Adenom de prostata: cauze prostata marita si tratament

Adenomul de prostata sau hipertrofia benigna de prostata reprezinta cea mai frecventa patologie la persoanele de sex masculin, cu varsta de peste 60 de ani. Adenomul de prostata reprezinta o afectiune cu evolutie cronica, cauzata de influenta hormonala asupra prostatei.
Adenom de prostata: cauze prostata marita si tratament

Prostata este o glanda accesorie a aparatului reproducator masculin, situata la baza vezicii urinare care inconjoara portiunea initiala a uretrei. Hipertrofierea prostatei determina comprimarea portiunii initiale a uretrei, fapt care favorizeaza aparitia tulburarilor mictionale deranjante pentru pacient. Netratata, hipertrofia benigna de prostata poate favoriza aparitia infectiilor urinare recurente si afectare retrograda a tractului urinar superior reprezentat de uretere si rinichi.

Cuprins

In prezent exista cateva optiuni de tratament utilizate cu succes pentru pacientii cu hipertrofie benigna de prostata care includ atat terapie medicamentoasa cat si metode de interventie minim invaziva sau de corectie chirurgicala extinsa.

Din ce cauze apare adenomul de prostata

  • Pe parcusul vietii, barbatii secreta concentratii crescute de hormon masculin denumit testosteron si in mai mica masura estrogen, un hormon specific feminin. In prezent este considerat faptul ca scaderea fiziologica a productiei de hormoni androgeni aparuta odata cu inaintarea in varsta, favorizeaza aparitia unui dezechilibru intre testosteron si estrogen, hormon feminin care promoveaza hipertrofia de prostata.
  • Dihidrotestosteronul reprezinta un alt hormon cu rol important in promovarea dezvoltarii celulelor prostatei, fiind demonstrat faptul ca nivelurile crescute ale acestuia, favorizeaza aparitia adenomului de prostata.
  • Istoricul familial pozitiv de boala, asocierea unor afectiuni precum diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiace si stilul de viata sedentar al pacientului reprezinta factori de risc implicati frecvent in aparitia hipertrofiei benigne de prostata.
  • Consumul de alcool, fumatul si administrarea anumitor tratamente cu antidepresive, simpatomimetice sau antihistaminice favorizeaza aparitia adenomului de prostata la pacientii cu stil de viata necorespunzator sau care necesita terapie cu acest tip de preparate medicamentoase.

Adenomul de prostata poate fi prevenit prin respectarea unui set de recomandari cu privire la schimbarea stilului de viata care cuprind:

  • Reducerea consumului de lichide inainte de repaosul nocturn
  • Reducerea consumului de cafea si alcool
  • Evitarea administrarii medicatiei antihistaminice, decongestionante, antidepresive si diuretice
  • Antrenarea musculaturii planseului pelvin
  • Prevenirea si tratarea constipatiei cronice
  • Mentinerea unui stil de viata activ pentru prevenirea cresterii ponderale
  • Evitarea expunerii la temperaturi scazute.

Care sunt simptomele in caz de prostata marita

Simptomatologia specifica adenomului de prostata se poate manifesta in anumite situatii la barbati cu varste mai mici de 40 de ani, insa in majoritatea cazurilor, acestea apar in proportie de 50% in jurul varstei de 60 de ani, urmand ca mai mult de 90% din barbatii intrati in al 8-lea deceniu de viata sa experimenteze simptomatologie clinica specifica adenomului de prostata.

Simptomele adenomului de prostata se instaleaza de obicei gradual si cuprind:

  • Nevoia imperioasa de mictiune
  • Nicturie (frecventa urinara crescuta pe timpul noptii)
  • Dificultate la mictionare
  • Jet urinar slab si intrerupt
  • Retentie urinara-incapacitate de golire completa a vezicii urinare
  • Durere in timpul ejacularii sau mictiunii.

Complicatiile care pot aparea pe parcursul evolutiei hipertrofiei benigne de prostata sunt reprezentate de:

  • Retentia urinara acuta sau incapacitatea de a urina
  • Infectii ale tractului urinar
  • Calculi la nivelul vezicii urinare
  • Disfunctii vezicale datorate slabirii musculaturii vezicii urinare care nu se mai poate contracta corespunzator in vederea unei goliri complete
  • Leziuni la nivel renal datorate retentiei de urina care exercita presiune retrograda asupra tractului urinar superior.

Cand este necesar un consult urologic

Consultul urologic este recomandat tuturor persoanelor de sex masculin care acuza simptomatologie urinara sub forma de: incapacitate de a urina, mictiune dureroasa, hematurie (urinare cu sange), dureri la nivelul abdomenului inferior care pot fi insotite de febra si frisoane.

Diagnosticul de adenom de prostata este stabilit de catre medicul urolog pe baza informatiilor obtinute din anamneza, examenul clinic care include tuseu rectal pentru examinarea prostatei si al investigatiilor paraclinice de laborator si imagistice.

Analizele de laborator recomandate in mod uzual de catre medicul urolog pentru diagnosticarea adenomului de prostata cuprind sumarul de urina, urocultura, antigenul specific prostatic PSA si fractiunea sa libera freePSA. Investigatiile imagistice recomandate sunt reprezentate de ecografia transrectala de prostata pentru masurarea in dimensiuni a acesteia, ecografia vezicala pentru determinarea reziduului postmictional si, in anumite situatii, urografie intravenoasa si examene urodinamice.

Cazurile mai complexe pot necesita efectuarea unei biopsii de prostata sub ghidaj ecografic si cistoscopie retrograda pentru a vizualiza uretra si vezica urinara, cu ajutorul unui cistoscop flexibil inserat dupa administrare de anestezie locala.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratamentul adenomului de prostata

Optiunile de tratament ale pacientilor cu adenom de prostata variaza in functie de dimensiunea prostatei, varsta bolnavului, starea generala de sanatate a acestuia si intensitatea disconfortului generat de simptomatologia bolii. In cazul in care simptomatologia este usoara, se poate opta pentru amanarea terapiei si monitorizarea atenta a evolutiei pacientului in cadrul vizitelor periodice la medicul specialist.

Terapia medicamentoasa utilizata pentru tratarea pacientilor cu simptomatologie moderata cuprinde:

  • Utilizarea de alfa blocante pentru relaxarea musculaturii vezicale si a celei prostatice
  • Inhibitori de 5 alfa reductaza pentru reducerea dimensiunilor prostatei
  • O combinatie a celor doua preparate medicamentoase. In anumite situatii, preparatele utilizate pentru tratarea disfunctiei erectile s-aa dovedit a fi eficienta pentru reducerea simptomatologiei pacientilor diagnosticati cu hipertrofie benigna de prostata.

Tratamentul adenomului de prostata

Operatie adenom de prostata

Tratamentul minim invaziv este recomandat pacientilor cu simptomatologie moderata spre severa in cazul in care nu s-a inregistrat un progres semnificativ dupa administrarea medicatiei specifice. Aceasta metoda de tratament este definitiva si este benefica pacientilor care prezinta obstructii la nivelul tractului urinar, calculi vezicali sau asociaza alte afectiuni renale. In prezent exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale minim invazive utilizate pentru tratarea hipertrofiei benigne de prostata printre care:

  • Rezectie transuretrala de prostata: interventia presupune indepartarea stratului extern al prostatei pentru obtinerea unui jet urinar normal si neintrerupt
  • Incizia transuretrala de prostata: in cadrul acestui tratament chirurgical medicul realizeaza o serie de mici incizii la nivelul prostatei pentru a facilita eliminarea continutului vezical
  • Hipertermia locala este realizata prin intermediul unor electrozi plasati la nivelul prostatei prin care se intentioneaza distructia tesutului prostatic interior care determina strictura uretrei
  • Terapia cu laser distruge sau inlatura tesutul prostatic hipertrofiat si prezinta mai putine riscuri postinterventionale in comparatie cu celelalte proceduri non laser
  • Stenturile prostatice au ca scop realizarea unei compresii laterale asupra prostatei in vederea imbunatatirii jetului urinar, insa pot determina in anumite situatii disfunctie erectila si probleme de ejaculare.

Interventia chirurgicala clasica, denumita prostatectomie deschisa, este utilizata in situatiile in care hipertrofia de prostata este importanata sau pacientul asociaza si alte afectiuni ale vezicii urinare sau tractului urinar superior. 

Adenomul de prostata isi pune amprenta asupra calitatii vietii pacientului, in cazul in care experiementati simptomatologie specifica afectiunii, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate.

 

Referinte:

 

Data publicării 23.06.2022
Data ultimei actualizari 15.05.2023