Cancer pancreatic: cauze, evolutie si tratament

Pancreasul reprezinta un organ cu localizare la nivelul hipocondrului stang (portiunea superioara stanga a abdomenului) cu functie exocrina si endocrina. Aproximativ 95% din pancreas este alcatuit din glande exocrine care asigura sinteza de enzime digestive, in timp ce restul de 5% reprezinta glande cu functie endocrina organizate sub forma insulelor Langerhans. Pancreasul exocrin asigura sinteza de insulina si glucagon implicate in reglarea concentratiilor serice ale glucozei, iar pancreasul endocrin secreta enzimele necesare (lipaza, amilaza, chimiotripsina si tripsina) pentru asigurarea digestiei alimentare.
Cancer pancreatic: cauze, evolutie si tratament

Incidenta cancerului pancreatic la nivelul populatiei generale de pe teritoriul Europei este mai mica decat cea a altor patologii oncologice, ocupand locul 8 la persoanele de sex masculin si locul 5 la cele de sex feminin, insa rata de supravietuire scazuta a bolii o situeaza printre primele 4 cancere cu evolutie nefasta.

Studii recent efectuate au concluzionat faptul ca patologiile tumorale ale pancreasului se afla pe locul 12 in lume si constituie cea de a 7-a cauza de deces la nivel global, Europa situandu-se pe locul 2 ca numar de cazuri nou diagnosticate dupa regiunile din vestul Pacificului. Ungaria se afla pe primul loc in ceea ce priveste incidenta cancerului de pancreas la nivelul Europei, fiind urmata de Slovacia, Cehia si Serbia.

Din punct de vedere histologic, cancerul pancreatic poate fi divizat in 3 categorii si anume:

  • Adenocarcinom ductal infiltrativ care insumeaza aproximativ 90% din totalul cazurilor de cancer pancreatic
  • Carcinom cu celule acinare
  • Pancreatoblastom intalnit predominant la populatia pediatrica.

Cuprins

Cauze si factori de risc cancer pancreatic

Cauzele exacte care determina aparitia cancerului pancreatic nu au putut fi izolate pana la momentul actual, insa este unanim acceptat faptul ca exista o serie de factori de risc care contribuie la aparitia acestei patologii.

Principalii factori de risc care contribuie la aparitia cancerului pancreatic pot fi clasificati dupa cum urmeaza:

  • Factori de risc modificabili
  • consumul de alcool si tutun
  • dieta alimentara
  • obezitatea
  • expunerea la substante chimice (pesticide, vopseluri, solventi hidrocarbonati, noxe) si toxice (nichel, cadmiu, arsenic).
  • Factori de risc nemodificabili
  • predispozitia genetica (mutatii ale genelor BRCA, CDKN2A, MLH1, ATM si PALB2)
  • varsta mai mare de 65 de ani
  • apartenenta la sex si rasa
  • istoricul familial
  • diabetul zaharat
  • infectiile cronice
  • existenta unui diagnostic de pancreatita cronica.

Alaturi de acesti factori de risc, leziunile precanceroase reprezentate de neoplasmul papilar mucinos intraductal si neoplazia pancreatica intraepiteliala, constituie principalele patologii care predispun la aparitia tumorilor de pancreas.

Simptome cancer pancreatic

Principalele manifestari care insotesc evolutia cancerului pancreatic sunt reprezentate de:

  • Durere abdominala persistenta „in bara” care prezinta tendinta de iradiere la nivelul toracelui posterior
  • Inapetenta
  • Senzatie de greata
  • Varsaturi
  • Pierdere ponderala neintentionata
  • Modificari ale tranzitului intestinal (constipatie sau diaree).

Asocierea unei obstructii biliare poate determina aparitia icterului sclero-tegumentar, pruritului tegumentar, a urinilor hipercrome (inchise la culoare) si a scaunelor acolice (deschise la culoare).

Depistarea precoce a cancerului de pancreas

Evolutia cancerului de pancreas este asimptomatica in etapele initiale de boala astfel incat diagnosticarea acestei afectiuni oncologice este dificil de realizat la pacientii care nu prezinta manifestari clinice sugestive.

Screening-ul cancerului de pancreas se adreseaza categoriilor de persoane care asociaza o serie de factori de risc specifici pentru acest tip de patologie, insa la momentul actual nu exista un protocol bine pus la punct in acest scop.

Majoritatea medicilor gastroenterologi recomanda determinarea serica a nivelului CA 19-9 in prezenta unei simptomatologii sugestive a pacientului, fiind dovedit faptul ca acest biomarker se coreleaza strans cu stadiul de evolutie al tumorii si prognosticul bolii pe termen lung. Datorita sensibilitatii si specificitatii diminuate, acest marker tumoral nu prezinta insa rol diagnostic, medicii necesitand informatii suplimentare furnizate de catre investigatiile imagistice precum tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara si ultrasonografia endoscopica.

Aditional, confirmarea diagnosticului de cancer pancreatic poate fi realizata prin intermediul colangiopancreatografiei retrograde RMN si computer tomografiei cu emisie de pozitroni, investigatii imagistice non-invazive moderne care permit examinarea in detaliu a sistemului pancreatic si biliar si obtinerea unui diagnostic precis chiar si in prezenta leziunilor patologice de dimensiuni reduse.

Testarea genetica

Cancerul pancreatic este asociat cu multiple sindroame genetice printre care se regasesc sindromul de pancreatita ereditara, cancerul colorectal ereditar nonpolipozic, melanomul ereditar atipic, mutatiile BRCA2 si sindromul Peuts Jeghers. Testarea genetica se efectueaza la recomandarea medicului genetician si/sau gastroenterolog, de catre pacientii care prezinta istoric familial de cancer pancreatic (rude de grad I) si cei care asociaza sindroamele genetice enumerate anterior.

Afla mai multe despre genetica medicala

Profilul genetic de evaluare al riscului de cancer pancreatic ereditar presupune determinarea unor gene specifice (ATM, BRCA1, BRCA2, CDKN1B, CDKN2A, EPCAM*, MLH1, MEN1, MSH2, MSH6, PALB2, PMS2, STK11, TP53, VHL) din sangele venos al pacientului, in conformitate cu recomandarile oferite de ghidurile internationale.

Evolutia si prognosticul bolii

Evolutia si prognosticul bolii sunt strans corelate cu starea de sanatate generala a pacientului si momentul stabilirii diagnosticului. In majoritatea situatiilor, evolutia cancerului de pancreas este una rapida si asociaza prognostic rezervat in cazul pacientilor diagnosticati tardiv si celor care asociaza metastaze la nivel pulmonar, hepatic si peritoneal.

Complicatiile care pot surveni in evolutia cancerului de pancreas sunt reprezentate in principal de tulburarile de coagulare, insuficienta hepatica, obstructia intestinala si deficitul nutritional sever.

Tratament cancer pancreatic

Tratamentul cancerului pancreatic este influentat in proportie majoritara de tipul tumorii, stadiul de evolutie al acesteia, varsta pacientului, starea generala de sanatate a acestuia si functia celorlalte organe ale corpului.

  • Tratamentul chirurgical se adreseaza cazurilor aflate in stadiile incipiente de evolutie care asociaza limitarea formatiunii la nivelul pancreasului, fara interesarea altor organe si poate consta in excizia tesuturilor tumorale ale capului pancreatic (procedura Whipple) sau cozii acestuia (pancreatectomie distala), pancreatectomie totala sau centrala (indepartarea portiunii centrale a glandei). In cazul efectuarii unei pancreatectomii totale, pacientul necesita administrare de insulina si enzime digestive pentru tot restul vietii pentru a suplini functia exocrina si endocrina a pancreasului.
  • Tumorile metastazate si cele aflate in stadii tardive de evolutie nu prezinta indicatie de intervenție chirurgicala datorita complicatiilor hemoragice care pot surveni in timpul manevrelor chirurgicale de indepartare ale tesutului tumoral aderent la structurile vasculare adiacente.
  • Radioterapia si chimioterapia pot fi utilizate dupa excizia chirurgicala a tumorii pancreatice pentru diminuarea riscului de aparitie al recurentelor si pacientilor care asociaza metastaze secundare la nivelul altor organe, in cazul carora chirurgia nu reprezinta o optiune terapeutica.

Metodele moderne de radioterapie adresate tumorilor pancreatice nerezecabile permit utilizarea unui dispozitiv intern de unica folsinta, care se administreaza direct la nivelul tesutului tumoral pentru a furniza o doza predeterminata de radiatii beta. Avantajul acestor dispozitive este reprezentat de capacitatea de administrare a unei doze mai mari de radiatii sub forma de particule cu fosfor 32 dispersate intr-un diluent special cu rol de transportor, direct la nivelul procesului tumoral cu afectarea minima a tesuturilor sanatoase din jur.

Schema de chimioterapie pentru tratarea cancerului de pancreas este alcatuita de catre medicul oncolog in conformitate cu starea generala a pacientului si stadiul evolutiv al patologiei si poate include administrarea unei singure substante sau o combinatie de chimioterapice cu actiune sinergica.

Terapia tintita poate fi aplicata dupa realizarea anumitor teste genetice care evidentiaza o serie de particularitati tumorale specifice (tinte moleculare specifice) de tipul mutatiilor sau alterarilor atipice ale proteinelor. Acest tip de tratament este indicat pacientilor care prezinta raspuns terapeutic nesatisfacator dupa administrarea de chimioterapie sau radioterapie. 

Metodele de preventie ale cancerului pancreatic presupun diminuarea factorilor de risc modificabili care pot genera aparitia acestei patologii si includ adoptarea unui stil de viata sanatos pentru mentinerea unei greutati optime, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool.

 

Referinte:

Data publicării 26.03.2024
Data ultimei actualizari 01.04.2024