Boala Addison: simptomatologie, investigatii si tratament

Boala Addison este o afectiune care determina secretia insuficienta de hormoni la nivelul glandelor suprarenale, cunoscuta si sub numele de insuficiență corticosuprarenală CSR.
Boala Addison: simptomatologie, investigatii si tratament

Cuprins

Ce reprezinta boala Addison?

Boala Addison este o afectiune care determina secretia insuficienta de hormoni la nivelul glandelor suprarenale, cunoscuta si sub numele de insuficiență corticosuprarenală CSR. Patologia poate clasificata in doua categorii distincte si anume:

  • Forma primara caracterizata de afectarea secretiei locale ale hormonilor glandulari;
  • Forma secundara in cadrul careia este prezenta afectarea indirecta a sintezei de hormoni corticosuprarenali prin modificari ale productiei ACTH ului de catre glanda hipofiză, compus cu rol de reglare a functiei glandei suprarenale.

Care sunt cauzele bolii Addison?

Insuficienta corticosuprarenala autoimuna este o afectiune rara, caracterizata de adrenalita (inflamatie a glandelor suprarenale) urmata de distructie glandulara datorata actiunii anticorpilor specifici. Boala Addison autoimuna prezinta in mod caracteristic glande renale atrofiate, cu infiltrate limfocitare abundente si medulosuprarenala indemna.

Administrarea corticoterapiei pentru perioade indelungate de timp si intreruperea brusca a acesteia poate favoriza aparitia insuficinetei CSR de cauza iatrogena. Infectia TBC diseminata la nivelul glandelor suprarenale, metastazele glandelor CSR, hemoragiile locale in urma traumatismelor abdominale extinse, amiloidoza sau adrenoleucodistrofia reprezinta alte cauze care determina aparitia bolii Addison.

Simptomele bolii Addison

Simptomele bolii Addison devin clinic manifeste la pierderea a cel putin 90% din tesutul functional al CSR si sunt reprezentate de astenie, scaderea fortei musculare datorate deficitului de cortizol, melanodermie (hiperpigmentare tegumentara la nivel axilar, palmar si al coatelor), hipotensiune arteriala si manifestari digestive reprezentate de senzatie de greata, varsaturi, inapetenta, pierderea greutatii corporale, dureri abdominale, sindrom diareic acut.

Principala complicatie a bolii este reprezentata de criza Addisoniana manifestata prin asocierea dintre hipotensiune arteriala, hipoglicemie si hiperpotasemie care determina aparitia senzatiei de greata, varsaturi, febra, soc hipovolemic si cianoza periorala.

Boala Addison: simptomatologie, investigatii si tratament

Diagnosticul afectiunii

Diagnosticul bolii Addison este stabilit pe baza informatiilor obtinute din anamneza si examenul clinic al pacientului dar si al celor furnizate de catre investigatiile de laborator pentru determinarea sodiului si potasiului seric, aldosteronului, ACTH ului (pentru diferentierea formei primare de cea secundara), glicemiei si titrului de anticorpi anti suprarenala circulanti.

Confirmarea diagnosticului se face cu ajutorul testului de stimulare cu ACTH care presupune administrarea unei forme sintetice ale hormonului si monitorizarea raspunsului CSR la efectul de stimulare al tratamentului.

Investigatiile imagistice reprezentate de computer tomografia abdominala au rolul de a evidentia eventuale anomalii ale glandelor suprarenale specifice bolii Addison.

Tratamentul in boala Addison

Criza Addisoniana beneficiaza de tratament realizat prin administrare parenterala de corticoizi alaturi de solutii pentru reechilibrare hidro electrolitica si glucoza pentru corectarea hipoglicemiei.

Tratamentul în boala Addison are ca scop substituirea deficitului hormonal de cortizol si aldosteron prin administrarea de corticoizi si mineralocorticoizi. Ajustarea dozelor se va face in conformitate cu necesitatile organismului si eventuale patologii asociate ale pacientului care necesita efectuarea diferitelor manevre diagnostice (endoscopii digestive) sau interventii chirurgicale.

Afla mai multe:

 

Data publicării 14.12.2021
Data ultimei actualizari 15.12.2021