf. Dr. Cacuci Ovidiu Gogu. Este usor sa indragesti si sa explorezi aceasta meserie alaturi de el. Viziunea lui cu deschidere catre nou m-a influentat sa evoluez pentru a tine pasul cu medicina moderna". - Dr. Tona Jorgaq

Data publicării 09.07.2019