Candidoza vaginala - cauze, simptome si tratament

Scurgeri vaginale, mancarime vaginala si usturime la urinare: acestea sunt principalele simptome pentru candidoza vaginala, o afectiune medicala care afecteaza 3 din 4 femei. Afecțiunea este declansata de candida albicans, organism fungic care face parte din flora non patogena a cavitatii vaginale.
Candidoza vaginala, infectie fungica des intalnita

Tratamentul pentru candidoza vaginala este unul simplu si eficient, recomandat de medicul specialist dupa efectuarea unui consult si a unui set de analize. Candidoza vaginala la femei este o infectie fungica ce poate produce o mare stare de disconfort, de aceea este important sa preveniti, mai degraba decat sa tratati.

Cuprins

Ce este candidoza vaginala?

Candidoza vaginala este o infectie fungica, produsa de Candida Albicans. Aceasta bacterie face parte din flora vaginala obisnuita, alaturi de alte microorganisme. In momentul in care se produce un dezechilibru la nivelul florei din vagin, aceasta ciuperca se inmulteste exagerat.

Asa apar simptomele pentru candidoza vaginala, infectie care poate aparea si la femeile care nu sunt active sexual. Cu toate acestea, femeile cu o viata sexuala activa dezvolta mai frecvent riscul de candida. Candidoza in sarcina este destul de frecventa, fiind un motiv de ingrijorare si disconfort pentru cele mai multe dintre mamici. Tratamentul cu antibiotic poate fi una dintre cauzele candidozei vaginale.

Candidoza poate avea mai multe forme de manisfestare, in functie de zona corpului in care apare: candidoza orala, candidoza inghinala, candidoza esofagiana si chiar candidoza mamara. Variantele de tratament pentru candidoza, indiferent de zona corpului in care apare, sunt eficiente, vindecarea fiind relativ rapida.

Medicamentele pentru candida sunt recomandate numai de medicul specialist ginecolog, in urma unei consultatii.

Lady Prevent Plus

CUMPARA ONLINE

Women Check-up Essentials

CUMPARA ONLINE

Intimate Ready

CUMPARA ONLINE

Care sunt cauzele aparitiei candidozei vaginale?

Candidoza vaginala are multiple cauze, responsabile de aparitia simptomelor precum mancarime si usturime la urinare.

 • Antibioticele - Folosirea antibioticelor poate deregla echilibrul florei din vagin, ducand la inmultirea bacteriilor si aparitia de infectii fungice precum candida vaginala.  
 • Absorbante si tampoane - Pot fi vinovate de aparitia dezechilibrelor florei din vagin si la inmultirea exagerata a bacteriei Candida Albicans, mai ales daca sunt schimbate mai rar. Tampoanele, din acest punct de vedere, sunt mult mai periculoase, avand contact direct cu vaginul.
 • Lenjeria prea stramta - O lenjerie prea stramta sau din materiale sintetice poate duce la infectii fungice si poate genera o stare mare de disconfort, prin mancarime si prurit.
 • Sarcina - Candidoza in sarcina este frecvent intalnita. Potrivit unor studii, in timpul sarcinii, procentul de candida albicans situate in vagin creste considerabil, ceea ce atrage cu sine si o crestere a riscului de a dezvolta candidoza. Dezechilibrele hormonale si nivelul crescut de estrogen sunt principala cauza a aparitiei candidei. Candida se poate transmite la fat, in timpul pasajului vaginal, in nasterea pe cale naturala.
 • Sistemul imunitar - Un sistem imunitar slabit sau care nu functioneaza corespunzator creste exponential riscul ca pacienta sa dezvolte candidoza vaginala.
 • Diabetul - Pacientele cu diabet pot avea un risc crescut de a dezvolta candida vaginala, mai ales cele cu valori necontrolate ale glicemiei.

Ce simptome are candidoza vaginala?

Candidoza vaginala are multiple simptome vizibile, care produc disconfort la nivelul vaginului. Aceasta infectie fungica se poate manifesta prin:

 • Mancarime la nivel vulvar si vaginal
 • Inflamatia vulvei (inrosire si umflare a vulvei)
 • Senzatia de arsura la contact sexual
 • Usturime la urinare
 • Durere vaginala (spontan sau in timpul contactului sexual)
 • Leucoree (scurgere vaginala cu aspect branzos, fara miros)
 • Secretie vaginala apoasa

Simptomele candidozei vaginale pot avea intensitate diferite, de la mediu pana la agresiv, in functie de complicatiile existente pentru fiecare caz in parte.

Indiferent de caz, disconfortul exista si consultatia de specialitate este necesara pentru un diagnostic exact, precum si pentru un tratament eficient, care sa elimine eficient simptomele pentru candidoza vaginala.

Candidoza vaginala, infectie fungica des intalnita

Ce investigatii sunt necesare pentru diagnostic?

In cazul candidozei vaginale, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare in diagnosticul de candidoza vaginala. 

Inainte de a ajunge la medicul ginecolog, este util sa va aduceti aminte de istoricul privind infectiile vaginale sau de infectiile cu transmitere sexuala. Sunt informatii utile, care pot ajuta medicul specialist in diagnosticarea candidozei vaginale.

Diagnosticul pentru candidoza vaginala se face in urma unui examen pelvin, in care medicul de specialitate observa semnele infectiei cu Candida Albicans.

Medicul ginecolog poate recomanda analiza secretiilor vaginale, pentru a depista tipul de ciuperca ce a dus la aparitia candidozei vaginale. In acest fel, poate recomanda un tratament corespunzator pentru candida.

Ce tratamente exista pentru candidoza vaginala ?

Tratamentelul pentru candidoza vaginala depinde foarte mult de intensitatea simptomelor si de frecventa aparitiei infectiilor fungice. Tratamentele pot fi de scurta sau de lunga durata si constau in administrarea de medicamente locale de tipul unguentelor, tabletelor si supozitoarelor pentru perioade cuprinse intre 3-7 zile.

Pe termen scurt, medicamentele orale in doza unica pot fi incluse in tratamentul pentru candidoza vaginala. Printre acestea se numara fluconazolul, eficient in tratatea candidei.

Exista si posibilitatea ca infectia fungica sa fie rezistenta la tratament, de aceea uneori sunt recomandate si alte tipuri de medicamentatie, in functie de specificul si gravitatea afectiunii.

Atunci cand infectiile fungice sunt prezente frecvent, medicul specialist poate recomanda si tratamentul partenerului. De asemenea, daca tratamentul vaginal antifungic nu este eficient, va fi nevoie de un alt consult de specialitate.

Tratamentul pentru candida in sarcina este usor diferit. Femeile insarcinate nu pot lua medicamentie orala pe durata sarcinii. Numai un consult poate pune un diagnostic si numai in urma diagnosticului va fi administrat un tratament pentru candida in sarcina.

Pe durata tratamentului pentru candidoza vaginala, este recomandat ca orice contact sexual neprotejat sa fie interupt.

Cat de frecventa este candidoza vaginala?

Candidoza vaginala este o infectie vaginala ce poate afecta o mare parte dintre femei. Potrivit unor studii, mai mult de 80% din femei dezvolta cel putin o forma de candida pe tot parcursul vietii. Din fericire, aceasta infectie vaginala nu este atat de grava. Chiar si in aceste conditii, candidoza vaginala necesita tratament antifungic, pentru a nu dezvolta complicatii.

Cand sa ma duc la o consultatie de specialitate?

Consultatia de specialitate pentru diagnosticul candidozei vaginale este recomandata atunci cand pacienta observa simptome precum mancarime vaginala si usturime la urinare, doua dintre simptomele cel mai des intalnite ale acestei afectiuni. Daca exista si simptome asociate, atunci consultul trebuie efectuat de urgenta. Numai printr-un diagnostic exact poate fi recomandat un plan de tratament eficient.

Ce recomanda specialistii inainte de a veni la consult?

Sunt cateva masuri pe care le puteti avea in vedere, inaintea unui consult, pentru a ameliora simptomele unei candidoze vaginale.

 • Purtati lenjerie de bumbac
 • Schimbati absorbantul mai des decat o faceati inainte
 • Evitati baile fierbinti
 • Evitati spalaturile vaginale, care pot afecta flora din vagin.
 • Evitati folosirea antibioticelor sau renuntati la utilizarea lor, daca situatia va permite.

In acest fel, puteti reduce riscul de aparitie a infectiilor fungice, implicit a candidozei vaginale.

Afla mai multe: 

 

Data publicării 12.04.2021