Operatie rara, efectuata la Maternitatea Medicover!

Miomectomiile in sarcina sunt interventii chirurgicale destul de rare si se realizeaza numai in anumite situatii, care tin de particularitatile cazului, precum si de particularitatile fibromului uterin existent. O astfel de interventie chirurgicala a fost realizata cu succes in cadrul Maternitatii Medicover, vindecare rapida si recuperare postoperatorie fara incidente. Interventia chirurgicala a fost realizata de dr. Andrei Cucu, medic primar Obstetrica-Ginecologie. Nu este pentru prima data cand este realizata o astfel de interventie in cadrul Maternitatii Medicover.
Operatie rara, efectuata la Maternitatea Medicover!

Fibroamele uterine afecteaza intre 2 si 10% din femeile insarcinate. De cele mai multe ori asimptomatice, acestea pot duce la aparitia complicatiilor in sarcina. Responsabile sunt schimbarile hormonale din primul trimestru de sarcina, care pot duce la cresterea rapida in volum a fibromului uterin, ce poate afecta evolutia sarcinii.

Cu toate ca marea parte a fibroamelor nu cresc in sarcina, cand acest lucru se intampla, are loc mai ales in primul trimestru si raspunzator de aceasta este estrogenul un hormon ce creste in timpul sarcinii. Cresterea rapida in volum a fibroamelor uterine in sarcina cat si in afara acesteia poate duce la necrobiozare.  Adica, acestea cresc mai mult decat poate face fata vascularizatia si atunci mor. Cand acest lucru se intampla in timpul sarcinii apare durerea abdominala, sangerare si chiar avort spontan. Cand medicatia nu are efect singurul tratament posibil este cel chirurgical. Prezenta sarcinii poate complica putin situatia: uterul este mai mare in volum si exista riscul unei sangerari masive”, mentioneaza dr. Andrei Cucu.

La nivel mondial, operatia de miomectomie in sarcina este foarte rara. Potrivit unui studiu publicat in 2020 in European Journal of Obstetrics& Ginecology and Reproductive Biology, au fost identificate 97 de astfel de cazuri in literatura de specialitate: 13 cazuri in perioada 1985-2000, 56 de cazuri, in perioada 2001-2010 si 28 de cazuri din 2011 pana in 2019. Cele mai multe cazuri de miomectomii in sarcina au fost realizate, potrivit studiului, in Statele Unite ale Americii, urmate fiind de Grecia.

Cuprins

Cum este diagnosticat fibromul uterin in sarcina?

De multe ori, fibromul uterin este asimptomatic. Simptomele depind de localizarea fibromului si de dimensiunile acestuia. Cele mai multe dintre paciente acuza dureri abdominale, febra, chiar si sangerari vaginale intre menstruatii.

Daca fibromul este de mici dimensiuni si pacienta nu acuza simptome, acesta este de obicei descoperit in momentul primului consult de sarcina, cand medicul de specialitate efectueaza o ecografie transvaginala. Insa in multe cazuri, fibromul uterin este descoperit inaintea sarcinii, iar pe masura ce sarcina avanseaza, acesta poate creste in volum, generand simptome.

In sarcina cateodata este dificil de diagnosticat ecografic fibromul uterin pentru ca nu putem diferentia intre ingrosarea normala a peretelui uterin din sarcina si fibrom.

Mai multe despre fibromul uterin aici.

Cand este recomandata miomectomia in sarcina?

Acest tip de interventie chirurgicala este recomandat numai in anumite situatii, cand particularitatile cazului permit acest lucru.

” O interventie chirurgicala de tipul miomectomiei in timpul sarcinii este pretabila doar in cazul anumitor tipuri de fibroame. Aceasta se poate efectua cand trauma la nivelul peretelui uterin nu este mare, iar cicatricea rezultata dupa excizia fibromului trebuie sa fie indeajuns de rezistenta incat uterul sa reziste pe masura ce sarcina avanseaza”, completeaza Dr. Andrei Cucu.

Decizia de a interveni chirurgical asupra unui fibrom uterin in sarcina apartine in exclusivitate medicului de specialitate si echipei medicale, care cunosc cel mai bine particularitatile cazului si pot evalua corect riscurile implicate, precum si rata de succes a interventiei.

Operatie rara, efectuata la Maternitatea Medicover!

Prezentare de caz: Miomectomie in sarcina la Maternitatea Medicover

Pacienta are 43 de ani si in urma cu cativa ani a nascut prin cezariana. Aceasta a venit la un consult de specialitate in luna martie a acestui an, deoarece ii intarziase menstruatia. In urma unei ecografii, este confirmata cea de-a doua sarcina, dar si un fibrom voluminos, de aproximativ 10 cm.

In primul trimestru de sarcina,  pacienta incepe sa aiba dureri abdominale intense, care nu treceau dupa administrarea antialgicelor permise in sarcina. In urma unui consult de specialitate, dr. Andrei Cucu constata ca motivul durerilor abdominale este chiar fibromul descoperit la inceputul sarcinii: ”In urma unei ecografii, am constatat ca fibromul si-a schimbat structura, crescand foarte mult in volum, ca urmare a schimbarilor hormonale din sarcina, prezentand toate elemenete sugestive ale unei necrobioze. Deoarece a crescut foarte mult in volum intr-un interval foarte scurt de timp, acesta s-a necrobiozat adica a murit, pentru ca nu mai este vascularizat suficient. Avand in vedere ca simptomele nu s-au redus sub tratament mendicamentos ba din contra au devenit mai severe am discutat cu pacienta si am stabilit ca singura solutie in acest caz, este tratamentul chirurgical”, spune Dr. Andrei Cucu.

Am intervenit chirurgical si am constatat un fibrom voluminos, cu semne de necrobioza aderent la intestine si la epiplon. Dupa desfacerea aderentelor fibromul a fost excizat avand grija sa lezam cat mai putin uterul ”, completeaza Dr. Andrei Cucu

Pacienta a fost externata a doua zi dupa interventie, iar la inceputul lunii decembrie a nascut prin cezariana un baietel sanatos.

Operatia de miomectomie in sarcina este o operatie cu riscuri multiple tocmai datorita prezentei sarcinii.  Interventia are loc sub anestezie totala si poate dura mai mult de doua ore. 

”Tehnic, miomectomia in prezenta sarcinii are cateva particularitati. In primul rand, exista posibilitatea unui avort si de aceea gesturile din timpul operatiei trebuie sa fie blande, astfel incat sa nu lezam mai mult decat este necesar uterul. Exista un risc mai mare de sangerare tocmai datorita vascularizatiei crescute a uterului din sarcina. O parte din manevrele pe care le putem folosi in mod normal pentru a realiza hemostaza nu sunt fezabile in cazul unui uter gravid. In cazul de fata presiunea a fost si mai mare, fiind o sarcina ce a aparut la 43 de ani, in cazul unei nereusite sansele de a obtine o noua sarcina fiind foarte mici.”, mentioneaza dr. Andrei Cucu.

Data publicării 16.12.2021