Calatoriile cu avionul atunci cand copilul este racit. Recomandari pentru ameliorarea disconfortului si prevenirea complicatiilor

Calatoriile cu avionul atunci cand copilul este racit reprezinta un factor de stres pentru parinti, in special cand copilul este prea mic pentru a exprima verbal ce simptome il supara. Ce e de facut in cazul in care aveti planificata o calatorie cu avionul, iar cel mic tocmai a racit? I se poate agrava raceala? Ce masuri puteti lua pentru diminuarea disconfortului la copilul racit in timpul zborului cu avionul si cum poate fi prevenita aparitia altor probleme medicale precum otita sau sinuzita?
Calatoriile cu avionul atunci cand copilul este racit. Recomandari pentru ameliorarea disconfortului si prevenirea complicatiilor

Cuprins

De ce ne dor urechile atunci cand suntem raciti si calatorim cu avionul?

Cu precadere in timpul manevrelor de decolare si aterizare, din cauza schimbarilor bruste de presiune atmosferica, inclusiv adultii fara probleme de sanatate pot sa resimta un disconfort la nivelul urechii. In cazul unor raceli si afectiuni respiratorii, apar senzatia de ureche infundata, diminuarea auzului si durere.

Dr. Mihai Ticea, medic specialist ORL in cadrul clinicii Medicover, declara ca totul “tine de modul in care urechea functioneaza. Urechea se ventileaza printr-un tub care se deschide in spatele nasului. Acel tub permite patrunderea aerului in spatele timpanului. Atunci cand suntem raciti, tubul se inflameaza, iar aerul intra in ureche cu mai multa forta pentru a putea trece de acea inflamatie si, de aceea, ne dor urechile.

In timpul zborului cu avionul, aerul dinauntrul capului are o presiune mai mare fata de aerul din cabina, lucru ce determina impingerea timpanul in afara si, de acolo, apare durerea. Timpanul este foarte sensibil la durere, este o membrana foarte subtire, rezistenta, dar cu multe terminatii nervoase si, din aceasta cauza, orice mica diferenta de presiune sau inflamatie cauzeaza o durere destul de neplacuta.”

Ce se intampla in timpul zborului cand copilul este racit?

In timpul zborului, copiii raciti sunt mai predispusi la a experimenta senzatia de presiune in ureche si durere.
Urechea copilului se va adapta cu dificultate la schimbarile de presiune atmosferica, mai ales in timpul decolarii si al aterizarii. Concret, cand copilul este racit, pasajul dinspre nas si timpan este deseori infundat cu mucus, ceea ce determina acumularea presiunii aerului pe o parte a urechii, apasand pe timpan, ceea ce cauzeaza durere si disconfort accentuat.

Totodata, trompa lui Eustachio este mai ingusta la copii, decat la persoanele adulte, iar o infectie de tract respirator poate impiedica mult mai usor miscarea coordonata a cililor din ureche. Perturbarea miscarii cililor are drept consecinta o curatare defectuoasa a lichidului din urechea medie, si prin urmare, o ventilatie incompleta a acesteia. Acesta este mecanismul de producere al afectiunii cunoscute sub denumirea de otita medie seroasa.

Nasul, gatul, sinusurile si urechile sunt conectate si comunica intre ele. O infectie a sinusurilor, pe fondul diferentelor de presiune la care este expus organimul pe parcursul zborului, poate provoca agravarea infectiei, chiar deteriorarea timpanului.

Cum impacteaza zborul cu avionul sanatatea copiilor raciti, mai ales a celor care prezinta in istoricul medical otita medie, este un subiect ce a facut obiectul catorva studii descriptive. Pe baza informatiilor disponibile pana in acest moment, s-a concluzionat ca pacientii cu otita medie si care prezinta hipertrofie a vegetatiilor adenoide (polipi) au dificultati in echilibrarea presiunii aerului in urechea medie. In cazul lor, este indicata utilizarea decongestionantelor nazale de uz topic, cu cel putin 30 de minute inainte de decolare, respectiv de aterizare.

Daca stiti ca cel mic a avut otita sau probleme de respiratie ori auz cauzate de polipi, adresati-va medicului specialist ORL inainte de calatorie.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Daca copilul a racit trebuie sa aman zborul?

Anumite afectiuni medicale sunt influentate de schimbarile bruste de presiune atmosferica si de conditiile specifice acestui tip de transport (gradul de umiditate, recircularea aerului). Spre exemplu, aerul dintr-o aeronava contine mai putin oxigen comparativ cu aerul respirat in mod normal, ceea ce impune adoptarea unor masuri speciale in cazul pacientilor cu afectiuni pulmonare, carora medicul le poate recomanda administrarea de oxigen pe durata zborului, inclusiv medicatie suplimentara.

Dupa o interventie chirurgicala la nivelul urechii medii, zborul este contraindicat o perioada, specificata de medic.

Pentru alte afectiuni din sfera ORL, asa cum sunt otita medie, rinofaringita (infectie respiratorie acuta) ori sinuzita, zborul nu are contraindicatie absoluta, insa este recomandat un consult medical inaintea calatoriei, in cazul in care nu se poate amana, si respectarea unor recomandari cu scopul de a reduce disconforul copilului si de a diminua riscul de aparitie al altor afectiunile medicale.

Spre exemplu, barotraumatismele apar deseori in timpul decolarii, iar aproximativ 15% dintre copii se confrunta cu dureri de ureche la decolare.

In alte studii, procentul copiilor care au trecut printr-un episod de barotita (durere de urechi cauzata de un dezechilibru al presiunii din urechea medie) dupa zbor este de 22%, barotita fiind asociata cu congestia nazala specifica racelii.

Ce este barotraumatismul?

Variatiile mari si bruste de presiune atmosferica determina afectiuni ale urechii reunite sub termenul medical de barotraumatism.

Acesta poate fi localizat atat la nivelul urechii medii, cat si la nivelul urechii interne, dar mai rar. In prima situatie, riscul de a suferi o leziune barotraumatica creste atunci cand sunt asociate:

  • Obstructii nazale cronice (rinite cronice, deviatii obstruante de sept nazal)
  • Viroze respiratorii acute
  • Operatii recente in zona nasului, a sinusurilor
  • Disfunctii tubare
  • Sechele postotitice.

Ce se intampla in mod practic este faptul ca trompa lui Eustachio nu reuseste sa egalizeze presiunea atmosferica din rinofaringe cu cea din urechea medie, avand ca rezultat aparitia unei hipopresiuni ce determina echimoze la nivelul timpanului si mucoasei urechii medii. Printre simptomele manifestate frecvent se numara:

  • Durerea de ureche
  • Senzatia de ureche infundata
  • Senzatia de “auz ca din butoi”
  • Hipoacuzie (diminuarea acuitatii auditive).

Netratat, barotraumatismul poate conduce la complicatii nedorite:

  • Perforarea timpanului
  • Otita seroasa
  • Otita medie supurata, acuta ori cronica
  • Fistula perilimfatica (presupune o comunicare anormala intre urechea interna si cea mijlocie).

Recomandari de calatorie cu avionul cand copilul este racit

Recomandari de calatorie cu avionul cand copilul este racit

Cel mai probabil nu va fi necesar sa amanati vacanta in situatia in care copilul a racit inainte de zborul cu avionul. De asemenea, trebuie avut in vedere ca acesta poate contracta o raceala chiar in timpul vacantei, inainte de zborul de intoarcere.

Cele mai problematice momente vor fi decolarea si aterizarea deoarece atunci se inregistreaza cele mai mari schimbari de presiune.

  • Cand copilul are nasul infundat, egalizarea presiunii se realizeaza cu dificultate, de aceea este importanta curatarea nasului inainte de decolare si la aterizare. Asigurati-va ca cel mic poate respira pentru a preintampina eventuale probleme
  • Daca copilul este prea mic pentru a-si sufla singur nasul, puteti apela la toaletarea foselor nazale cu solutie salina
  • Nu lasati copilul sa doarma in timpul manevrelor de decolare/ aterizare. Reflexul de inghitire al copilului este mai activ in timp ce acesta este treaz, ceea ce contribuie la egalizarea presiunii aerului din ureche
  • Alaptati bebelusul sau oferiti biberon ori o suzeta deoarece miscarile de masticatie si deglutitie (inghitire) ajuta la reducerea presiunii din urechi si pot ameliora disconfortul resimtit
  • In cazul celor mai mari, oferiti o acadea, o bomboana tare sau ceva de baut folosind un pai (favorizeaza inghititurile mici)
  • Nu oferiti bomboane copiilor mici, retineti ca sub varsta de 3 ani este cel mai mare risc de sufocare
  • Incurajati copilul sa caste cat mai des
  • Asigurati-va ca cel mic este hidratat, oferiti lichide pe toata durata zborului
  • Luati in calcul utilizarea unor analgezice. Discutati cu medicul pediatru sau cu medicul de familie despre posibilitatea administrarii de acetaminofen sau ibuprofen inainte de decolare sau aterizare.

Disconfortul resimtit de cel mic in timpul zborului cu avionul atunci cand copilul are o raceala poate fi preintampinat printr-un consult medical inainte de calatorie si prin adoptarea unor masuri simple precum decogestionarea nazala, hidratarea pe durata calatoriei. In cazul in care observati ca simptomele racelii se agraveaza sau copilul acuza dureri de ureche, adresati-va cat mai repede medicului.

 

Referinte:

Data publicării 13.07.2022
Data ultimei actualizari 14.07.2022