Disfunctia erectila – tratament nou la Medicover

Pentru multi barbati, disfunctia erectila nu este doar un subiect stanjenitor, este o afectiune cu posibile implicatii sociale, fiind afectat, uneori, chiar echilibrul mintal. Evolutia tehnologiei face insa ca lucrurile sa se schimbe semnificativ.
Despre Disfunctia Erectila

Ce este disfunctia erectila?

Diagnosticul de disfunctie erectila reprezinta incapacitatea constanta sau repetata de a obtine sau mentine erectia un anumit timp pentru a sustine actul sexual. Poate sa apara la orice varsta, dar este un diagnostic mai des intalnit in cazul barbatilor varstnici. Disfunctia sexuala nu afecteaza doar viata sexuala a barbatului. "Valoarea evaluarii si gestionarii corecte a diagnosticului de disfunctie erectila se refera si are implicatii nu numai pentru indivizii afectati si partenerii lor, ci si pentru societate in ansamblul sau. Managementul disfunctiei erectile cuprinde aspecte legate de sanatatea fizica si mintala, de abordarea sau nereusita abordarii acestei disfunctiii sexuale, de gestionarea bolilor asociate, precum si povara socio-economica a acesteia", afirma dr. Bogdan Gusanu, medic primar Urologie.

Diagnosticata ca atare, disfunctia erectila este o maladie a secolelor XX si XXI nu pentru ca abia acum s-ar fi descoperit boala, ci pentru ca acum i s-au inteles foarte bine mecanismele si s-au pus la punct cateva terapii care sa dea rezultate.

Exista cateva mari cauze care provoaca in final aceasta disfunctie erectila, insa s-a ajuns la concluzia ca nu exista practic o disfunctie erectila de un anumit tip, ci toate au mai multe cauze declansatoare, in diverse proportii.

Cauzele si factorii de risc ai disfunctiei erectile

Disfunctia erectila are o incidenta ascendenta, in functie de varsta pacientului. Prevalenta este foarte mica la grupele 20-30 de ani, dar creste progresiv, pentru ca dupa varsta de 70 de ani sa se constate, prin diverse studii, ca prevalenta poate ajunge si la 40-50% dintre barbati. Cresterea reflecta si patologia care apare odata cu varsta.

Printre cele mai importante cauze metabolice ale diagnosticului de disfunctie erectila se disting:

  • diabetul zaharat de tip 2
  • obezitatea
  • dislipidemia

Cauze vasculare

  • bolile cardiovasculare
  • hipertensiunea arteriala

Cauze organice/endocrinologice

  • afectiuni ale prostatei/hiperplazie prostatica benigna (adenomul de prostata)
  • afectiuni ale glandei hipofize, testiculului sau glandei tiroide

Cauze ocupationale/toxice

  • consumul exagerat de tutun si alcool
  • sedentarismul

"Cauzele vasculare ale disfunctiei erectile reprezinta un segment major in etiologia acestei afectiuni, datorita faptului ca mecanismul erectiei este, prin excelenta, unul vascular. Suportul fizic al fenomenului erectiei este reprezentat de integritatea arborelui vascular penian, respectiv de reactivitatea normala a vaselor de sange arteriale si venoase ale penisului. Intrucat dimensiunea acestor vase este relativ redusa, chiar modificari mici ale calibrului vascular pot provoca dificultati serioase actului erectiei. Diferite stari patologice (hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, hipercolesterolemia) care provoaca diminuarea calibrului vaselor sangvine la nivelul multor organe interne, afecteaza in mod inerent si vasele sangvine peniene, reducand fluxul arterial normal necesar unei erectii viabile”. De asemenea, a completat dr. Bogdan Gusanu, "este cunoscut faptul ca 25% din totalul cazurilor de disfunctie erectila apar si ca efect secundar al unor medicamente folosite pe scara larga in tratamentul unor afectiuni precum hipertensiunea arteriala, starile depresive, anumite forme de cancer".

S-a constatat, intre altele, ca aparitia precoce a unei disfunctii erectile de cauza vasculara poate precede cu cativa ani aparitia unor boli la nivel miocardic sau cerebral. Cu alte cuvinte, este un "bun indicator", al starii de sanatate vasculara. Nu de putine ori s-a constatat ca cei are au la 40 de ani un prim episod de disfunctie erectila, la 45-50 de ani fac primul episod de infarct miocardic.

In cazul barbatilor tineri, de pana in 40 de ani, vorbim insa, de cele mai multe ori, despre disfunctii erectile de cauza psihogena, declansate de un factor psihic – fie pe stres emotional,  fie ocupational sau situational, care creeaza o anumita inhibitie, plecand de la nivel cerebral. Nu reprezinta o afectiune organica, ci mai mult este o disfunctie psihosomatica.

Intre cele mai importante cauze psihologice sunt:

  • starile depresive
  • tulburarile de somn
  • oboseala accentuata
  • nivel ridicat de stres
  • lipsa comunicarii cu partenerul
  • varsta

"Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, se estimeaza ca in 1995 au existat mai mult de 152 de milioane de barbati care au prezentat disfunctie erectila, cu o prognoza a prevalentei ajungand la aproximativ 322 de milioane de barbati cu acest diagnostic pana in 2025. Aceasta tendinta este mentinuta indiferent de rasa/etnie sau regiune geografica", a mentionat dr. Bogdan Gusanu.

Simptomele disfunctiei erectile

Nu gresim daca spunem ca orice barbat, dar absolut orice barbat poate suferi in timpul vietii de un asa zis esec sexual - poate fi o data mai obosit sau mai stresat, poate consuma o cantitate mai mare de alcool, poate fuma exagerat intr-o zi si se poate intampla. Nu orice esec izolat trebuie sa-l alarmeze. Insa, in urma autoevaluarii firesti, observa ca aceste esecuri incep sa se inmulteasca si sa se repete cu o frecventa care sa-i afecteze viata sexuala, atunci acesta este momentul in care intr-adevar trebuie sa se adreseze medicului urolog pentru depistarea cauzelor, pentru un diagnostic corect.

Controlul medical se impune atunci cand:

  • erectia nu poate fi obtinuta indiferent de natura stimulilor (act sexual sau masturbare)
  • erectia nu este suficient de ferma pentru a incepe actul sexual
  • erectia nu poate fi pastrata pe toata durata actului sexual

Oricare dintre aceste simptome care persista pe o perioada mai lunga de trei luni impune controlul medical de specialitate.

Diagnosticul disfunctiei erectile

Recunoasterea din timp a simptomelor si prima vizita in cabinetul medicului urolog sunt o prima etapa importanta pentru pacient. Diagnosticarea disfunctiei erectile cuprinde:

  • examinare fizica a organelor genitale
  • anamneza afectiunii
  • analize de sange – acestea pot detecta existenta unor alte afectiuni precum diabetul sau bolile cardiace, dar si pentru aflarea nivelului de testosteron, un hormon important masculin cu rol esential in dezvoltarea sistemului reproducator
  • teste de urina
  • efectuarea unei ecografii Doppler – permite vizualizarea circulatiei sangelui la nivelul penisului
  • examinare psihologica – pentru a determina daca disfunctia erectila are la baza o tulburare psihologica

"O etapa importanta a evaluarii pacientului cu disfunctie erectila, a mai precizat Dr. Gusanu, este stabilirea conditiei si calitatii vasculare ale vaselor peniene (arterele cavernoase in principal, prin care sangele arterial intra in cantitate crescuta in cei doi corpi cavernosi penieni in timpul erectiei).

Evaluarea acestui parametru este realizata in special prin efectuarea unei explorari ecografice de tip Eco Doppler penian, care va stabili daca debitul arterelor peniene cavernoase este unul suficient si daca venele peniene reactioneaza adecvat in sensul mentinerii unei cantitati suficiente de sange in corpii cavernosi penieni in timpul erectiei".

"Tinand cont de procentul relativ ridicat al comorbiditatii de tip cardio-vascular pacienților cu disfunctie erectila li se recomanda sa efectueze initial o evaluare medicala completa cu stratificarea riscului cardiovascular la nivel inalt, mediu sau scazut. Pacientii clasificati ca avand un risc ridicat ar fi cei cu angina pectorala instabila sau refractara, un istoric recent de infarct miocardic, anumite aritmii sau hipertensiune arteriala necontrolata. Pentru acesti pacienti, activitatea sexuala cu orice terapie a disfunctiei erectile trebuie amanata pana cand starea cardiaca este stabilizata. De multe ori, in evaluarea cauzelor initiale ale disfunctiei erectile, medicul urolog va colabora interdisciplinar cu colegi din alte specialitati cum ar fi: Endocrinologia, Neurologia, Cardiologia, Psihiatria etc", a completat dr. Bogdan Gusanu.

Tratament - medicamentos, chirurgical-invaziv sau prin ultrasunete

Tratamentul disfunctiei erectile se poate face pe trei paliere.

Primul este cel medicamentos, fiind disponibile pe piata produse din grupa asa numitilor inhibitori de fosfodiesteraza 5. Acestea permit, prin mecanismul local vasodilatator penian in cazul unei administrari anterioare, cu circa o ora actului sexual, obtinerea unei erectii adecvate. Aceasta metoda este totusi grevata de anumite inconveniente cum ar fi  efectele secundare insemnate - cefalee-dureri de cap, incetosarea vederii, ameteli, inrosirea fetei -, interdictia asocierii cu medicamentele ce contin nitrati folositi in tratamentul anginei pectorale si, nu de putine ori, insasi lipsa reactivitatii organismului la aceste substante vasodilatatoare, ceea ce face ca administrarea lor sa fie inutila.

Alte grupe de medicamente se pot administra injectabil de catre pacienti la nivel penian inaintea actului sexual, in vederea inducerii unei vasodilatatii artificiale care sa faciliteze erectia. Multi pacienti insa au retineri in a-si autoinjecta fiola respectiva la nivelul penisului, temandu-se (pe buna dreptate) de posibile accidente in cursul administrarii - perforatia unei artere importante cu sangerare incontrolabila ulterioara, perforatia uretrei, sau crearea unei comunicari anormale intre o artera si o vena peniana, cu producerea unei erectii indelungate, dureroase care, de multe ori, poate pune in pericol chiar viata.

O alta varianta de tratament ar fi metodele chirurgicale invazive, printre care se numara operatiile de revascularizare peniana sau montarea unor proteze peniene gonflabile, insa care prezinta dezavantaje insemnate: costuri ridicate, deficiente de ordin estetic", a completat dr. Bogdan Gusanu, medic primar in Urologie.

Exista, insa, pentru pacientul cu diagnosticul de disfunctie erectila din cauza vasculara, un nou tip de tratament, nedureros si neinvaziv.

Tehnologia ESWT cu unde soc nu este una foarte noua, a capatat insa raspandire in ultima vreme prin faptul ca au fost rafinate, din punct de vedere tehnologic, echipamentele care sa livreze ultrasunetele.

Terapia cu unde de soc se aplica in tratarea disfunctiilor erectile de natura arteriala, care reprezinta peste 50% dintre cazuri. In plus, nu este nevoie sa se apeleze la terapie decat o data, poate de doua sau trei ori pe an, iar de multe ori, efectele dureaza si ani de zile .In ce consta exact procedura, aflati aici.

Serviciul ESWT pentru tratarea impotentei de cauza vasculara este disponibil in clinica Medicover The Bridge din Bucuresti

 

Consultant Medical Dr. Bogdan Gusanu
Data publicării 26.08.2019
Data ultimei actualizari 18.10.2023