Când ar trebui să ne îngrijoreze alunițele

Nevii (alunițele) sunt tumorete benigne, cu dimensiuni variate, formă și culoare, care pot apărea oriunde pe suprafața pielii, inclusiv sub unghii, la palme și tălpi, interdigital la picioare sau mâini, în zonele genitale sau pliurile pielii.

Cum recunoastem alunitele?

Sunt formațiuni rotunde sau ovalare, cu dimensiuni variabile (în general au între 2-6 mm), reliefate sau în planul pielii, cu culoare variind (de culoarea pielii normale, roșcat-brun, cafeniu deschis până la brun și chiar negru, sau albastru).

Sunt periculoase alunitele?

Majoritatea nevilor nu sunt periculoși, însă un consult dermatologic al alunitelor este important de făcut, în felul acesta se poate stabili dacă există pe corp alunițe periculoase și se va recomanda un plan de supraveghere.

 

Nevii displazici (atipici) reprezintă o categorie aparte, pe care dermatologul o recunoaște în timpul consultului dermatologic. Aceștia necesită supraveghere atentă, putând deveni periculoși. Nevii atipici sunt asimetrici, au dimensiuni mai mari (peste 6 mm), au margini neregulate, sunt neuniform colorați, având mai multe nuanțe de brun, maro deschis, negru, roz etc. Ca suprafață, nevii atipici sunt plani, dar pot avea și aspectul reliefat. O accentuare a marginilor nevului îi conferă aspect atipic.

De ce apar nevii?

Sunt implicați factori genetici și factori de mediu, în principal expunerea la soare. Apar în copilărie, apoi numărul lor continuă să crească, la pubertate dezvoltându-se foarte mult. Odată apăruți, își pot modifică aspectul (pot deveni mai închiși la culoare, mai mari și mai numeroși din cauza unor modificări hormonale ce apar în adolescență și în timpul sarcinii). Nevii involuează pe măsura înaintării în vârstă, unii dintre ei dispar.

Ce trebuie sa faca un pacient care are alunite?

Consultul dermatologic este foarte important pentru toți pacienții cu un număr crescut de alunițe. Dermatologul observă prezența eventuală a nevilor atipici și stabilește un plan de supraveghere, la un interval între 3-6 luni, mai ales în contextul unei istorii familiale sau personale de melanom malign.

 

Atitudinea în fața unui pacient cu alunițe poate fi de supraveghere, alteori de monitorizare cu dermatoscopul sau de îndepărtare chirurgicală însoțită de examen histopatologic în fața unui nev care sângerează sau se ulcerează sau care suferă brusc modificări ale aspectului și dimensiunilor.
Data publicării 02.11.2018