Hipopituitarism: cauze, manifestari clinice si investigatii

Hipopituitarismul se refera la secretia scazuta a unuia sau a mai multor hormoni din cei 5 sintetizati de catre glanda pituitara, in timp ce panhipopituitarismul reprezinta diminuarea sintezei tuturor hormonilor.
Hipopituitarism: cauze, manifestari clinice si investigatii

Cuprins

Ce reprezinta hipopituitarismul?

Hipopituitarismul se refera la secretia scazuta a unuia sau a mai multor hormoni din cei 5 sintetizati de catre glanda pituitara, in timp ce panhipopituitarismul reprezinta diminuarea sintezei tuturor hormonilor.

Adenohipofiza (hipofiză anterioară) produce 5 stimuline (hormoni) reprezentate de: tireotrofina TSH, corticotrofina ACTH, gonadotrofine FSH si LH si somatotrofina STH responsabila de cresterea si dezvoltarea la copil, in timp ce neurohipofiza (hipofiză posterioară) stocheaza provizoriu hormonul antidiuretic ADH si ocitocina care stimuleaza contractiile uterine in timpul nasterii.

Cauzele insuficientei pituitare

Insuficienta glandei hipofize este determinata in mod frecvent de:

  • Adenom hipofizar (tumori benigne) sau alte tumori de sela turceasca sau paraselare;
  • Distructie prin mecanism inflamator si infectios al glandei pituitare;
  • Inlaturarea chirurgicala a hipofizei;
  • Distructie glandulara indusa de tratamentele radioterapice;
  • Traumatisme cerebrale;
  • Hemoragia subarahnoidiana;
  • Necroza pituitara postpartum.

Insuficienta pituitara congenitala se datoreaza defectelor anatomice ale liniei mediene si poate fi insotita de displazia septo-optica, despicaturile faciale sau hipoplazia nervului optic. Deficitul neonatal al hormonilor pituitari se datoreaza asfixiei severe la nastere sau imediat postpartum.

Insuficienta pituitara functionala poate fi secundara tulburarilor de alimentatie intalnite in starile depresive si bulimie si in anumite situatii, administrarii anumitor tratamente medicamentoase de tipul opioidelor.

Simptomele hipopituitarismului

Tabloul clinic al pacientilor cu deficit de hormoni pituitari variaza in functie de organul tinta al hormonului deficitar, dupa cum urmeaza:

  • Deficit de ACTH-insuficienta suprarenala;
  • Deficit de TSH: hipotiroidism;
  • Deficit de gonadotropine: hipogonadism;
  • Deficit al hormonului de crestere: deficit staturo ponderal al copilului;
  • Deficit de hormon antidiuretic: poliurie si polidipsie.

Adenoamele care determina hipopituitarism pot determina in evolutia lor manifestarii secundare reprezentate de cefalee, diplopie (vedere dubla) sau deficite de vedere in diferite grade.

Hipopituitarism: cauze, manifestari clinice si investigatii

Diagnosticul hipopituitarismului

Diagnosticul afectiunii se bazeaza atat pe anamneza si examenul clinic al pacientului cat si pe investigatiile paraclinice reprezentate de studiile hormonale pentru determinarea ACTH, GH, TSH, FSH, LH, testul deprivarii de apa si de stimulare al vasopresinei. Investigatiile imagistice cum sunt rezonanta magnetica nucleara si computer tomografia de sa turceasca aduc informatii despre eventuale adenoame pituitare sau alte formatiuni tumorale care determina secretia scazuta de hormoni hipofizari.

Tratamentul in hipopituitarism

Tratamentul etiologic al afectiunii are ca scop indepartarea cauzelor care determina aparitia manifestarilor prin interventii chirurgicale de decompresie si radioterapie pentru diminuarea dimensiunii adenoamelor hipofizare.

Terapia hormonala de substitutie este utilizata pentru ameliorarea simptomatologiei pacientului, imbunatatirea calitatii vietii acestuia si prevenirea aparitiei complicatiilor datorate hiposecretiei glandei pituitare. Astfel pot fi utilizate preparate care sa suplineasca lipsa hormonului de crestere la copii, a testosteronului la barbati, estrogenului la persoanele de sex feminin sau glucocorticoizi in cazul in care este afectata sinteza de ACTH.

Afla mai multe:

Data publicării 15.12.2021