Colica biliara si pancreatita: Riscul de a aparea este mult mai mare de sarbatori!

In perioada Sarbatorilor de iarna riscul de aparitie a anumitor afectiuni creste. Sunt multi pacienti care ajung la spital in aceasta perioada, cu indicatie clara de interventie chirurgicala de urgenta. Afla care sunt cele mai des intalnite afectiuni si ce poti face pentru a reduce riscurile!
Colica biliara si pancreatita: Riscul de a aparea este mult mai mare de sarbatori!

Cuprins

Articol realizat de Dr. Popescu Bogdan Aurelian - Medic primar Proctologie

Colica biliara (criza de bila) si pancreatita sunt doua dintre afectiunile cele mai des intalnite de Craciun si Anul Nou, afectiuni care pot pune in pericol sanatatea pacientului. Cauza acestor afectiuni o reprezinta pietrele din colecist sau mai bine spus, migrarea pietrelor din colecist, care duc fie la inflamarea pancreasului, fie la blocarea cailor de excretie biliare.

Ce este colica biliara (criza de bila)?

In unele cazuri, prezenta pietrelor la nivelul colecistului este asimptomatica. Acesta este cazul litiazei biliare, in care simptomele apar doar in fazele acute, iar pacientul nu stie ca are vreo boala.

Colica biliara este caracterizata de o durere abdominala intensa, care poate iradia spre spate. Aceasta durere este cauzata de contractia brusca a musculaturii peretilor cailor de excretie a bilei, care pot fi blocati de prezenta calculilor biliari.

Calculii biliari sunt rezultati din agregarea cristalelor de colesterol monohidrat, la suprafata caruia se depun saruri biliare si de calciu. Acesti calculi apar mai frecvent in cazul persoanelor sedentare, care au peste 40 de ani si care au o dieta bogata in grasimi si saraca in fibre alimentare.

Ce simptome au litiaza biliara si colica biliara?

Daca litiaza biliara este asimptomatica in cele mai multe din cazuri poate trece neobservata de catre pacient, nu acelasi lucru se intampla si in cazul unei crize de bila. Atunci cand calculi biliari se afla pe traiectul ductelor de excretie, peretii ductali se contracta, generand simptomele de colica biliara.

Simptomele care apar pot fi ignorate cu greu de catre pacient, care simte durere la nivelul abdomenului superior, durere ce iradiaza catre umarul drept. Mai apar si simptome specifice afectiunilor digestive, precum varsaturi, gust amar in gura, precum si balonari.

Daca sunt obstructionate canalele biliare, poate sa apara inclusiv icterul, care da o culoare galben-verzuie a pielii.

 

De ce apare colica biliara (criza de bila) de Sarbatori?

Calculii biliari sunt depuneri cristalizate de colestesterol. Atunci cand dieta este bogata in grasimi, pe fondul sedentarismului si a unor alte afectiuni deja existente, bila nu mai poate face fata procesarii tuturor grasimilor din alimente si incetineste procesul de digestie, printre altele.

Acest lucru poate favoriza aparitia sau migrarea calculilor biliari, ceea ce duce la binecunoscuta criza de bila.

Criza de bila se poate finaliza odata cu evacuarea ”blocajului”, adica a acelui calcul biliar ce se afla pe traseul canalelor biliare.

Asa ca mare atentie la excesul alimentar in perioada sarbatorilor de iarna. Este recomandata moderatia.

Persoanele care au tinut post, mai predispuse catre colica biliara

Criza de bila apare cu atat mai mult in cazul persoanelor care au tinut post si trec de la o dieta foarte saraca in grasimi, la consumul de alimente ce contin colesterol si grasimi nesanatoase, ce sunt procesate mai greu de catre organism.

Ce este de facut atunci cand ai simptomele unei crize de bila?

Inainte de toate, este important sa va progamati cat se poate de repede la un consult de specialitate, pentru o diagnosticare exacta. De cele mai multe ori, o simpla ecografie abdominala poate confirma prezenta calculilor biliari.

Daca pietrele biliare au migrat deja si obstructioneaza caile de acces, este posibil sa fii programat pentru o interventie chirurgicala de urgenta, in vederea eliminarii blocajului, pentru a evita instalarea icterului mecanic si a peritonitei acute.

Peritonita acuta apare atunci cand calculi biliari se acumuleaza in exces in vezicula biliara si perforeaza peretii acesteia. Continutul biliar, acid se revarsa si afecteaza tesuturile din jur, ducand in acelasi timp la infectarea peritoneului.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Pancreatita biliara: de ce este periculoasa pentru sanatatea ta?

Pancreatita este legata de pancreas si de caile biliare. Rolul pancreasului este de a secreta insulina si de a sustine atat procesul de digestie, cat si organele vitale ale corpului, printre care inima si creierul. Atunci cand pancreasul este afectat, insulina nu mai este produsa in parametri corespunzatori si incep sa apara probleme de sanatate. Cel mai simplu si eficient mod de a proteja pancreasul este de a avea o dieta echilibrata si sanatoasa.

Atunci cand pancreasul se inflameaza, apare pancreatita. Sunt cateva cauze principale care duc la aparitia pancreatitei. Una din acestea este data de prezenta calculilor biliari in colecist, iar cea de-a doua este data de consumul excesiv de alcool. Aproape jumatate din cazurile de pancreatita sunt de origine biliara, iar in cele mai multe din situatii, pacientul se prezinta la spital, de urgenta.

Simptome pancreatita: cum stii ca ai pancreatita?

Simptomele pancreatitei sunt usor de identificat si diferentiat. Durerea abdominala este primul simptom, care nu este specific si coincide cu simptomele unei crize de bila.

Insa in cazul pancreatitei biliare, extremitatile sunt palide sau de culoare galbene. Poate sa apara inclusiv febra, iar abdomenul este dureros la palpare.

Ce tratament exista pentru pancreatita biliara?

In anumite cazuri, pancreatita biliara se poate trata, printre altele cu medicamente antiinflamatorii si antibiotic. De asemenea, este nevoie si de o endoscopie speciala ERCP pentru a scoate piatra care ”a plecat”.  In prima faza, este nevoie ca pancreatita sa fie tratata simptomatic, iar apoi se scoate colecistul prin interventie chirurgicala. 

Este nevoie de regim alimentar pentru a preveni aparitia unei colici biliare?

Deoarece litiaza biliara este o consecinta directa a acumularii de colesterol, iar colica biliara este durerea ce apare in momentul formarii sau migrarii pietrelor din colecist, dieta joaca un rol foarte important in preventia formarii calculilor biliari si implicit a unei crize de bila .

Este recomandat ca pacientul sa reduca pe cat de mult posibil alimentele bogate in colesterol.

Data publicării 28.12.2022
Data ultimei actualizari 26.04.2023