Cand administram aerosoli cu adrenalina la copii?

Aerosoli cu adrenalina la copii? Afla ce spun ghidurile si protocoale internationale in pediatrie. Aparatul de aerosoli este un dispozitiv medical ce permite administrarea substantelor medicamentoase sub forma de vapori, prin inhalare. Nebulizatorul descompune solutiile si suspensiile medicamentoase in picaturi de aerosoli care urmeaza sa fie inhalate la nivel pulmonar, prin intermediul unui dispozitiv medical prevazut cu o masca faciala.
Cand administram aerosoli cu adrenalina la copii?

Aparatul de aerosoli este frecvent utilizat in practica medicala pediatrica pentru tratarea anumitor afectiuni respiratorii cronice ale copiilor: fibroza chistica, astmul bronsic si infectiile respiratorii acute reprezentate in mod frecvent de laringite si traheobronsite. Acestea sunt cateva dintre patologiile care pot beneficia de administrarea medicatiei sub forma de aerosoli.

  • Adrenalina administrata sub forma de aerosoli prezinta indicatii precise de utilizare si este recomandata de catre medicul specialist in cazul formelor severe de laringita sau crize de astm bronsic ale copilului. Administrarea la domiciliu a adrenalinei sub forma de aerosoli NU este indicata de catre medic, deoarece utilizarea irationala a acestei metode de tratament, poate determina reactii adverse severe de tipul bronhospasmului paradoxal, insuficientei respiratorii acute, tulburarilor de ritm cardiac cu angina pectorala, cresterii valorilor tensionale sau alterarii statusului mintal.
  • Epinefrina este o catecolamina simpatomimetica cu actiune atat asupra receptorilor de tip α, cat si asupra celor de tip β adrenergici. Epinefrina prezinta afinitate crescuta pentru receptorii de tip β in cazul administrarii substantei in doze mici si efect selectiv asupra receptorilor de tip α la administrarea in cantitati crescute. Prin intermediul receptorilor α-1, epinefrina determina contractia musculaturii netede vasculare, venoconstrictie si vasoconstrictie in anumite teritorii arteriale. Prin legare de receptorii de tip beta-2, epinefrina determina bronhodilatare si inhibarea secretiei de mucus, care poate fi utila in cazul copiilor cu insuficienta respiratorie acuta cauzata de astmul brosnic si laringitele acute de diverse etiologii.

Cuprins

Aerosoli cu adrenalina in laringita

Laringitele afecteaza anual la nivelul Statelor Unite aproximativ 6% dintre copiii cu varsta mai mica de 6 ani, patologia avand evolutie favorabila autolimitata in majoritatea situatiilor. Aproximativ 5% dintre copiii cu laringita acuta necesita insa ingrijiri medicale de specialitate in cadrul unitatilor sanitare, iar 3% necesita intubatie oro-traheala pentru tratarea formelor severe de crup respirator.

Beneficiile administrarii de epinefrina si corticosteroizi sub forma de aerosoli au fost indelung studiate. In prezent, se considera ca acest tip de tratament este benefic pacientilor pediatrici in situatia in care terapia se instituie imediat dupa primirea in cadrul serviciului de urgenta a copilului. Doza de epinefrina nebulizata recomandata de catre medici pentru tratarea cazurilor de crup respirator sever al copilului este de 5 ml in proportie de 1:1000, substanta avand efect bronhodilatator imediat.

Ghidurile recomanda utilizarea de L-epinefrina pentru nebulizare deoarece s-a constatat faptul ca aceasta forma a substantei active este mai eficienta fata de epinefrina racemica, atunci cand este administrata sub forma de aerosoli pentru tratarea crupului respirator la copil. In situatia in care nu se observa o ameliorare a simptomatologiei copilului dupa administrarea primei doze, medicul poate opta pentru repetarea tratamentului cu epinefrina nebulizata, sub supravegherea atenta a frecventei cardiace si a valorilor tensionale ale copilului.

Administrarea repetata de adrenalina sub forma de aerosoli poate determina cresterea valorilor tensionale, tahicardie ventriculara, si in anumite situatii, infarct miocardic la copil, efecte adverse severe ce depasesc beneficiile acestui tip de tratament. In cazurile in care riscurile administrarii adrenalinei nebulizate depasesc beneficiile terapeutice ale tratamentului, se recomanda intubarea oro-traheala a copilului.

Laringita striduloasa spastica

Laringita striduloasa spastica reprezinta un tip particular de laringita intalnita la grupa de varsta 1-3 ani care este provocata de infectii virale cu tropism respirator. Factorii ce pot favoriza aceasta afectiune sunt reprezentati de adenoidita cronica, de existenta unui teren atopic (predispozitia la alergii) si de expunerea constanta la fum de tigara, mucegaiuri ori alti iritanti ai mucoasei respiratorii.

Afectiunea debuteaza brusc de cele mai multe ori in cursul noptii si se manifesta prin:

  • Dispnee inspiratorie (senzatia de sufocare)
  • Tuse spastica epuizanta
  • Stridor laringian (sunet de inalta frecventa care apare la trecerea aerului prin laringele inflamat de calibru mic)
  • Insuficienta respiratorie acuta
  • Agitatie extrema a copilului.

Consultul medical este obligatoriu in prezenta acestor manifestari deoarece tratamentul de electie este reprezentat de aerosolii cu adrenalina in doze stabilite de catre medicul specialist, in functie de severitatea simptomatologiei copilului.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Laringita acuta edematoasa

Laringita acuta edematoasa (subglotica) este cea mai frecventa forma de laringita a copilului cu varsta intre 6 luni si 3 ani, cauzata de suprapunerea unei infectii respiratorii virale cu un patogen bacterian reprezentat de obicei de Haemophilus influenzae.

Manifestarile clinice ale laringitei acute edematoase include:

  • Febra
  • Secretii nazale care determina obstructie
  • Tuse
  • Stridor
  • Semne de insuficienta respiratorie acuta (tiraj intercostal, cianoza periorala).

Tratamentul laringitei acute edematoase reprezinta o urgenta medicala si presupune administrarea, pe langa antitermice si antiinflamatoare, a adrenalinei sub forma de aerosoli, in functie de severitatea bolii, sub stricta supraveghere a copilului de catre medicul specialist.

Aerosoli cu adrenalina in astm bronsic

Astmul bronsic constituie o afectiune inflamatorie cronica a cailor respiratorii intalnita mai frecvent la copii si este favorizata de expunerea la diverse tipuri de alergeni respiratori sau agenti iritanti ai mucoasei respiratorii. Astmul bronsic este o patologie cu evolutie indelungata care poate determina din cand cand exacerbari ale simptomatologiei, reprezentate de:

  • Accese de tuse
  • Respiratie suieratoare (wheezing)
  • Respiratie cu dificultate (dispnee)
  • Senzatia de constrictie la nivelul toracelui.

Adrenalina sub forma de aerosoli se administreaza la copii cu astm bronsic in cadrul terapiei de urgenta datorita efectului de bronhodilatare si de ameliorare rapida a simptomatologiei copilului in criza de astm bronsic. Pe termen lung insa, tratamentul astmului bronsic la copil prevede utilizarea medicatiei de intretinere pentru a preveni aparitia crizelor acute de astm.

Riscuri si contraindicatii in utilizarea adrenalinei

Aerosolii cu adrenalina nu trebuie utilizati in cazul copiilor decat in prezenta semnelor de insuficienta respiratorie acuta si ale scaderii saturatiei oxigenului determinata cu ajutorul pulsoximetrului.

Studiile desfasurate pana in prezent nu au demonstrat eficacitatea administrarii aerosolilor cu adrenalina in cazul copiilor diagnosticati cu bronsiolita. In cazul insuficientei respiratorii acute determinate de crizele de astm bronsic sau laringita acuta, adrenalina sub forma de aerosoli se administreaza numai la indicatia medicului curant in dozele recomandate de acesta.

Principalele efecte adverse ale administrarii de adrenalina sub forma de aerosoli sunt reprezentate de:

  • Tulburarile de ritm cardiac
  • Angina pectorala
  • Alterarea starii de constienta
  • Senzatia de greata si varsaturi
  • Cefalee
  • Diplopie (tulburari de vedere – dublarea imaginii)
  • Ameteala.

Tulburarile de ritm cardiac manifestate dupa administrarea de adrenalina sub forma de aerosoli reprezinta cel mai frecvent efect advers intalnit la copiii care primesc acest tip de tratament. Cresterea frecventei cardiace reprezinta un efect advers intalnit la toti pacientii care primesc adrenalina indiferent de varsta, insa in cazul copiilor aceasta poate fi greu de controlat si reprezinta un risc major, mai ales pentru sugarii care inregistreaza mai mult de 180 batai/minut.

Din acest considerent, protocoalele din Statele Unite ale Americii, Australia si anumite tari din UE interzic administrarea de adrenalina sub forma de aerosoli la domiciliu, limitand aceasta terapie la cazurile severe aflate sub stricta supraveghere de specialitate in cadrul institutiilor medicale.

Aceleasi protocoale specifica faptul ca adrenalina nebulizata nu prezinta indicatie de administrare la copii care prezinta simptomatologie respiratorie usoara manifestata prin rinoree, congestie nazala sau eritem faringo-amigdalian, insotit de durere la inghitire, sau in cazul pacientilor pediatrici cu bronsiolita.

 

Referinte:

Data publicării 28.08.2022
Data ultimei actualizari 05.05.2023