Gastrita - cauze, manifestari, investigatii si tratament

Gastrita reprezinta o afectiune acuta sau cronica caracterizata prin manifestarea unor leziuni de tip inflamator la nivel de mucoasa gastrica (invelisul intern al stomacului).
Gastrita - cauze, manifestari, investigatii si tratament

Cuprins

Ce este gastrita

Gastrita reprezinta o afectiune acuta sau cronica caracterizata prin manifestarea unor leziuni de tip inflamator la nivel de mucoasa gastrica (invelisul intern al stomacului).

Care sunt factorii care contribuie la aparitia gastritei

Clasificarea afectiunii dupa natura agentului care ii declanseaza aparitia poate fi sumarizata astfel:

  • Gastrite de cauza infectioasa se datoreaza actiunii mai multor patogeni care pot fi reprezentati de bacterii - H.pylori, H. heilmanii, S. alfa hemolitic, Stafilococcus, Proteus, Escherichia coli, bacilul Koch (agentul etiologic al tuberculozei), Treponema pallidum(agentul etiologic al sifilisului); virusuri - Citomegalovirus, Herpes virus; fungi-Candida; paraziti- Strongiloides, Toxoplasma;
  • Gastritele autoimune: gastrita atrofica cu anemie Biermer se datoreaza actiunii anticorpilor anti celula parietala gastrica, anticorpilor anti factori intrinsec, anticorpilor antilipoproteinelor;
  • Gastrite medicamentoase determinate de tratamentele cu antiinflamatoare nesteroidiene;
  • Gastrite specifice: boala Crohn, gastrita eozinofilica (prezenta la persoanele cu alergie alimentara se datoreaza unui infiltrat eozinofilic la nivelul mucoasei gastrice) si limfocitara (acumularea de limfocite mature la nivelul mucoasei gastrice asociata frecvent infectiei cu H.pylori).

Inflamatia mucoasei gastrice poate fi determinata si de anumite obiceiuri nocive-fumat sau de regimuri alimentare care includ consumul de alimente (cruditati) sau bauturi (alcool, cafea, ceai verde, bauturi carbogazoase,) care cresc aciditatea gastrica.

Cum se manifesta boala

Principalele simptome ale gastritelor sunt reprezentate de catre:

  • Durerile epigastrice;
  • Pirozis (arsura retrosternala fara reflux gastroesofagian);
  • Greata, varsaturi;
  • Inapetenta (pierderea poftei de mancare);
  • Scadere in greutate neintentionata;
  • Satietate precoce dupa ingestia alimentara (senzatie de prea plin).

Gastrita - cauze, manifestari, investigatii si tratament

Cum se stabileste diagnosticul de gastrita

Endoscopia digestiva superioara realizata de catre medicul gastroenterolog cu ajutorul unui endoscop (tub flexibil prevazut cu o camera si o sursa de lumina la capatul distal, care se introduce in esofag si mai departe prin sfincterul esofagian inferior in stomac) permite vizualizarea si stadializarea leziunilor mucoasei gastrice datorate gastritei si prelevarea de tesut gastric pentru examinare histopatologica ulterioara.

Analiza histologica a tesuturilor recoltate prin biopsie de tesut de la nivelul stomacului, evidentiaza in majoritatea cazurilor de gastrita acuta modificari care includ degenerare epiteliala cu hiperemie si edem al mucoasei, infiltrat inflamator (cu eozinofile, neutrofile sau monocite) si atrofie gastrica in gastritele cronice cu evolutie indelungata.

Investigatiile paraclinice reprezentate de catre testele respiratorii si testul ureazei (pentru depistarea infectiei cu bacteria Helicobacter pylori) si analiza materiilor fecale sunt efectuate cu scopul de stabilire al agentului etiologic al gastritelor care poate fi bacterian, viral sau fungic.

Care este tratamentul afectiunii

Schimbarea stilului de viata cu renuntarea la consumul de tutun si adoptarea unui regim alimentar corespunzator (cu renuntarea la consumul de condimente, prajeli, carne grasa sau insuficient preparata termic, alcool in cantitati crescute, cafea) reprezinta masuri benefice pentru ameliorarea simptomatologiei gastritelor.

Tratamentul medicamentos al afectiunii se face in functie de agentul etiologic care declanseaza aparitia bolii si poate include o asociere de antibiotice si simptomatic cu ajutorul inhibitorilor receptorilor histaminici sau inhibitorilor de pompa de protoni care reduc sinteza de acidului din stomac cu ameliorarea simptomatologiei.

Afla mai multe: 

Data publicării 23.04.2021