Exercitii Kegel pentru tonifierea musculaturii pelvine

Exercitiile Kegel au fost dezvoltate la sfarsitul anilor 1940 de catre dr. Arnold Kegel, un ginecolog de origine americana, care a observat faptul ca perioada de sarcina predispune frecvent la aparitia incontinentei urinare si a tulburarilor de statica pelvina, in special la femeile multipare (cu nasteri multiple). Centura pelvina reprezinta o structura care sustine activ vezica urinara si organele de la nivelul pelvisului (uterul, intestinul subtire si rectul), avand o dispunere caracteristica similara unui hamac, care estinde anterior catre pelvis si posterior catre coccis.
Exercitii Kegel pentru tonifierea musculaturii pelvine

Slabirea fibrelor musculare care intra in alcatuirea acestei centuri pelvine determina aparitia incontinentei urinare si in anumite situatii a tulburarilor de statica pelvina, favorizand in cazuri severe deplasarea in jos a organelor localizate la nivelul micului bazin in vagin.

In urma unor studii elaborate desfasurate pe durata a 18 ani, Kegel a publicat in 1948 o lucrare medicala in cadrul careia erau prezentate o serie de beneficii care pot fi obtinute in urma efectuarii unui set de exercitii simple in vederea antrenarii si consolidarii musculaturii componente a centurii pelvine. In 1959 exercitiile Kegel prezentau o rata de eficienta de pana la 84%, remediind cu succes incontinenta urinara la femeile multipare care experimentau pierderi de urina involuntare in timpul efortului fizic, tusei, stranutului sau rasului.

In prezent, exercițiile Kegel pot fi accesate cu usurinta online, aplicatiile si cursurile fiind disponibile in mod gratuit pe diferite platforme care ofera asistenta virtuala si prezinta in amanunt beneficiile acestui tip de antrenamente a musculaturii pelvine.

Cuprins

Cum se efectueaza corect exercitiile Kegel?

Efectuarea corecta a exercitiilor Kegel pentru consolidarea centurii pelvine implica antrenarea structurilor de sustinere reprezentate de:

  • Muschii planseului pelvin
  • Peretele vaginal
  • Arcul tendinos al fasciei pelvine
  • Fascia musculara endopelvina.

Exercitiile Kegel NU trebuie efectuate in timpul mictiunii (in timpul urinarii) deoarece pot determina golirea incompleta a vezicii urinare cu retentie de urina si aparitia complicatiilor de tip infectios.

Exercitiile Kegel se efectueaza dupa golirea vezicii urinare, de regula in seturi a cate 10 contractii, cu repetare de 3 ori pe zi la intervale regulate de timp.

Antrenarea grupelor musculare care intra in alcatuirea planseului pelvin presupune contractia acestora timp de 3-5 secunde, urmata de relaxarea lor timp de 3-5 secunde cu repetarea acestor miscari de 10 ori, dimineata, la pranz si seara.

Cu timpul, contractiile si relaxarile pot fi prelungite pana la 10 secunde in functie de gradul de toleranta al fiecarei persoane in parte.

Cum identificam muschii pelvieni?

Identificarea muschilor pelvini se face prin strangerea, ridicarea si mentinerea contractiei muschilor utilizati pentru oprirea jetului urinar, fara a implica musculatura abdominala, gluteala (fese) sau a coapselor. Miscarile abdominale nedorite pot fi controlate prin plasarea unei palme la nivelul abdomenului in timpul efectuarii exercitiilor Kegel.

In cazul in care aceasta metoda nu este suficienta pentru localizarea musculaturii care intra in alcatuirea centurii pelvine, persoanele de sex feminin pot insera un deget curat la nivelul vaginului in timpul efectuarii exercitiilor mentionate, pentru a evalua gradul de contractie al acestora si pentru a controla mai bine activitatea acestora pe parcursul antrenamentului.

Dupa cat timp se pot vedea rezultatele?

Incontinenta urinara se amelioreaza in majoritatea cazurilor dupa 4-6 saptamani de la inceperea exercitiilor Kegel, iar in anumite situatii se poate remite complet in decurs de cateva luni. Este important de mentionat faptul ca acest tip de exercitii trebuie practicat pentru tot restul vietii in vederea mentinerii rezultatelor obtinute, insa nu trebuie exagerat, deoarece supradezvoltarea musculaturii vaginale poate cauza dispareunie (durere in timpul actului sexual).

Care sunt beneficiile exercitiilor Kegel?

Principalele beneficii ale exercitiilor pentru intarirea muschilor pelvini sunt:

  • Reducerea riscului de aparitie al incontinentei urinare la persoanele de sex feminin multipare, varstnice sau care prezinta surplus de kilograme
  • Diminuarea pierderilor involuntare de urina la persoanele care sufera de incontinenta urinara
  • Prevenirea si tratarea incontinentei fecale de cauza traumatica, neurologica (accident vascular cerebral, leziuni ale coloanei vertebrale) sau dupa nasterea vaginala
  • Diminuarea riscului de aparitie al dilatatiilor hemoroidale
  • Imbunatatirea calitatii vietii intime
  • Diminuarea timpului alocat pentru recuperarea dupa nasterea naturala prin grabirea proceselor de vindecare post-epiziotomie sau dupa o ruptura de perineu.

Exercitiile Kegel in sarcina si incontinenta urinara dupa nastere

Modificarile fiziologice din timpul sarcinii care implica slabirea musculaturii planseului pelvin sunt cauzate pe de o parte de actiunea hormonilor cu rol de „inmuiere” a structurilor musculare si articulare ale micului bazin, in vederea obtinerii unei nasteri naturale si pe de alta parte, de presiunea exercitata de uterul gravid la nivelul structurilor pelvine.

Exercitiile pentru intarirea muschilor care intra in alcatuirea planseului pelvin pot fi efectuate in siguranta pe durata sarcinii pentru diminuarea durerilor perineale specifice acestei perioade, prevenirea aparitiei incontinentei urinare dupa nastere si a tulburarilor de statica pelvina.

Sarcina si nasterea pot determina aparitia incontinentei urinare imediat dupa nastere sau mai tarziu dupa instalarea menopauzei, prin slabirea musculaturii planseului pelvin si afectarea structurilor nervoase de la acest nivel.

Alti factori care conduc la slabirea planseului pelvin

Alti factori de risc care predispun la aparitia tulburarilor de statica pelvina sunt:

  • Afectiunile respiratorii cronice care evolueaza cu tuse persistenta
  • Greutatea in exces
  • Interventiile chirurgicale la nivel pelvin (histerectomie)
  • Constipatia cronica
  • Desfasurarea activitatilor care presupun ridicarea repetata de greutati
  • Diminuarea sintezei de estrogen dupa instalarea menopauzei.

Dupa deprinderea tehnicii Kegel, exercitiile pentru tonifierea musculaturii planseului pelvin pot fi efectuate oricand pe durata zilei chiar si in timpul activitatilor care implica realizarea de presa abdominala cum ar fi stranutul, tusea, rasul sau ridicarea de greutati. Exercitiile Kegel sunt simplu de efectuat, nu prezinta contraindicatii si pot fi incluse cu usurinta chiar si in rutina zilnica a persoanelor active cu program de lucru incarcat.

 

Referinte:

Data publicării 11.08.2023