Candidoza la barbati: simptome, diagnostic si tratament

Candidoza reprezinta o infectie fungica cauzata in mod frecvent de Candida albicans, o ciuperca regasita la nivelul florei normale a organismului. Candida spp colonizeaza atat pielea, cat si mucoasa orala, faringiana, intestinala si vaginala, fara a determina aparitia de manifestari specifice, insa in anumite conditii favorizante, aceasta se poate inmulti, generand aparitia candidozelor clinic manifestate.
Candidoza la barbati: simptome, diagnostic si tratament

Incidenta micozelor este mai crescuta la persoanele de sex feminin, dar infectiile candidozice pot afecta si barbatii, factorii de risc care favorizeaza aparitia acestei patologii fiind reprezentati de:

  • Diabetul zaharat
  • Deficitul imun primar sau cel secundar dobandit ca urmare a unei patologii (tumori, infectie HIV) sau tratament specific (chimioterapie, radioterapie)
  • Raporturile intime cu o partenera care prezinta candidoza
  • Asocierea unei alte infectii cu transmitere sexuala
  • Administrarea de antibiotice pentru perioade indelungate de timp care genereaza dezechilibre ale florei saprofite la nivelul intregului organism
  • Lipsa circumciziei si igiena precara a zonei intime
  • Obezitatea
  • Fimoza.

Cuprins

Candidoza la barbati simptome

Ca si in cazul persoanelor de sex feminin, candidoza la barbat se poate manifesta orofaringian, genital sau poate fi de tip cutanat, cu localizare mai ales la nivelul pliurilor tegumentare (inghinal, axila).

Candidoza genitala a barbatului este cunoscuta sub denumirea de balanita candidozica si se manifesta la nivelul santului balano-preputial, in special la persoanele de sex masculin necircumcise. Incidenta acestei afectiuni este mai crescuta in cazul baietilor cu varsta de pana la 4 ani, insa micoza se poate manifesta si la adult, interesand intre 3 si 11% din populatia masculina cel putin o data in viata.

Principalele manifestari ale balanitei candidozice sunt reprezentate de:

  • Leziunile cutanate sub forma pete albicioase cu aspect de afte
  • Disconfort dureros, edem, senzatie de arsura si prurit in zona preputului
  • Secretia de culoare alba si consistenta crescuta, urat mirositoare, asemanatoare branzei de vaci - smegma
  • Dificultatea de a retrage preputul
  • Dureri in timpul mictiunii si al raportului intim.

Diagnostic candidoza la barbati

Diagnosticul de balanita candidozica este stabilit de catre medicul urolog sau dermatovenerolog pe baza informatiilor obtinute din anamneza si examenul clinic al pacientului.

In functie de manifestari, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei culturi din secretia balano-preputiala a pacientului pentru identificarea speciei de Candida implicata in aparitia infectiei si realizarea antifungigramei pentru orientarea tratamentului terapeutic.

Detectia speciei de Candida care genereaza simptomatologia suparatoare a pacientului poate fi efectuata si prin analiza secretiei balano-preputiale prin metode de biologie moleculara, care prezinta avantajul unui timp mai diminuat de eliberare a rezultatelor si specificitate inalta a testului.

Biopsia tisulara este rar indicata de catre medic pentru stabilirea diagnosticului de balanita candidozica si se efectueaza atunci cand pacientul prezinta rani sau ulceratii persistente care nu se remit in urma tratamentelor administrate. Diagnosticul diferential al balanitei candidozice include dermatita de contact si alte infectii cu transmitere sexuala care evolueaza cu simptomatologie clinica similara infectiei micotice.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament balanita candidozica

Tratamentul balanitei candidozice este efectuat in funcție de rezultatele obtinute dupa efectuarea antifungigramei cu privire la susceptibilitatea patogenului la diferite tipuri de antimicotice.

Durata tratamentului poate fi cuprinsa intre 1 si 21 zile (de regula simptomatologia se remite in decurs de 14 zile de la initierea tratamentului antimicotic), insa este important de mentionat faptul ca antifungicele trebuie administrate ambilor parteneri pentru a preveni reinfectarea ulterioara in timpul contactului intim neprotejat.

Tratamentul infecțiilor genitale micotice la barbat se poate efectua cu ajutorul lotiunilor, unguentelor sau cremelor antifungice aplicate dupa efectuarea toaletei locale riguroase si uscarea zonei intime prin tamponare blanda cu un prosop curat.

Topicele antimicotice utilizate in tratarea balanitei candidozice contin in mod frecvent Miconazol, Clotrimazol si Nystatina in diferite concentratii care pot fi asociate la recomandarea medicului cu un antifungic oral de tipul Fluconazolului. Formele persistente de candidoza genitala la barbat sau cele recidivante pot necesita administare de medicamente antifungice orale in conformitate cu indicatiile medicului curant.

Circumcizia constituie o optiune de tratament chirurgical rezervata barbatilor necircumcisi care prezinta balanite candidozice recurente sau asociaza fimoza (ingustare partiala sau completa a preputului ce impiedica decalotarea facila in pozitie erectila sau relaxata).

Complicatii ale balanitei micotice

Principalele complicatii ale balanitei candidozice sunt cauzate de infectie fungica la nivel local si sistemic si sunt reprezentate de:

  • Balanopostita - inflamatia glandului penisului si a preputului
  • Uretrita candidozica - extinderea infectiei micotice la nivelul uretrei
  • Candidoza invaziva - diseminarea levurii la nivelul torentului sangvin cu risc crescut de raspandire catre alte sisteme si organe ale corpului.

Diseminarea micotica de la nivel genital in circulatia sangvina cu aparitia candidozei sistemice este intalnita mai ales la persoanele cu afectiuni ale aparatului urinar care necesita montarea de catetere urinare si la cele cu imunodeficit sever. Infectiile candidozice repetate la nivelul zonei intime pot creste riscul de aparitie al cancerului penian din cauza leziunilor micotice persistente ce favorizeaza aparitia mutatiilor celulare aberante.

Metodele de preventie ale balanitei candidozice la barbat include:

  • Mentinerea unei igiene intime riguroase
  • Evitarea produselor de curatare agresive cu pielea
  • Pastrarea zonei uscate
  • Inlocuirea lenjeriei sintetice cu cea de bumbac.
  • Adoptarea unei alimentatii echilibrate bogate in probiotice pentru sustinerea echilibrului florei comensale a organismului
  • Intretinerea de raporturi intime protejate
  • Controlul diabetului zaharat prin respectarea indicatiilor de tratament ale diabetologului constituie o alta masura prin intermediul careia se pot preveni infectiile micotice.

Abstinenta sexuala pana la remiterea micozei sau practicarea raporturilor intime cu prezervativ pe durata tratamentului si administrarea de antifungice la ambii parteneri previn raspandirea sau reaparitia infectiilor candidozice in cuplurile care intretin de obicei relatii sexuale neprotejate. Persoanele care prezinta in antecedent infectii micotice datorate administrarii de antibiotic prezinta recomandare de administrare preventiva de antifungice odata cu instituirea antibioterapiei.

 

Referinte:

 

Data publicării 29.12.2023