Revizia protezei de genunchi | Interventie realizata cu succes in Spitalul Medicover

Interventia de revizie a protezei de genunchi presupune extragerea protezei primare si inlocuirea acesteia cu o noua proteza suprastabilizata. Operatia este una laborioasa, de lunga durata, ce consta in indepartarea protezei initiale, debridarea si identificarea tuturor defectelor osoase, inspectia structurilor ligamentare, urmata de reconstructia si implantarea protezei de revizie.

Cuprins

Interventia chirurgicala a fost realizata de Doctor in Stiinte Medicale Serban Dragosloveanu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie in cadrul Spitalului Medicover.

Artroplastia totala de genunchi (protezarea genunchiului)

Pe masura ce artroza avanseaza si ingreuneaza desfasurarea activitatilor zilnice, artroplastia totala de genunchi (protezarea genunchiului) devine o interventie chirurgicala necesara.

Artroplastia de genunchi reduce semnificativ durerea resimtita de catre pacient, contribuie la cresterea mobilitatii articulare la nivelul genunchiului si imbunatateste considerabil calitatea vietii pacientului.

“O interventie chirurgicala corect efectuata, la momentul potrivit, si cu respectarea cu rigurozitate a indicatiilor postoperatorii de igiena a genunchiului, pot creste durata de viata a protezei pana la peste 15 ani. In cazul protezelor care depasesc acest termen sau al celor cu semne de degradare prematura (pacienti supraponderali ori pacienti care au efectuat activitati fizice intense etc.) se poate ajunge la necesitatea efectuarii unei revizii” precizeaza Dr. Serban Dragosloveanu.

 

Revizia protezei de genunchi – o necesitate

Interventia de revizie a protezei de genunchi este considerata una dintre operatiile mari din sfera ortopediei, deloc lipsita de riscuri sau complicatii.

Reusita interventiei chirurgicale necesita atat cunostinte avansate in ceea ce priveste biomecanica genunchiului, cat si o experienta semnificativa in astfel de interventii. Pe langa experienta si profesionalismul medicului, este nevoie de o sala de operatii cu dotari adecvate, in care sa se respecte cu strictete masurile de asepsie si antisepsie. In plus, este necesar ca spitalul sa poata pune la dispozitia pacientului implanturile de revizie, precum si solutiile de reconstructie a defectelor osoase (spre exemplu, utilizarea grefelor osoase).

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

In ce consta interventia de revizie proteza de genunchi?

Revizia protezei de genunchi reprezinta o interventie chirurgicala complexa, mai dificil de efectuat comparativ cu artroplastia, cu risc crescut de complicatii postoperatorii si o recuperare anevoioasa a pacientului.

Ce se intampla practic in timpul interventiei?

  • Se efectueaza o incizie peste vechea cicatrice
  • Odata expusa articulatia, se practica cu atentie extragerea componentelor protetice pentru a prezerva, pe cat posibil, stocul osos
  • Dupa extragerea componentelor, medicul va trece la indepartarea cimentului ramas
  • In etapa de preparare a suprafetelor articulare, in cazul defectelor osoase mari, se poate recurge la reconstructia cu grefa osoasa sau augumenti metalici
  • Ultimul pas consta in introducerea componentelor protetice finale.

Descarca prezentarea interventiei de revizie a protezei de genunchi (Atentie, continut explicit).

Complicatii ale interventiei de revizie a protezei de genunchi

Printre principalele complicatii ale reviziei de genunchi se numara:

  • Infectia postoperatorie
  • Tromboza venoasa profunda
  • Riscul embolic
  • Fracturile periprotetice intra sau postoperatorii
  • Leziunile vasculonervoase
  • Necroza cutanata
  • Dehiscenta de plaga.

 

Data publicării 23.02.2022