Interviu cu Conf. Dr. Adrian Todor, Spitalul Medicover Cluj

Domnul Dr. Adrian Todor, doctor in medicina, medic primar ortopedie si traumatologie, este preocupat sa dezvolte si sa implementeze tehnici si proceduri care sa le permita pacientilor sa aiba o experienta cat mai usoara a actului chirurgical, fie ca este vorba de o interventie artroscopica de rutina sau de o interventie chirurgicala complexa.
Interviu cu Conf. Dr. Adrian Todor, Spitalul Medicover Cluj

Ce anume v-a determinat sa alegeti specializarea ortopedie?

Dintotdeauna am stiut ca vreau sa ma pregatesc intr-o specialitate chirurgicala, si anume chirurgia generala. Aceasta atractie catre chirurgia generala a fost de necontestat pana in anul V sau VI de facultate. Atunci am devenit tot mai constient de faptul ca se apropie concursul de rezidentiat si, in consecinta, momentul alegerii specialitatii si a centrului de pregatire. De fapt am inceput sa ma gandesc cu adevarat la ce mi-as dori sa fac, sa profesez tot restul vietii.

Desi eram atras in continuare de chirurgia generala, am luat in calcul mai multe aspecte, inclusiv cel al nevoii reale in tara si in lume. Raportat la Cluj, stiam ca sunt 5 clinici chirurgicale si inca cateva spitale cu sectii de chirurgie generala, iar astfel riscam sa fiu „pierdut” in peisaj.

Ortopedia a fost ceva la care am ajuns sa ma gandesc tot mai mult, pentru ca stiam ca este dependenta de tehnologie, de „scule”, si ca este o chirurgie curata, cum e, de exemplu, artroscopia. Iar endoscopia articulatiilor nu era inca practicata pe scara larga la noi in tara.

Am simtit ca exista o oportunitate de dezvoltare, astfel ca, la momentul concursului de intrare in rezidentiat stiam ca asta voi alege, daca punctajul obtinut mi-ar fi permis.

Din fericire, la finalul concursului, punctajul obtinut m-a pozitionat favorabil, putand sa aleg orice specialitate din orice centru universitar. Insa, in afara de ortopedie, restul specialitatilor nu erau pentru mine. Cel putin asa simteam atunci.

Ati avut un mentor sau un model pe care l-ati urmat? 

Prima persoana care m-a influentat decisiv spre medicina si chirurgie a fost tatal meu, medic chirurg de chirurgie generala. Insa nu am avut doar un singur mentor. Am incercat sa invat din orice experienta si de la orice om cu care am colaborat.

Ulterior, coordonatorul meu de rezidentiat, seful Clinicii de Ortopedie de la acea vreme, dl. Prof. Dan Lucaciu, de la care am invatat foarte mult, a fost persoana alaturi de care am avut primul contact cu specialitatea ortopedie. Era pasionat de artroplastia endoprotetica a soldului si a genunchiului.

Cu diferite ocazii, am avut sansa sa cunosc personalitati marcante ale ortopediei mondiale, oameni cu energie deosebita, care mi-au influentat in diferite feluri cariera.

Care credeti ca sunt aspectele necesare unui medic ortoped pentru a deveni profesionist in domeniul sau?

Dorinta de progres continuu. Dar, pe langa cunostintele si deprinderile profesionale, calitatile umane sunt de asemenea foarte importante. Nu trebuie sa uitam faptul ca gesturile noastre influenteaza cu adevarat vietile oamenilor. Astfel, ambitia, onestitatea, seriozitatea si empatia sunt cuvinte care, pe mine personal, ma caracterizeaza in tot ceea ce fac.

Ortopedia este o specialitate foarte vasta. Care din subdomeniile ortopediei v-au atras cel mai mult?

Inca din rezidentiat am fost atras de chirurgia minim-invaziva articulara, denumita si artroscopie. Atunci era inca un domeniu la debut, insa acum tehnica a devenit o rutina in tratamentul chirurgical in tot mai multe centre medicale si spitale private, iar capacitatile artroscopiei de a trata patologii complexe au devenit desavarsite.
De asemenea, mi-a starnit interesul chirurgia articulatiilor mari, mai exact protezarea de sold, de umar si de genunchi.

Luand in calcul nevoile pacientilor, intotdeauna mi-am dorit sa dezvolt si sa implementez tehnici si proceduri care sa le permita acestora sa aiba o experienta cat mai usoara a actului chirurgical, fie ca este vorba de o interventie artroscopica de rutina sau de o chirurgie complexa, de exemplu o interventie de revizie.
Astfel, prin aceste tehnici reusim sa reducem perioada de spitalizare, iar mobilizarea si reintegrarea socio-profesionala sa fie cat mai rapida.

De unde a venit pasiunea de dezvoltare continua si mai ales dorinta de a forma generatiile viitoare de medici ortopezi?

Fara dezvoltare medicala continua medicul de orice specialitate nu mai poate oferi pacientilor beneficiul avansului tehnologic, aspect cu atat mai important in ortopedie, o specialitate strans legata de inovatia din industria medicala.

Formarea tinerilor medici ortopezi a venit ca o cerinta a functiei universitare pe care o ocup in Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.

Cred ca lui Isaac Newton ii apartine afirmatia „daca am vazut mai departe decat restul, este pentru ca am stat pe umerii gigantilor”. Devine de datoria noastra sa dam mai departe ceea ce si pe noi altii ne-au invatat. Iar pentru mine este un privilegiu, dar in acelasi timp si o obligatie sa transmit celor dornici de cunoastere tot ce eu stapanesc in domeniul ortopediei la ora actuala.

Aveti o experienta de practica bogata in sistemul de sanatate, atat cel de proprietate publica, cat si privata. Care este motivul pentru care v-ati alaturat Spitalului Medicover Cluj?

Spitalul Medicover Cluj are un potential enorm. Este un spital care ofera pacientilor o ingrijire multidisciplinara, adica pacientul are acces la servicii medicale integrate. Astfel, nu mai este nevoit sa se plimbe de la un spital la altul pentru a-si rezolva diversele probleme de sanatate, iar pentru mine inseamna siguranta in rezolvarea cazului, mai ales cand vine vorba de cazuri complexe sau dificile.

Pentru un spital privat este o premiera regionala, deoarece pacientii pe care ii tratez chirurgical beneficiaza de sali de operatie dotate la standarde internationale, de sectie de terapie intensiva moderna, precum si de sectie de recuperare medicala si baza de tratament complet echipata. De asemenea, echipa medicala alaturi de care am placerea de a reda pacientilor libertatea de miscare este ghidata de principii comune pe care le-am descris mai sus.

Ce criterii ar trebui sa ia in considerare pacientii atunci cand cauta un medic ortoped?

Relatia medic-pacient este una bazata in primul rand pe incredere. Pacientul sau apartinatorul trebuie sa aiba convingerea ca a luat cea mai buna decizie atunci cand a ales medicul ortoped pentru artroscopie sau protezare.

In ziua de azi cand informatia despre medic e disponibila la un click distanta, e bine ca pacientii sa foloseasca acest aspect in avantajul lor si sa afle parerile si altor pacienti operati de medicul respectiv. Doar strict prin recomandari nu mai e atat de relevant.

Pentru ce tipuri de interventii va pot apela pacientii?

Aproximativ jumatate din practica mea medicala este reprezentata de chirurgia genunchiului. Efectuez atat interventii artroscopice, cat si interventii chirurgicale deschise la nivelul acestei articulatii. Restul activitatii se axeaza pe patologia umarului si soldului.

Totodata, avand experienta de mai multi ani intr-un spital de urgenta, pot ajuta si pacientii cu leziuni traumatice ale aparatului locomotor, inclusiv cazuri complexe, fracturi articulare etc.

Avansul in tehnologie a facut ca recuperarea sa fie cat mai rapida. Cata greutate mai are recuperarea in intreg procesul de tratament ortopedic?

Recuperarea medicala este la fel de importanta precum interventia chirurgicala. Ea face parte dintr-un intreg plan de tratament, care pozitioneaza pacientul pe traiectoria cea mai favorabila unui rezultat optim.

In Spitalul Medicover avem o echipa de kinetoterapeuti care iau parte la intregul proces de recuperare. Discutam fiecare caz in parte pentru a ne asigura ca pacientul primeste tratamentul personalizat de care are nevoie.

Reusim sa aplicam concepte moderne de recuperare rapida, numite „FastTrack”.
Pacientii se mobilizeaza chiar in ziua operatiei, multi fiind surprinsi ca dupa o interventie complexa de protezare de sold sau protezare de genunchi se pot deplasa dupa 4-6 ore fara durere. Este un proces complex ce implica nu doar kinetoterapeuti, ci intreaga echipa medicala, incepand de la doctori chirurgi ortopezi si continuand cu anestezisti si asistenti medicali.

Formular de programare

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Data publicării 13.07.2022
Data ultimei actualizari 19.07.2022