Candidoza bucala: factori de risc, simptome si tratament

Candidoza bucala (orala) este una dintre cele mai frecvente afectiuni aparute la nivelul gurii. Candida bucala este cauzata de infectia cavitatii orale cu diverse specii de fungi (infectie fungica), in special cu ciuperca Candida albicans. Candida albicans este prezenta in mod natural in mucoasa orala fara sa provoace o afectiune. Pe fondul unui sistem imunitar slabit si/ sau a altor factori de risc, aceasta ciuperca se inmulteste peste masura, cauzand simptomele candidozei bucale: pete albe si depozite pe limba, gingii, interiorul obrajilor ori pe cerul gurii, durere si usturime la nivelul gurii, gingii umflate etc.
Candidoza bucala: factori de risc, simptome si tratament

Cuprins

Ciuperca Candida albicans

Candida albicans este o ciuperca regasita in mod normal atat la nivel tegumentar (pe piele), cat si al diferitelor mucoase ale organismului (orala, vaginala, intestinala). Patogenul de natura fungica Candida albicans determina aparitia infectiilor prin inmultirea necontrolata la:

  • Persoanele cu sistem imunitar slabit
  • Persoanele cu dezechilibre ale florei saprofite de cauza metabolica
  • Persoanele cu dezechilibre ale florei saprofite dupa administrarea antibioticelor (antibioticele distrug selectiv flora saprofita si pot favoriza inmultirea levurilor).

Afla despre Ce legatura exista intre antibiotice si candidoza?

Cum apare candidoza bucala?

Mecanismele de aparare imuna ale organismului impotriva candidozei orale implica:

  • Recunoasterea levurii de catre receptorii gazdei situati la suprafata celulelor epiteliale ale cavitatii bucale
  • Secretia de peptide antimicrobiene si a factorilor proinflamatori reprezentati de citokine si chemokine cu rol de semnalizare si recrutare a fagocitelor, neutrofilelor, macrofagelor si celulelor dendritice la locul infectiei.

Integritatea mucoasei orale, a mecanismelor imune de aparare si secretia salivara adecvata, reprezinta principalii factori implicati in preventia infectiilor candidozice la nivelul cavitatii orale.

Sistemul imunitar reprezinta un element esential care previne aparitia candidozelor prin intermediul celulelor T helper 17 implicate in mecanismele de aparare impotriva infectiilor cu diferite specii de Candida. Aceste limfocite controleaza dezvoltarea levurilor la nivelul mucoasei cavitatii bucale, inhiband in acelasi tip capacitatea patogenului de invazivitate tisulara.

Cauze candidoza bucala

Candida albicans constituie principalul agent etiologic implicat in aparitia candidozei bucale caruia ii sunt atribuite aproximativ 95% din numarul total al cazurilor de candida bucalaC.albicans este regasita la nivelul florei comensale a cavitatii orale, 80% din populatie avand status de purtator sanatos al acestei levuri. Pe langa mucoasa cavitatii orale, Candida colonizeaza in mod fiziologic tractul gastrointestinal si cel reproducator la indivizi sanatosi, fara a genera patologii locale specifice.

Candida reprezinta un patogen comensal versatil care se poate adapta cu usurinta schimbarilor microbiotei organismului, avand capacitatea de proliferare activa in anumite conditii favorizante.

Virulenta patogenului implicat in aparitia candidozei orale se datoreaza echipamentului enzimatic al levurii. Acestea este reprezentat de catre adezinele de suprafata, enzimele proteolitice (degradeaza celulele generate in cadrul raspunsului imunitar al organismului) si cele care determina aparitia multidrug resistence a candidei la diferite tipuri de medicamente antifungice.

La nivelul cavitatii bucale, co-adeziunea speciilor de candida alaturi de alte bacterii care intra in alcatuirea florei normale (Streptococcus mitisS.gordoniiS.mutansS.oralis adera cu usurinta la hifele de candida si le ofera acestora resurse carbonice pentru crestere si dezvoltare), se regaseste printre principalele mecanisme patologice implicate in procesele de supra-colonizare ale mucoasei orale.

Astfel, candidoza bucala poate aparea pe fond de:

  • Sistem imunitar slabit - pacienti cu HIV/SIDA, afectiuni oncologice, diabet sau pacienti sub tratament cu steroizi
  • Utilizare antibiotice - antibioticele au capacitatea de a distruge bacteriile benefice, daunand florei intestinale
  • Purtarea de proteze dentare - pot irita mucoasa bucala, creand un mediu propice pentru dezvoltarea candidozei
  • Prezenta altor afectiuni medicale – HIV/ SIDA, diabet zaharat, boli autoimune, acestea pot creste riscul de candidoza bucala.

Afla mai multe despre microbiom si protectia organismului impotriva infectiilor

Factori de risc candidoza bucala

Principalii factori care favorizeaza aparitia candidozelor bucale sunt reprezentati de catre:

  • Igiena orala deficitara, in special la purtatorii de proteze dentare.
  • Purtarea aparatelor dentare protetice incorect finisate deoarece favorizeaza traumatizarea tesuturilor cavitatii bucale (mucoasa jugala, gingii, limba).
  • Fumatul favorizeaza aparitia candidei bucale prin diminuarea fluxului salivar si al pH-ului cavitatii orale.
  • Administrarea de antibiotice si corticoterapie inhalatorie sau topica - geluri cu aplicare la nivelul cavitatii orale pentru tratarea anumitor leziuni.
  • Deficiente imunitare la varstnici si copiii mici - pe parcursul primelor luni de viata sugarii prezinta sistem imunitar insuficient dezvoltat.
  • Deficit imunitar sever al pacientilor HIV pozitivi, sindrom Jobs, sindrom Sjogren, boala grefa versus gazda (la pacientii care au suferit un transplant heterolog) și a celor care urmeaza tratamente imunosupresoare.

In cazul pacientilor diagnosticati cu HIV, candidoza bucala este mai frecvent determinata de C. dubliniensis, severitatea manifestarilor clinice fiind corelate in mod direct cu deficitul celulelor CD 4. Suplimentar, aceasta categorie de pacienti prezinta niveluri scazute de peptide antimicrobiale-histatina-5 comparativ cu persoanele sanatoase. Eritemul gingival linear manifestat sub forma unei linii eritematoase (mucoasa rosie) la nivelul marginii libere a gingiilor este specific candidozei bucale intalnite in cazul persoanelor seropozitive.

  • Dezechilibre endocrine - diabet zaharat, boala Addison, hipotiroidism. Diabetul zaharat favorizeaza dezvoltarea infectiilor candidozice la nivelul gurii prin concentratiile serice crescute de glucoza.
  • Chimioterapia si radioterapia, in special cea aplicata la nivelul capului si gatului.
  • Deficitul nutritional de fier, zinc, magneziu, seleniu, acid folic, vitamina A, B6, B12 si vitamina C
  • Perioada de sarcina.

Tipuri de candidoza orala

Candidoza bucala este o infectie oportunistica cu diferite specii de Candida care se manifesta prin aparitia depozitelor albicioase (pete albe) la suprafata linguala si a mucoasei orale, datorate supradezvoltarii fungilor la nivelul tesuturilor superficiale.

Principalul rezervor al candidei de la nivelul cavitatii orale, este situat in regiunea posterioara a limbii, de unde patogenul se poate raspandi catre orofaringe si cavitatea bucala. Din punct de vedere clinic, candidoza bucala poate fi acuta sau cronica, in functie de perioada de timp de evolutie a simptomatologiei pacientului.

  • Candidoza acuta pseudomembranoasa se manifesta prin aparitia depozitelor multifocale cu aspect de membrane albicioase la nivelul limbii si mucoasei orale.
  • Candidoza eritematoasa implica aparitia leziunilor eritematoase si este favorizata tratamentele cu antibiotice (antibioterapicele distrug selectiv flora saprofita si favorizeaza inmultirea candidei).

Infectiile orale cronice datorate candidei descrise in literatura de specialitate cuprind:

  • Candidoza orala atrofica de tip eritematoas mai frecvent intalnita la persoanele cu status imun deficitar cauzat de infectia cu virusul imunodeficientei umane, purtatorii de proteze dentare si la indivizii cu igiena orala necorespunzatoare.
  • Cheilita angulara - acest tip de infectie fungica orala afecteaza comisurile cavitatii bucale (colturile gurii) si se manifesta prin eritem, maceratie, fisuri si cruste care genereaza disconfort accentuat pacientului.
  • Cheilocandidoza manifestata la nivelul buzelor, implica formarea ulceratiilor si a crustelor la nivelul buzelor si se datoreaza in mod frecvent utilizarii tetinei (la sugari) si a produselor cosmetice pe baza de petrolatum.
  • Leukoplakia se manifesta mai frecvent la nivelul zonei retrocomisurale (mucoasa bucala anterioara) si partile laterale ale limbii, in special la fumatorii inraiti. Acest tip de candidoza orala cronica prezinta risc crescut de malignizare cu aparitia carcinomului celular scuamos.
  • Glosita mediana romboida sau glosita atrofica se manifesta sub forma unei atrofii de forma eliptica sau romboidala situate la baza limbii si se datoreaza fumatului si utilizarii prelungite de corticosteroizi inhalatori.
  • Sindromul de candidoza cronica mucocutanata reprezinta o asociere de manifestari clinice care includ suprafata tegumentara, unghiile, mucoasa genitala si cea orala, datorate infectiilor fungice, intalnite mai frecvent in cazul pacientilor care sufera de patologii imunodebilitante: HIV, distrofie ectodermala autoimuna.

Simptome candidoza bucala

Simptomele specifice candidozei  bucale sunt in general reprezentate de:

  • Senzatia de arsura la nivelul cavitatii bucale si a faringelui (candidoza esofagiana)
  • Prezenta depozitelor albicioase aderente la mucoasa limbii, obrajilor si gingiilor
  • Eritem al mucoasei orale
  • Durere la nivelul leziunilor
  • Sangerari ale mucoasei orale in timpul periajului dentar
  • Prezenta unui gust neplacut persistent
  • Alterarea simtului gustativ.

Candidoza la copii

Candidoza bucala la sugari si copii mici poate determina:

  • Aparitia dificultatilor de alimentare la san ale copilului - copilul suge cu dificultate si inghite greu datorita leziunilor eritematoase cauzate de candida
  • Stare de iritabilitate
  • Scadere ponderala.

Candidoza bucala a copilului este favorizata de:

  • Nasterea naturala in cazul in care mama prezinta candidoza vaginala
  • Alimentarea la san a copilului fara respectarea regulilor de igiena
  • Utilizarea tetinelor si biberoanelor incorect sterilizate.

Diagnostic candidoza orala

Diagnosticul candidozei orale este stabilit de catre medicul specialist otolaringolog (ORL) pe baza examenului clinic al pacientului si al investigatiilor paraclinice reprezentate de:

  • Cultura raclatului lingual
  • Examenul bacteriologic al sputei sau al exsudatului faringian.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament candidoza bucala

Rezistenta la antimicotice este o problema in crestere nu doar in Romania, ci si la nivel global. Ciupercile, precum C.albicans dezvolta mecanisme care le permit sa reziste la actiunea medicamentelor antifungice. Acest lucru poate face dificil sau imposibil tratamentul infectiilor fungice, asa cum este candidoza bucala.

Prin urmare, tratamentul candidei bucale trebuie efectuat in conformitate cu sensibilitatea germenului izolat la diverse antifungice testate in cadrul antifungigramei.

Metoda de administrare a medicatiei antifungice depinde de severitatea infectiei si poate varia de la administrarea locala a tratamentului, pana la cea de tip sistemic (administrare orala), in special in cazul candidozelor recurente sau al celor extinse la nivel esofagian, pulmonar ori sistemic.

De asemenea, pe piata sunt disponibile produse precum:

  • Solutii pentru badijonaj bucal cu antifungice, cum ar fi nistatina sau miconazol
  • Spray-uri cu antifungice
  • Tablete sau capsule cu antifungice – cu fluconazol sau itraconazol, pot fi utilizate pentru a trata formele de candidoza bucala severa, la recomandarea specialistului.

Respectati schema de tratament si recomandarile medicului pentru tratarea candidozei bucale.

Cum prevenim candidoza bucala?

Reducerea riscului de aparitie al candidozelor orale poate fi realizata prin aplicarea unui set de masuri care cuprind:

  • Adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate cu evitarea consumului excesiv de zaharuri.
  • Respectarea regulilor de igiena orala - periajul dintilor de 2 ori pe zi, utilizarea apei de gura dupa periaj si a atei interdentare, igienizarea corecta a protezelor dentare si a gutierelor, igienizarea inhalatoarelor orale.
  • Tratarea corespunzatoare a afectiunilor care favorizeaza uscaciunea mucoasei bucale - sindrom Sjogren si a dezechilibrelor metabolice ce determina aparitia deficitelor imunitare - diabet zaharat.
  • Igienizarea corespunzatoare a mamelonului inainte de punerea la san a sugarului, igienizarea tetinelor si recipientelor de lapte utilizate de catre sugar.

 

Referinte:

 

Data publicării 07.11.2023
Data ultimei actualizari 12.12.2023