Informatii utile despre otita externa

Otita externa reprezinta inflamatia conductului auditiv extern care poate cuprinde in anumite situatii si pavilionul auricular si poate fi de cauza infectioasa, eczematiforma sau seboreica.
Informatii utile despre otita externa

Cuprins

Ce reprezinta otita externa

Otita externa reprezinta inflamatia conductului auditiv extern care poate cuprinde in anumite situatii si pavilionul auricular si poate fi de cauza infectioasa, eczematiforma sau seboreica.

Factorii favorizanti ai otitelor externe sunt reprezentati de catre:

  • Umiditatea crescuta (inot, hipersudoratie);
  • Traumatisme locale cu aparitia solutiilor de continitate tegumentare;
  • Diabetul zaharat, infectia HIV, boli cronice consumptive;
  • Imunodeficienta in urma tratamentelor prelungite pe baza de corticoizi, postchimioterapie sau radioterapie;
  • Scaderea secretiei cerumenului cu rol protector al conductului auditiv extern;
  • Retentia de detritusuri epidermice;
  • Afectiuni dermatologice cronice: acnee, psoriazis, eczema, dermatita seboreica.

De ce apare otita externa

Cele mai frecvente cauze de aparitia ale otitei externe sunt de natura infectioasa, agentii patogeni implicati in aparitia otitelor externe fiind reprezentati de catre bacterii (in special S. aureus) si fungi (Candida spp sau Aspergillus).

Care sunt simptomele otitei externe

Simptomele otitei externe sunt reprezentate in mod frecvent de o durere lancinanta (junghi in ureche) la nivelul conductului auditiv, initial intermitenta apoi continua cu exacerbari nocturne si la tractiunea pavilionului auricular sau exercitare de presiune pe tragus. Secretiile purulente, hipoacuzia (scaderea auzului) si senzatia de ureche infundata pot fi insotite de adenopatie satelita.

Infectiile micotice determina aparitia de dopuri miceliene inchise la culoare la nivelul conductului auditiv extern care sunt insotite de prurit local si durere.

Starile febrile insotite de frisoane sunt mai rar intalnite fiind specifice in otitele cu evolutie fulminanta la persoanele imunodeficiente.

Care sunt metodele de diagnostic ale otitei externe

Diagnosticul otitei externe este stabilit de catre medicul otolaringolog pe baza anamnezei si a examenului clinic al pacientului, in anumite situatii fiind necesara efectuarea unei audiograme sau a unui examen videoendoscopic otic care permit vizualizarea in detaliu a urechii, pentru excluderea altor afectiuni cu simptomatologie clinica similara.

Examenul bacteriologic si micotic al secretiilor otice reprezinta analize de laborator care sunt recomandate de medicul orl-ist pentru stabilirea etiologiei infectioase ale otitei externe.

Informatii utile despre otita externa

Tratamentul afectiunii

Formele usoare de otita externa sunt autolimitate (simptomele se remit spontan) si nu necesita tratament specific, fiind suficienta respectarea recomandarilor medicuui de evitare a inotului si a utilizarii betigaselor auriculare pentru igienizarea urechii externe.

Tratamentul medicamentos local al otitelor externe de cauza fungica si bacteriana se face cu ajutorul solutiilor auriculare cu antimicotice, antibiotice, cortizon si substante care modifica ph-ul local. Suplimentar pot fi administrate pe cale orala antialgice pentru suprimarea otalgiei si antiinflamatoare pentru reducerea inflamatiei conductului auditiv extern.

Antibioticele sistemice sunt administrate in cazul infectiilor canalului auditiv extern insotite de febra si alterarea starii generale a bolnavului in timp ce corticosteroizii orali sunt rezervati pacientilor cu afectiuni autoimune.

Afla mai multe:

Data publicării 07.07.2021