Ce inseamna un bronz sanatos? Rolul expunerii prudente la soare si alegerea protectiei solare potrivite

Bronzatul prin expunerea directa la soare, precum si prin expunerea la surse artificiale de ultraviolete (solarul) reprezinta un obicei frecvent intalnit in randul tinerilor si nu numai. Expunerea excesiva la soare este asociata cu multiple riscuri precum favorizarea aparitiei neoplaziilor cutanate (carcinom bazocelular, carcinom spinocelular si melanom) si accelerarea imbatranirii cutanate (fotoimbatranire).
Ce inseamna un bronz sanatos? Rolul expunerii prudente la soare si alegerea protectiei solare potrivite

Cuprins

Articol realizat de Dr. Alexandra Trifu, Medic Specialist Dermatologie

Ce inseamna bronzul sanatos?

In dermatologia contemporana nu exista conceptul de bronz sanatos. Ce se intampla, de fapt, cu pielea atunci cand ne bronzăm? Conform Codului european impotriva cancerului, bronzul reprezinta o reactie de protectie a pielii impotriva efectelor nocive ale radiațiilor ultraviolete (UV) emise de soare sau de sursele artificiale de radiatii UV intense (precum aparatele de bronzat). Prin urmare, bronzul este un semn al deteriorarii pielii si nu exista „bronz sanatos”. Expunerea intensa si prelungita la soare determina aparitia arsurilor solare.

Tipuri de raze UV si efectele lor asupra pielii

Lumina naturala contine raze ultraviolete de tip A, B si C:

  • Ultravioletele de tip A trec de stratul de ozon, ele pot penetra atat norii, si astfel pot fi prezente si in zilele innorate sau ploioase, cat si sticla (in consecinta geamurile locuintelor si ale vehiculelor). Acest tip de raze UV este responsabil de pigmentarea cutanata si imbatranirea cutanata precoce
  • Ultravioletele de tip B produc eritem cutanat puternic si sunt considerate a fi principalul factor declansator al proceselor premaligne si maligne. Tot ultravioletele de tip B induc sinteza cutanata de previtamina D3
  • Ultravioletele de tip C raman la nivelul stratului de ozon.

Sinteza si aportul de vitamina D cand folosim creme de protectie solara

Majoritatea indivizilor sanatosi au o variatie sezoniera a nivelurilor de vitamina D, putand deveni deficienti in sezonul rece. Nivelul scazut de vitamina D poate fi asociat cu neoplazii, patologii cardiace si osoase. La baza acestor fapte sta mitul conform caruia aplicarea de crema cu factor ecran/ crema fotoprotectoare in preventia neoplaziilor cutanate va determina in mod irevocabil deficitul de vitamina D. Exista insa, putine dovezi in sustinerea acestui mit. Studiile experimentale care sustin acest lucru au fost realizate folosind surse luminoase cu lumina ultravioleta de tip B generata artificial cu emisie spectrala, cu totul diferita fata de radiatia ultravioleta terestra.

Alegerea cremelor de protectie potrivite si aplicarea corecta

In primul rand, ce este SPF-ul si cum se masoara el? SPF-ul reprezinta raportul dintre doza minima necesara de UVB pentru a produce eritem la un individ cu pielea protejata de crema fotoprotectoare (aplicat in cantitatea optima de 2mg/cm2) si doza minima de UVB pentru a produce eritem la un individ neprotejat.

Din toate cele de mai sus vom deduce ca o crema fotoprotectoare va trebui reaplicata pe parcursul zilei in cantitatea potrivita, 2 miligrame pe cm2, pentru a beneficia de fotoprotectia inscriptionata pe ambalaj.

Un produs cu SPF50 trebuie reaplicat la fiecare 2 ore si de fiecare data dupa iesirea din apa sau mai des in timpul activitatilor fizice intense.

Produsele de protectie solara se aleg in functie de particularitatiile pielii noastre, astfel incat medicul dermatolog ne poate orienta cu usurinta spre alegerea unui factor ecran pe care sa il toleram cu usurinta. Exista numeroase produse care reprezinta combinatii diverse ale filtrelor ultraviolete:

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

  • Filtre organice – care absorb radiatia ultravioleta, cele mai cunoscute sunt octocrilenul, oxybenzona, avobenzona)
  • Filtre anorganice – care reflecta radiatia ultravioleta, spre exemplu dioxidul de titanium si oxidul de zinc.

In ultimii ani, pe cutiile cremelor fotoprotecoare, nu se mai masoara doar protectia fata de radiatia ultravioleta de tip B, ci si fata de radiatia ultravioleta de tip A clasificata prin (PA+, PA++, PA+++), iar Uniunea Europeana cere ca protectia fata de UVA sa fie cel putin o treime din protectia fata de UVB (adica o crema fotoprotectoare SPF30 va avea un factor de protectie UVA de cel putin 10).

Protectie solara bebelusi

Cremele fotoprotectoare sunt indicate la copii dupa varsta de 6 luni, iar inainte doar cu acordul medicului dermatolog. Pana in varsta de 2 ani se recomanda utilizarea produselor cu filtru anorganic, principala problema la aceasta categorie de varsta reprezentand-o absorbtia percutanata a filtrelor organice. In primele 6 luni de viata nou-nascutul nu trebuie expus in lumina directa, trebuie ferit cat mai mult si se recomanda utilizarea de palarie si costume cu factor de protectie ultravioleta (UPF).

 

Desi recomandarea medicului dermatolog de a evita expunerea excesiva la soare este valabila indiferent de varsta, pentru copii este cu atat mai important sa fie feriti de razele UV. In primul rand, copiii au o mai mare sensibilitate la expunerea la ultraviolete din cauza faptului ca, in cazul lor, celulele din stratul superior al pielii se afla mai aproape de piele, comparativ cu cele ale adultilor.

In al doilea rand, la varste mici, tesuturile au un ritm alert de crestere si dezvoltare, ceea ce face ca celulele celor mici sa fie mai vulnerabile la efectele expunerii prelungite la soare.

O alta categorie ce merita mentionata o reprezinta femeile insarcinate care pe parcursul sarcinii vor aplica consecvent cremele cu protectie solara si vor folosi metode mecanice de fotoprotectie (palarii, ochelari de soare), acestea fiind la risc pentru aparitia unei patologii cronice, melasma - o afectiune ce conduce la hiperpigmentare.

 

Consultant Medical Dr. Alexandra Trifu
Data publicării 08.07.2022
Data ultimei actualizari 08.05.2023