Ce trebuie sa stii despre medicina dentara preventiva la adulti

Medicina dentara preventiva este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu prevenirea afectiunilor dentare si parodontale, cu prevenirea evolutiei lor sau a complicatiilor, in cazul in care acestea s-au produs.
medicina dentara
Despre medicina dentara la adulti

De ce recomandam preventia si grija fata de dantura?

Pentru ca mici probleme pe care pacientii le pot avea, depistate la controalele de rutina, se pot rezolva rapid, cu minimum de durere si efort financiar. In caz contrar, daca acestea sunt lasate sa evolueze, se pot inrautati semnificativ. Este binecunoscut faptul ca este mult mai indicat sa previi decat sa tratezi.

 

Scopul medicinei dentare preventive este identificarea si oprirea in evolutie a cariei dentare, bolii parodontale si anomaliilor dento-maxilare.


In cadrul preventiei, in cabinetul stomatologic se realizeaza:

  • masuri de indepartarea a placii bacteriene si a tartrului prin detartraj manual si cu ultrasunete
  • periaj si air-flow
  • fluorizare dentara
  • sigilarea santurilor si fosetelor
  • pachete de tratament profilactic dedicate diverselor grupe de varsta si nevoi stomatologice

Igienizarea dentara profesionala

  • este o manopera uzuala ce se adreseaza tuturor categoriilor de varsta
  • are ca scop curatarea riguroasa a tuturor suprafetelor dentare, gingiilor si mucoasei oral
Principalele obiective ale igienizarii sunt suprimarea florei microbiene patogene, a inflamatiei, sangerarii si supuratiei de la nivelul gingiilor.

 

Detartrajul

Este o manopera terapeutica prin care se indeparteaza depunerile de tartru asupra si sub gingival de pe dinti si in unele cazuri de pe lucrarile protetice. El poate fi realizat manual sau cu ajutorul ultrasunetului.


In cazurile avansate de boala parondontala, tartrul se depune in profunzime pe suprafata radacinii, acesta modificand atasamentul gingiei de dinte si instalandu-se retractia acesteia. Tartrul este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei) si de aparitia bolilor parodontale. Neindepartat la timp, el produce sangerari gingivale, descoperirea radacinilor cu sensibilitati accentuate la variatiile de temperatura, toate contribuind la un aspect inestetic al dintilor.


Detartrajul este bine a fi urmat de periajul profesional care se realizeaza cu periute si paste speciale. Acesta are rolul de a indeparta pigmentarile si a lustrui bine suprafata de smalt lasand-o curata.

Igienizarea profesionala

Realizata cu ajutorul metodelor conventionale (detartraj, periaj) s-a dovedit nesatisfacatoare in indepartarea de finete a coloratiilor nicotinice si a petelor interdentare persistente. Astfel, la nivel micronic, pe suprafata smaltului pot ramane rugozitati, resturi de tartru, coloratii, crescand riscul de refacere mai rapida a depozitelor de tartru si placii bacteriene.


Pentru a contracara aceste efecte nedorite se utilizeaza, ca parte componenta in realizarea unei igienizari profesionale, aparatul de Air-Flow. Aceasta este o metoda noua si neinvaziva prin care se obtine curatarea profesionala a dintilor prin indepartarea tuturor coloratiilor. Comparativ cu alte metode chimice de albire, Air-Flow nu foloseste procese chimice, pulberea continand, intr-un procentaj ridicat, bicarbonat de sodiu.


Practic, pe suprafata dintelui este proiectat un jet puternic de pulbere cu particule foarte fine. Amestecul omogen de aer-apa-particule abrazive patrunde in zone greu acesibile (spatii interdentare, santurile si fosetele de pe suprafata maselelor) si indeparteaza coloratiile si placa existenta la acest nivel.

 

Aceasta manopera nu este dureroasa, nu afecteaza smaltul dentar, nu necesita anestezie si detine un rol foarte important in mentinerea starii de sanatate a dintilor si gingiei.


Se spune ca durerea de dinti si de masele, este cea mai dureroasa dintre toate. Multi dintre noi putem sa ne amintim, ce inseamna sa fii trezit in toiul noptii de o astfel de durere. Pentru a preveni aceste situatii neplacute, apeleaza cu incredere la medicina dentara.

 

Data publicării 04.10.2018