Ce trebuie sa faci in caz de pneumonie?

Cei mai afectati de pneumonie sunt copiii, varstnicii si persoanele cu diverse afectiuni cronice, iar infectia la plamani poate fi cauzata de bacterii, virusuri sau ciuperci microscopice.
pneumonia
Despre pneumonie

Cauzele pneumoniei

Multe microorganisme sau germeni pot cauza pneumonia, iar cele mai intalnite sunt bacteriile si virusurile din aerul respirat.

Anual, pneumonia afecteaza aproximativ 400-450 de milioane de persoane, aproximativ 6%-7% din populatia actuala a lumii, iar numarul deceselor provocate se ridica la aproximativ 4 milioane de persoane, anual.

Pneumonie- mecanisme de declansare

Mecanismul este simplu: pe cale aerogena, microorganismele existente in aerul inspirat tranziteaza cavitatea bucala si nazofaringele, fiind apoi aspirate in plaman, cu atat mai usor cu cat exista si factori favorizanti ai acestui proces (fumatul, frigul, poluarea atmosferica, obstructia bronsica, staza pulmonara, conditii patologice cu imunitate deprimata, medicatie cortizonica prelungita, tratament cu citostatice).

Tipuri de pneumonie

In functie de factorul declansator, exista mai multe tipuri de pneumonie:

Pneumonia bacteriana- o forma frecvent intalnita, este cea produsa de Streptococcus pneumoniae – pneumonia pneumococica. Germen gram pozitiv, pneumococul a fost identificat sub mai multe tipuri, dintre acestea tipul 3 fiind deosebit de agresiv, producand pneumonii severe si bacteriemie, in special la batrani sau bolnavi cu afectiuni organice (diabet, alcoolism, boli pulmonare cronice).

Pneumonie virala- unele virusuri care provoaca racelile si gripa pot, totodata, sa cauzeze pneumonia. Este frecventa la copiii sub 5 ani.

Pneumonie cauzata de fungi (ciuperci): mai des intlnita in randul persoanelor cu probleme cronice de sanatate sau cu sistem imunitar slabit, cat si in cazul persoanelor care au inhalat mari doze din aceste microorganisme.

Pneumococii

Odata patrunsi la nivelul alveolelor pulmonare determina o reactie inflamatorie cu producerea unui exudat alveolar ce permite proliferarea rapida a germenilor si raspandirea acestora. Procesul inflamator se deruleaza  din punct de vedere morfopatologic in patru stadii succesive, cel de congestie, apoi de hepatizatie rosie, urmat de hepatizatie cenusie si de rezolutie.

Simptome de pneumonie

Tabloul clinic complet include frison, febra mare, junghi toracic si tuse initial iritativa seaca, apoi productiva.

In practica sunt frecvente cazurile cu tablou clinic sarac, dominat de febra inalta persistenta si starea generala alterata. Dispneea se explica atat prin mecanism central hipoxic cat mai ales prin mecanism pulmonar bazat pe cresterea rigiditatii pulmonare.

Examenul obiectiv ce va releva herpes nazolabial, limba uscata, febra, matitate, raluri crepitante, respiratie suflanta, frecatura pleurala, tahicardie, hipotensiune arteriala, va fi completat de explorari de laborator si imagistice pentru sustinerea diagnosticului.

Tratament

Confirmarea diagnosticului impune instituirea cat mai rapida a tratamentului antibiotic, vindecarea fiind confirmata radiologic prin disparitia opacitatii pulmonare in 10 - 14 zile.

In lipsa unui tratament adecvat, complicatiile in pneumonia pneumococica (pleurezii, abces pulmonar, suprainfectii, pericardita, endocardita, meningita, glomerulonefrita), desi rare, pot pune in pericol viata pacientului.

Preventie

Pneumonia la copii reprezinta o reala problema la nivel mondial, ca urmare Organizatia Mondiala a sanatatii a lansat Planul Integrat de actiune globala pentru prevenirea si controlul pneumoniei si diareei (GAPPD), care include:

  • Promovarea hranirii exclusive la san, a copiilor
  • Vaccinarea (pneumococica, HIB- impotriva Haemophilus influenzae tip B , tuse convulsiva, rujeola)
  • Igiena corecta, ce include spalatul pe maini cu apa si sapun
  • Reducerea poluarii aerului, mai ales in gospodarii
  • Prevenirea și tratamentul HIV

Surse:

"Pneumonie-MD Steven E. Weinberger MD, MACP, FRCP"

https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/pneumonia

Consultant Medical

Dr. Razvan STANCIOI

Consultant Medical Dr. Razvan STANCIOI
Data publicării 09.10.2018
Data ultimei actualizari 17.07.2023