Candidoza vaginala - cauze, simptome si tratament

Candidoza vaginala reprezinta o patologie care efecteaza 3 din 4 femei la un moment dat de a lungul vietii, determinand aparitia de secretii vaginale cu aspect modificat, prurit vulvar si usturime la urinare.
Candidoza vaginala, infectie fungica des intalnita

Cuprins

Candidoza vaginala reprezinta o patologie care efecteaza 3 din 4 femei la un moment dat de a lungul vietii, determinand aparitia de secretii vaginale cu aspect modificat, prurit vulvar si usturime la urinare. Candidoza vaginala este determinata de diferite specii de Candida, cea mai frecventă levura implicata in aparitia acestei patologii fiind reprezentata de C. albicans, un organism fungic care face parte din flora vaginala comensala (flora normala). In anumite conditii favorizante, speciile de Candida se pot inmulti inlocuind flora normala a vaginului prin competitie cu acestea la nivel de resurse nutritive.

Tratamentul pentru candidoza vaginala este unul simplu si eficient, recomandat de medicul specialist dupa efectuarea unui consult si al unui set de analize. Candidoza vaginala poate genera stare de disconfort accentuata pacientelor, cronicizarea acestui tip de infectie putand determina in anumite situatii inflamatie, durere pelvina, tulburari ale dinamicii sexuale si infertilitate.

Ce este candidoza vaginala?

Candidoza vaginala este o infectie fungica, a carei agent etiologic este reprezentat in mod frecvent de Candida albicans. Flora vaginala normala este alcatuita dintr o serie de microorganisme nepatogene sau facultativ patogene (pot determina aparitia de boli specifice in anumite conditii favorizante) din care fac parte bacterii anaerobe (lactobacili, peptostreptococi, coci anerobi, Gardnerella vaginalis), anumite tipuri de Enterobacteriaceae, streptococi si Candida spp.

Candida este considerată o levura oportunista care determina patologii cu manifestare clinica specifica numai in conditii favorabile, reprezentate de aparitia dezechilibrelor florei vaginale sau scaderea capacitatii de aparare a sistemului imunitar secundara infectiilor virale sezoniere, HIV, imunosupresiei asociate bolilor hematologice sau tratamentelor antibiotice.

Virulenta tulpinilor de Candida implicate in aparitia infectilor vaginale fungice este oferita de capacitatea de adeziunea levurilor la suprafata mucoasei vaginale si de lezare a acesteia prin intermediul echipamentului enzimatic reprezentat de hidrolaze. Capacitatea levurilor de a sintetiza substante polimerice extracelulare le ofera posibilitatea de se organiza sub forma de biofilme la suprafata mucoasei vaginale, dobandind in acest mod rezistenta crescuta fata de tratamentele antimicotice uzuale.

Principalele specii de candida implicate in aparitia candidozelor vaginale sunt reprezentate de C.albicans, C.tropicalis, C.glabrata, C.kefyr si C.parapsilosis.

Candidoza vaginala se poate manifesta la orice varsta, insa este mai frecvent intalnita la persoanele active din punct de vedere sexual, in special la cele care intretin relatii intime neprotejate. Candidoza vaginala nu constituie o boala cu transmitere sexuala insa agentul etiologic care ii favorizeaza aparitia poate fi contractat in timpul relatiilor intime neprotejate vaginale sau orale, cu un partener infectat

Care sunt factorii favorizanti ai candidozei vaginale?

In afara factorilor de risc imunologici implicati in aparitia candidozei vaginale, infectiile fungice ale sistemului genital feminin pot fi favorizate de:

  • Nivelurile serice crescute ale glicemiei: persoanele de sex feminin care sufera de diabet zaharat prezinta valori constant crescute ale glicemiei, fapt care favorizeaza colonizarea cu fungi atat la nivelul mucoaselor (orala, vaginala, uretrala) cat si la suprafata tegumentului;
  • Fluctuatiile hormonale specifice sexului feminin si cele asociate perioadei de sarcina favorizeaza aparitia dezechilibrelor florei vaginale cu inmultirea candidei;
  • Dietele dezechilibrate, consumul exagerat de alcool, avitaminozele (deficit de vitamina A, B6, B12 si vitamina C), deficitul de microelemente (selenium, zinc, fier);
  • Utilizarea tampoanelor interne in perioada menstruatiei sau a absorbantelor cu un continut crescut de plastic si chimicale favorizeaza aparitia dezechilibrelor florei vaginale normale cu aparitia candidozelor;
  • Utilizarea articolelor de lenjerie intima din materiale sintetice;
  • Efectuarea de spalaturi vaginale frecvente care distrug flora comensala cu efect de protectie impotriva infectiilor fungice si bacteriene;
  • Utilizarea produselor feminine parfumate (spray uri, lotiuni intime, creme).

Simptomele candidozei vaginale

Principalele simptome care intra in alcatuirea tabloului clinic evolutiv al candidozei vaginale sunt reprezentate de:

  • Prurit (mancarime) la nivel vulvar si vaginal;
  • Eritem vulvar (inrosirea vulvei);
  • Senzatia de arsura la contactul sexual;
  • Usturime la urinare;
  • Durere vaginala (spontana sau in timpul contactului sexual);
  • Secretii vaginale cu aspect branzos de culoare alba.

Intensitatea simptomatologiei determinate de acest tip de infectie vaginala poate varia de la caz la caz in functie de severitatea candidozei, durata de evolutie a acesteia si complicatiile pe care le asociaza. Candidozele vaginale cronice se pot complica prin aparitia afectarii organelor genitale feminine interne (uter, trompe uterine) manifestate prin inflamatie si sindrom algic pelvin.

Exista si situatii insa, in care candidoza vaginala evolueaza asimptomatic, agentul etiologic al acestei patologii fiind descoperit intamplator prin intermediul unor investigatii de rutina recomandate de catre medicul ginecolog.

Candidoza vaginala, infectie fungica des intalnita

Diagnosticul candidozei vaginale

Diagnosticul candidozei vaginale este stabilit de catre medicul ginecolog pe baza informatiilor obtinute din anamneza, examenul clinic al pacientei si celor furnizate dupa efectuarea investigatiilor paraclinice de laborator. Examenul microscopic al frotiului obtinut prin etalarea secretiei vaginale si cultura din secretia vaginala reprezinta principalele tipuri de investigatii utilizate pentru identificarea speciei de Candida implicata in aparitia infectiilor vaginale cu levuri.

Pe langa rolul diagnostic pe care il prezinta, examenul bacteriologic al culturii din secretia vaginala orienteaza managementul terapeutic al candidozei vaginale prin intermediul antifungigramei care furnizeaza informatii cu privire la sensibilitatea germenului la diferite clase de fungicide.

Tratamentul pentru candidoza vaginala

Tratamentul pentru candidoza vaginala este prescris de catre medicul ginecolog in conformitate cu sensibilitatea Candidei la antifungicele testate in cadrul antifungigramei si implica in mod frecvent administarea de nystatina sau azoli (clotrimazol, fluconazol, itraconazol, miconazol, ketoconazol) sub forma de tratament local sau sistemic.

Modalitatea de administrare a antifungicelor este recomandata de catre medic in conformitate cu gradul de extindere al infectiei micotice, severitatea simptomelor, toleranta pacientei si existenta unei eventuale sarcini in evolutie. Antifungicele care se administrează oral sunt contraindicate in perioada sarcinii, acestea putand fi inlocuite cu cele sub forma de ovule si topice vaginale.

Tratamentul oral cu antifungice pentru candidoza vaginala poate fi mai greu acceptat de catre paciente, doarece in anumite situatii cauzeaza aparitia efectelor secundare neplacute reprezentate de senzatie de greata si varsaturi, inapetenta si dureri abdominale. Unguentele si ovulele cu antifungice sunt mai usor de tolerat, aceste tipuri de preparate fiind rar asociate cu o senzatie usoara de usturime locala dupa aplicare.

Dozele si durata de administrare a tratamentului trebuie respectate in conformitate cu indicatiile medicului pentru evitarea recurentelor candidozei vaginale. Dupa finalizarea tratamentului se recomanda efectuarea unei culturi din secretia vaginala pentru confirmarea efectului terapeutic al antifungicelor si la nevoie se poate continua cu administrarea de ovule pentru refacerea florei vaginale.

Exista si posibilitatea ca infectia fungica sa fie rezistenta la tratament, de aceea uneori sunt recomandate si alte tipuri de medicamentatie, in functie de specificul, gravitatea afectiunii si suprapunerea candidozei vaginale peste o eventuala sarcina in evolutie.

Atunci cand infectiile fungice sunt prezente frecvent, medicul specialist poate recomanda tratarea concomitenta a partenerului de cuplu si intretinerea de raporturi intime protejate pana la confirmarea eradicarii patogenului. La pacientele in cazul carora tratamentele antifungice conventionale nu prezinta eficacitate sau al celor cu episoade recurente de infectie vaginala determinata de Candida spp., medicul ginecolog poate recomanda utilizarea de acid boric sub forma de capsule vaginale.

Cat de frecventa este candidoza vaginala?

Studiile desfasurate pana in prezent atesta faptul ca infectiile vaginale fungice afecteaza mai mult de 75% dintre femei determinand aparitia a cel putin 2 episoade de candioza vaginala de a lungul vietii. In 5% pana la 8% din aceste cazuri, candidoza prezinta caracter recurent si favorizeaza aparitia a cel putin 4 episoade de candidoza vaginala pe an. Dupa infectiile bacteriene, candidoza vaginala reprezinta a doua cea mai frecventa patologie intima in cazul persoanelor de sex feminin.

Persoanele de sex feminin cu varsta mai mica de 40 ani prezinta un risc mai mare de a dezvolta un episod de candidoza vaginala in comparatie cu cele aflate inainte de pubertate sau la menopauza. Acest fapt se datoreaza activitatii sexuale si fluctuatiilor hormonale lunare care influenteaza mucoasa vaginala.

Nivelurile inalte de estrogen specifice perioadei reproductive induc hipertrofierea mucoasei vaginale si intensifica secretia de glicogen de catre celulele specializate localizate la acest nivel. Fermentarea glicogenului de catre lactobacili si transformarea acestuia in acid lactic determina scaderea pH ului vaginal care favorizeaza in anumite situatii dezvoltarea exacerbata a levurilor cu aparitia manifestarilor specifice candidozei vulvovaginale.

Cand sa ma duc la o consultatie de specialitate?

Consultatia de specialitate pentru diagnosticul candidozei vaginale este recomandata atunci cand pacienta observa simptome precum mancarime vaginala si usturime la urinare, doua dintre simptomele frecvent intalnite in cadrul acestei afectiuni. Durerea pelvina cronica, dipareunia (durerea in timpul contactului sexual) si tulburarile de fertilitate necesita efectuarea de investigatii de specialitate pentru identificarea cauzei care le determina aparitia, deoarece in anumite situatii, aceste manifestari pot fi favorizate de extinderea candidozei vaginale la nivelul uterului si trompelor uterine.

Care sunt metodele de preventie ale candidozei vaginale

Pentru a reduce riscul de aparitie al candidozei vaginale, se recomanda respectarea unui set de masuri care cuprind:

  • Inlocuirea lenjeriei intime sintetice cu articole din bumbac care permit absorbtia umezelii si previn supradezvoltarea Candidei la nivel vaginal;
  • Schimbarea regulata a absorbantului si a tampoanelor interne ori de cate ori este nevoie si in special dupa innotul in bazin;
  • Evitarea bailor fierbinti;
  • Evitarea spalaturilor vaginale, care pot afecta flora din vagin;
  • Administrarea cu prudenta a tratamentelor antibiotice si asocierea acestora cu medicamente antifungice pentru a diminua riscul de aparitie al candidozelor.

Afla mai multe: 

 

Data publicării 12.04.2021
Data ultimei actualizari 17.07.2023