Cand ar trebui sa ne ingrijoreze alunitele?

Nevii (alunitele) sunt tumorete benigne, cu dimensiuni variate, forma si culoare, care pot aparea oriunde pe suprafata pielii, inclusiv sub unghii, la palme si talpi, interdigital la picioare sau maini, in zonele genitale sau pliurile pielii.
alunite ingrijoratoare
Despre alunite

Cum recunoastem alunitele?

Sunt formatiuni rotunde sau ovalare, cu dimensiuni variabile (in general au intre 2-6 mm), reliefate sau in planul pielii, cu culoare variind (de culoarea pielii normale, roscat-brun, cafeniu deschis pana la brun si chiar negru, sau albastru).

Sunt periculoase alunitele?

Majoritatea nevilor nu sunt periculosi, insa un consult dermatologic al alunitelor este important de facut, in felul acesta se poate stabili daca exista pe corp alunite periculoase si se va recomanda un plan de supraveghere.


Nevii displazici (atipici) reprezinta o categorie aparte, pe care dermatologul o recunoaste in timpul consultului dermatologic. Acestia necesita supraveghere atenta, putand deveni periculosi. Nevii atipici sunt asimetrici, au dimensiuni mai mari (peste 6 mm), au margini neregulate, sunt neuniform colorati, avand mai multe nuante de brun, maro deschis, negru, roz etc. Ca suprafata, nevii atipici sunt plani, dar pot avea si aspectul reliefat. O accentuare a marginilor nevului ii confera aspect atipic.

De ce apar nevii?

Sunt implicati factori genetici si factori de mediu, in principal expunerea la soare. Apar in copilarie, apoi numarul lor continua sa creasca, la pubertate dezvoltandu-se foarte mult. Odata aparuti, isi pot modifica aspectul (pot deveni mai inchisi la culoare, mai mari si mai numerosi din cauza unor modificari hormonale ce apar in adolescenta si in timpul sarcinii). Nevii involueaza pe masura inaintarii in varsta, unii dintre ei dispar.

Ce trebuie sa faca un pacient care are alunite?

Consultul dermatologic este foarte important pentru toti pacientii cu un numar crescut de alunite. Dermatologul observa prezenta eventuala a nevilor atipici si stabileste un plan de supraveghere, la un interval intre 3-6 luni, mai ales in contextul unei istorii familiale sau personale de melanom malign.


Atitudinea in fata unui pacient cu alunite poate fi de supraveghere, alteori de monitorizare cu dermatoscopul sau de indepartare chirurgicala insotita de examen histopatologic in fata unui nev care sangereaza sau se ulcereaza sau care sufera brusc modificari ale aspectului si dimensiunilor.

Data publicării 02.11.2018
Data ultimei actualizari 05.11.2018