Cancerul de rect si procedura TAMIS

Cancerul de rect poate fi vindecat daca este diagnosticat in fazele timpurii. Diagnosticarea precoce se realizeaza in cadrul unui consult de specialitate si de cele mai multe ori prin efectuarea screening-ului recomandat pentru prevenirea cancerului de rect. Sunt interventii chirurgicale in cadrul carora se poate efectua eficient rezectia tumorii de rect, iar una din aceste proceduri este procedura TAMIS. Afla mai multe despre cancerul de rect si in ce consta procedura TAMIS, din acest material.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie

Exista o serie de factori de risc in ceea ce priveste aparitia unei tumori de rect, tocmai de aceea este si nevoie ca pacientul sa efectueze screening-ul de specialitate, la intervalele de timp recomandate de medicul curant. Varsta inaintata, detectarea de polipi multipli la nivelul intestinului, obezitatea si diabetul de tip 2 sunt o parte din acesti factori de risc, la care pacientii trebuie sa aiba atentie sporita.

Care sunt primele simptome ale cancerului de rect?

Cancerul de rect este o boala care se dezvolta in timp. Chiar daca poate fi asimptomatic in fazele initiale, un pacient care efectueaza regulat screening-ul de specialitate pentru prevenirea cancerului de rect are sanse de 100% de a se vindeca, odata ce este confirmata prezenta unei tumori.

Primele simptome ale cancerului de rect pot fi:

  • Sangerari rectale
  • Constipatie
  • Scaune subtiri
  • Senzatia de a defeca, fara a defeca

De asemenea, mai pot sa apara si senzatia de oboseala sau slabiciune, precum si reducerea poftei de mancare.

Riscul de a dezvolta cancer de rect crested daca pacientul are antecedente in familie cu cancer de colon sau rect si are varsta peste 40 de ani .

Cum apare cancerul de rect? Care sunt stadiile?

Cancerul de rect apare atunci cand celulele sanatoase de la nivelul rectului prezinta mutatii la nivel de ADN, ceea ce duce la o crestere si diviziune anormala a acestora. In timp, celulele canceroase se vor multiplica accelerat, ceea ce poate duce la aparitia unei tumori. Tumora, este de fapt, un tesut format dintr-un anumit numar de celule.

Exista mai multe stadii ale cancerului de rect.

  • Stagiul 0 – In acest stadiu, apar celule canceroase la nivelul mucoasei rectului, in stratul interior al peretului rectal
  • Stagiul I – Tumora se extinde dincolo de mucoasa rectului
  • Stagiul II – Tumora poate ajunge sa afecteze tesuturile de langa rect
  • Stagiul III – Tumora a afectat nodulii limfatici din zona rectului, precum si alte tesuturi. Exista si substadii, denumite 3A, 3B și 3C, in functie de gradul de extindere al tumorii.
  • Stagiul IV – Stadiul final, in care tumora s-a extins si a ajuns la nivelul ficatului sau plamanului.

Cate tipuri de tumori de rect exista?

Exista mai multe tipuri de tumori de rect, clasificate in functie de localizarea acestora. Exista tumori de rect inferior și tumori de rect mediu si superior. De altfel, localizarea si dimensiunea tumorii sunt factori importanti in alegerea tipului de tratament pentru cancerul de rect.

De exemplu, in cazul tumorilor joase de rect mediu si inferior, la barbati, accesul este ingreunat, ceea ce poate ingreuna o interventie chirurgicala.  

Care sunt investigatiile suplimentare in urma unui diagnostic de cancer de rect?

In cazul unui diagnostic pozitiv pentru tumora de rect, pacientul are nevoie sa efectueze cateva investigatii suplimentare. Acestea pot consta in:

  • Analize de sange
  • Analize generale si markeri tumorali
  • Colonoscopie cu biopsia tumorii si examen histopatologic
  • Examinare RMN pelvis pentru evidentierea extensiei locale tumorii
  • Examinare CT torace si abdomen superior – pentru evidentierea extensiei la distanta (a metastazelor) a tumorii. Tumorile rectale pot da metastaze hepatice si pulmonare.

De asemenea, va fi nevoie și de un consult oncologic, in urma caruia pacientul va afla cate sedinte de radioterapie sau chimioterapie trebuie sa efectueze.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Cum poate fi tratat cancerul de rect?

De multe ori, solutiile de tratament implica o combinatie mixta de solutii, cum ar fi chimioterapia, radioterapia si interventia chirurgicala.

In functie de localizarea tumorii rectale, vor fi necesare diferite interventii chirurgicale, la 6 saptamani de la terminarea sedintelor de radioterapie:

  • Tumora de rect inferior – Presupune amputatie de rect, pentru extirparea tumorii. Aceasta extirpare include si colostomie permanenta.
  • Tumorile de rect mediu si superior – implica rezectii ale rectului tumoral si anastomoza colo-rectale. Daca exista un numar limitat de metastaze hepatice, acestea pot fi extirpate odata cu tumora rectala. Interventiile chirurgicale pot fi atst laparoscopice, cat si clasice.

Ce este procedura TAMIS?

Chirurgia transanala minim invaziva (TAMIS) este o tehnica chirurgicala minim invaziva, utilizata pentru eliminarea/rezectia polipilor benigni si a anumitor tumori de rect, aflate in stadiu incipient. Aceasta procedura este rar recomandata in cazuri avansate de cancer, fiind mai degraba recomandata in cazul:

  • leziunilor benigne
  • forme de cancer precoce ale rectului (Tis, T1).
  • tipuri de cancer mai avansate, cum ar fi cele din T2.
  • tratament paliativ pentru tumorile T3 si T4

Procedura TAMIS este minim-invaziva si permite pacientului sa revina rapid la normalitatea functiei intestinale.

 

In cazul cancerului de rect, abordul laparoscopic, minim-invaziv are rezultate mult mai bune decat cele obtinute prin chirurgie clasica.

Data publicării 14.02.2023
Data ultimei actualizari 07.02.2024