Afectiunile cardiovasculare in sezonul rece

Considerata a fi cea mai frumoasa perioada din an, iarna reprezina pentru multe persoane anotimpul asociat cu cele mai multe raceli si sindroame gripale ce afecteaza in special copiii si persoanele varstnice. Expunerea scazuta la soare si limitarea timpului alocat pentru miscare si exercitii fizice in natura determina scaderea sintezei de vitamina D, afectand capacitatea de aparare a organismului. Petrecerea majoritatii timpului in spatii inchise si aglomerate din magazine, mall-uri si piete creste riscul de contractare a infectiilor virale sezoniere sau al celor bacteriene, mai ales in comunitatile de copiii (crese, gradinite, scoli) si varstnici (camine de batrani, centre de ingrijire).
Afectiunile cardiovasculare in sezonul rece

Suplimentar, alimentatia pe timpul iernii tinde sa fie mai putin bogata in fructe si legume proaspete in favoarea grasimilor, alcoolului, dulciurilor de sezon si muraturilor sarate, fapt care limiteaza aportul de vitamine si minerale necesare unei bune functionari a sistemului imunitar. Afla mai multe despre afectiunile medicale ce pot aparea pe fondul imunitatii scazute

Pe durata iernii, persoanele cu probleme cardiovasculare sunt mai frecvent afectate de temperaturile ambientale scazute, resimtind din plin efectele frigului asupra organismului. Boala aterosclerotica, insuficienta cardiaca, cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala cronica si boala venoasa cronica reprezinta cateva dintre patologiile cardiovasculare care se pot acutiza pe durata anotimpului rece. Persoanele cele mai expuse riscului de decompensare din punct de vedere cardiac pe durata sezonului rece sunt hipertensivii si bolnavii cu angina stabila ori infarct miocardic in antecedent.

Cuprins

Cum afecteaza temperaturile scazute sistemul cardiovascular?

Temperaturile scazute si efortul necesar desfasurarii diferitelor tipuri de activitati specifice iernii (schi, patinaj, deszapezit, mers prin zapada) determina aparitia de schimbari fiziologice la nivelul circulatiei sistemice, datorate necesitatilor energetice crescute ale musculaturii striate. Astfel se inregistreaza o crestere a frecventei cardiace pentru a asigura muschilor necesarul de nutrienti si oxigen in timpul efortului si pentru mentinerea unei temperaturi constante a corpului.

Hipertensiunea asociata sezonului rece apare ca urmare a interactiunii dintre temperatura scazuta, nivelul diminuat de activitate fizica, variatiile sezoniere ale vitaminei D si ale colesterolului si sinteza crescuta de noradrenalina, catecolamine si vasopresina.

Pentru persoanele cu boala aterosclerotica avansata, aceasta suprasolicitare a miocardului si expunerea la temperaturi joase poate genera vasospasm la nivelul arterelor coronare manifestat prin angina pectorala. In cazurile severe de obstructie a arterelor coronare cu material lipidic, vasospasmul genereaza ingustarea suplimentara a arterelor si determina instalarea manifestarilor clinice specifice infarctului miocardic.

Consumul ocazional de alcool pentru „incalzirea organismului” inainte de expunerea la frig determina vasodilatatie temporara, urmata de pierderea de caldura corporala si cresterea ritmului cardiac pentru a mentine o temperatura centrala constanta. Astfel apare un cerc vicios de mecanisme fiziologice compensatorii cu eficacitate limitata ce epuizeaza rapid resursele energetice ale organismului, crescand riscul de instalare al hipotermiei si de aparitie al evenimentelor cardiovasculare acute.

Perioada de iarna poate determina instalarea unui status protrombotic care, asociat cu sinteza accelerata de catecolamine prin activarea sistemului nervos parasimpatic in timpul expunerii la frig si hipertensiune, creste riscul de aparitie al trombozelor acute.

Hemoragiile cerebrale care apar pe parcursul sezonului rece se datoreaza variatiilor tensiunii arteriale specifice acestei perioade si vasoconstrictia generata de expunerea la temperaturile scazute.

Riscuri pentru pacientii cu afectiuni cardiovasculare in sezonul rece

Principalele complicatii cardiovasculare cauzate de temperaturile scazute din anotimpul rece sunt reprezentate de acutizarea hipertensiunii arteriale si infarctul miocardic acut. Frigul favorizeaza aparitia vasospasmului coronarian cu cresterea frecventei crizelor anginoase si a riscului de aparitie a ischemiei cardiace acute.

Persoanele care sufera de insuficienta circulatorie periferica (trombangeita obliteranta, arteriopatie aterosclerotica la nivelul membrelor inferioare) pot constata o acutizare a simptomatologiei clinice pe durata expunerii la frig. Aceasta se manifesta prin accentuarea si extinderea paresteziilor la nivelul extremitatilor ce pot conduce, in cazuri severe, la degeraturi si devitalizare a tesuturilor.

Limitarea activitatii fizice pe durata sezonului rece contribuie la reducerea fluxului sangvin la nivelul membrelor inferioare si creste riscul de aparitie al trombozei venoase profunde la persoanele predispuse la acest tip de patologie circulatorie (incompetenta valvulara venoasa, existenta in antecedent al unui episod de tromboflebita).

Preventia la pacientii cu boli cardiovasculare in sezonul rece

Pacientii cu patologii ale sistemului cardiovascular pot preintampina aparitia complicatiilor pe durata sezonului rece prin adoptarea unor masuri generale cu privire la stilul de viata care curpind:

      • Limitarea consumului de alcool in special inainte de expunerea la frig
      • Diminuarea consumului de muraturi si alimente sarate pentru a preveni aparitia puseelor hipertensive
      • Renuntarea la fumat deaorece fumatul accentueaza vasoconstrictia generata de frig favorizand aparitia ischemiei cardiace acute si limitarea expunerii la fumul de tigara (fumat pasiv)
      • Mentinerea unui grad de efort care sa corespunda capacitatilor fizice individuale
      • Practicarea exercitiilor fizice regulate in confortul domiciliului pentru stimularea circulatiei sangvine periferice si prevenirea trombozelor la nivelul membrelor inferioare.
      • Adoptarea unei vestimentatii corespunzatoare, „in straturi”, care sa asigure mentinerea unei temperaturi corporale constante pe durata activitatilor desfasurate in afara locuintei pe durata iernii. Se recomanda evitarea obiectelor vestimentare stranse pe corp care impiedica circulatia corespunzatoare a sangelui la nivel periferic.
      • Respectarea schemelor de tratament prescrise de catre cardiolog si a recomandarilor cu privire la stilul de viata oferite de catre acesta.

Implementarea unui stil de viata sanatos si activ cu evitarea exceselor alimentare, renuntarea la fumat, vaccinarea antigripala si antipneumococica reprezinta cateva dintre recomandarile adresate populatiei generale in sezonul rece pentru sustinerea bunei functionari a sistemului imunitar si aparitiei de complicatii in contextul unor patologii cardiovasculare preexistente. 

 

Referinte:

Data publicării 30.12.2023