Apraxia verbala – cauze, simptome si tratament

Apraxia este o tulburare de vorbire neurologica, ce se caracterizeaza prin probleme de exprimare in mod coerent si consecvent, desi exista intentia de a fi realizate.

Despre Apraxia verbala

Apraxia de vorbire la copii (CAS) este o afectiune neurologica (pediatrica) de vorbire, in care precizia si consecvența miscarilor care stau la baza vorbirii sunt afectate in absența unor deficiente neuromusculare.

Cum se manifesta Apraxia la copii

Copiii cu CAS (Childhood Apraxia of Speech), manifesta inca de la 18 luni/ 2 ani, simptome precum :

  • intarziere in aparitia primelor cuvinte
  • numar limitat de cuvinte
  • numar redus de vocale si consoane


Intre 2 si 4 ani, odata cu dezvoltarea limbajului, simptomele devin mai evidente, copilul manifestand greutate in a-si pozitiona corect buzele si limba pentru pronuntie, apar distorsiuni ale sunetelor, copilul face trecerea cu greutate de la o silaba la alta, imitatia verbala este deficitara si vocabularul este redus semnificativ. Copilul incearca sa vorbeasca, dar nu poate.

Metode de tratament

Metoda VML (Verbal Motor Learning) - Invatare Verbal Motorie, dezvoltata in Israel de catre Dr Elad Vashdi, vine in sprijinul copiilor afectati de apraxie si nu numai, ea fiind cu succes aplicata si copiilor cu paralizie cerebrala, sindrom Down, copiilor cu intarzieri de vorbire, etc.


Este utila copiilor lipsiti de orice capacitate verbala cat si celor cu tulburari minore de vorbire (care au cauze de natura motorie).


Metoda foloseste tehnici manuale specifice, se deruleaza avand la baza un raport de evaluare si un plan de interventie.


Terapia VML este aplicata cu succes si in Israel, Anglia, Turcia, Polonia, Australia si Statele Unite.

Link-uri utile:

https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA147007296&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=10651438&p=AONE&sw=w

https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA147007295&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=10651438&p=AONE&sw=w

 

Consultant Medical Psih. Mihaela Dobrica Psihopedagog – logoped
Data publicării 24.06.2020