Colonoscopia | Pregatire, alimente permise si recomandari

Colonoscopia este o investigatie imagistica ce permite medicului sa exploreze colonul si portiunea terminala a acestuia reprezentata de rect, in scopul identificarii formatiunilor tumorale si al polipilor intestinali. Colonoscopia este utilizata ca test de screening al cancerului de colon la pacientii cu varsta de peste 45 de ani, insa poate fi efectuata si mai devreme in anumite situatii.
Colonoscopia | Pregatire, alimente permise si recomandari

Cuprins

Cand este recomandata colonoscopia?

Colonoscopia poate fi utilizata ca metoda de diagnostic la pacientii care prezinta tablou clinic sugestiv pentru o afectiune intestinala de etiologie tumorala. Colonoscopia ofera posibilitatea de a preleva biopsii sau de a inlatura eventuali polipi existenti la nivelul colonului. Principalele simptome in prezenta carora este indicata realizarea unei colonoscopii sunt:

  • Prezenta durerilor abdominale
  • Prezenta scaunele cu sange
  • Modificari ale frecventei motilitatii intestinale (constipatie care alterneaza cu episoade diareice)
  • Modificari ale aspectului si consistentei scaunelor.
Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Colonoscopia – test de screening pentru cancerul colorectal

Colonoscopia este un test de verificare/ screening pentru cancerul de colon la pacientii de peste 45 de ani sau mai tineri in cazul in care:

  • Unul dintre membrii familiei este diagnosticat cu polipoza intestinala
  • Exista o predispozitie genetica asociata cancerului de colon
  • Pacientul este diagnosticat anterior cu boala Crohn sau colita ulcerativa
  • Exista in familia pacientului rude de gradul 1 care sufera de cancer de colon.

Pregatirea pentru colonoscopie

Inainte de efectuarea investigatiei exista o serie de recomandari care au ca scop pregatirea colonului. Pregatirea pentru colonoscopie presupune respectarea unui regim alimentar strict si administrarea anumitor laxative osmotice pentru curatarea intestinului. Aplicarea cu strictete a metodelor prevazute pentru curatarea colonului reprezinta un pas important care influenteaza buna desfasurare a interventiei, favorizand obtinerea unor rezultate cat mai elocvente.

  • Mentinerea unui regim alimentar lichid
  • Administrarea de laxative pentru curatarea intestinului
  • In situatia in care se opteaza pentru efectuarea colonoscopiei sub anestezie generala este recomandata intreruperea aportului lichidian oral cu cel putin 8 ore inainte de investigatie.

O pregatire eficienta a colonului presupune eliminarea de scaune apoase, limpezi de culoare galbuie care sa nu contina reziduuri de materii fecale, uneori putand fi necesara si efectuarea unei clisme evacuatorii pentru golirea portiunii terminale a intestinului gros.

In cazul in care pacientul varsa, prezinta reactii adverse intense (crampe abdominale) sau nu reuseste sa efectueze pregatirea completa a colonului, investigatia trebuie reprogramata.

Solutiile administrate inainte de efectuarea colonoscopiei includ urmatoarele substante:

  1. Laxative osmotice sau agentii hiperosmotici cu rol de atragere a apei in intestin si dizolvarea materiilor fecale pentru eliminarea eficienta a acestora. Laxativele osmotice reprezinta solutii care contin molecule de dimensiuni mari, care nu pot fi absorbite la nivelul colonului, asa cum este polietilen glicolul PEG sau solutiile saline de sodiu si fosfat NaP.  Caracteristicele laxativelor osmotice utilizate pentru pregatirea colonului inainte de efectuarea colonoscopiei pot prezenta variatii, insa medicul curant va stabili de comun acord cu pacientul varianta cea mai tolerabila si mai usor de administrat. Preparatele destinate pregatirii colonului se prezinta sub forma de suspensie orala care necesita reconstituire in cantitati crescute de apa (2 litri pana la 4 litri de apa) care trebuie consumate cu 24 de ore inainte de interventie.
  2. Solutii electrolitice pentru corectarea dezechilibrului electrolitic favorizat de pierderile lichidiene de la nivel intestinal. Acesti compusi previn deshidratarea si mentin concentratiile fiziologice ale sodiului, potasiului, calciului, clorului, magneziului, fosfatului si bicarbonatului in organism. Solutiile de electroliti permit reglarea diferitelor reactii chimice ale organismului, mentinand echilibrul hidric intre diferite compartimente intra si extracelulare si asigura buna functionare a sistemului nervos central, cardiovascular si renal.

Inainte de efectuarea unei colonoscopii, medicul curant trebuie sa fie informat asupra medicatiei de fond a pacientului, in cazul in care acesta urmeaza un tratament pentru o afectiune cu evolutie cronica.

Medicatia anticoagulanta sau cea utilizata pentru tratarea diabetului poate necesita cateva ajustari minore inainte de efectuarea investigatiei. Dupa efectuarea investigatiei este necesar ca pacientul sa fie insotit de un apartinator care sa il conduca acasa, majoritatea colonoscopiilor putand fi realizate in regim ambulator, cu externarea pacientului la cateva ore dupa interventie.

Cum se desfasoara colonoscopia?

Cum se desfasoara colonoscopia pas cu pas?

  • Dupa completarea pasilor necesari etapei de curatare a colonului, pacientul va fi condus in sala de interventie
  • I se vor administra intravenos antialgice si sedative pentru aigurarea comfortului in timpul investigatiei. Exista si varianta in care se poate opta pentru efectuarea colonoscopiei sub anestezie totala, caz in care bolnavul va fi inconstient pe toata durata procedurii.
  • Pacientul este rugat sa se aseze pe partea stanga, cu genunchii flectati la piept pentru a usura insertia rectala a colonoscopului.
  • Medicul va introduce bland sonda la nivel rectal si va inainta de a lungul cadrului colic examinand cu atentie mucoasa intestinala, pentru identificarea eventualelor modificari patologice existente.
  • Pe parcursul investigatiei, bolnavul poate resimti crampe abdominale usoare datorate aerului insuflat pentru expansionarea intestinului, insa acestea pot fi ameliorate prin inspir si expir prelungit la intervale regulate de timp.
  • Procedura poate dura in total 30 de minute insa, in situatia in care devine necesara extirparea eventualilor polipi de la nivelul mucoasei intestinale, aceasta se poate prelungi pana la o ora in functie de numarul si gradul de dezvoltare al acestora.
  • Dupa incheierea colonoscopiei, pacientul va fi tinut sub observatie, timpul necesar monitorizarii postinterventionale fiind mai lung in cazul in care a fost necesara efectuarea de anestezie generala.
  • Senzatia de balonare si de crampe abdominale sunt normale dupa efectuarea colonoscopiei
  • In cazul in care a fost necesara o polipectomie, aceste manifestari pot fi insotite de sangerari rectale minore timp de 1-2 zile postinterventional.
Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Alimentatia solida poate fi reluata imediat dupa interventie, insa se recomanda amanarea reluarii activitatilor fizice normale pana a doua zi. Reluarea medicatiei anticoagulante in cazul pacientilor cu afectiuni cronice cardiovasculare se efectueaza in conformitate cu recomandarile medicului curant.

In cazul in care pacientul prezinta febra, dureri abdominale intense sau sangerari rectale abundente dupa efectuarea colonoscopiei, este necesar sa se adreseze cat mai repede medicului curant care a efectuat interventia.

Alimente permise inainte si dupa colonoscopie

Masurile dietetice impuse inainte de efectuarea colonoscopiei includ:

  • Evitarea consumului de porumb, seminte si alune cu cel putin 3 zile inainte de investigatie
  • Mentinerea unui regim sarac in fibre alimentare cu 2 zile inainte de procedura
  • Consumul exclusiv de lichide in ziua care preceda investigatia: apa, cafea, ceai, suc de mere, suc de struguri albi si supe strecurate
  • Intreruperea aportului lichidian cu 4 ore inaintea procedurii.

Dupa efectuarea colonoscopiei, pacientului ii este permis sa revina la alimentatia solida cu un continut scazut de fibre animale, care sa cuprinda: biscuiti cu sare, paine prajita, omleta, legume fragede preparate prin fierbere, conserve de fructe, iaurt, budinca, piure de cartofi, unt, peste proaspat.

Hidratarea este esentiala si trebuie asigurata printr un consum optim de apa, ceaiuri, suc de fructe, si supe pentru compensarea pierderilor lichidiene de dinaintea investigatiei.

Este recomandata evitarea consumului de carne, seminte, cereale integrale, legume crude, porumb, fructe uscate, nuci, grasimi si condimente pentru o perioada de 2 saptamani dupa realizarea interventiei, mai ales in cazul care aceasta a presupus indepartarea de polipi intestinali.

Contraindicatii colonoscopie

Contraidicatiile relative ale colonoscopiei sunt determinate de situatiile in care riscurile la care este supus pacientul in timpul interventiei depasesc beneficiile obtinute in urma investigatiei si sunt reprezentate de:

  • Diverticulita acuta
  • Anevrismul de aorta abdominal
  • Infarctul miocardic recent
  • Embolia pulmonara
  • Instabilitate hemodinamica
  • Existenta unei interventii chirurgicale recente.

Contraindicatiile absolute ale colonoscopiei sunt reprezentate in mod frecvent de:

  • Refuzul pacientului de afectua colonoscopie
  • Lipsa de cooperare a pacientului inainte si in timpul investigatiei
  • Megacolonul toxic
  • Formele fulminante de colita
  • Perforatie de colon.

Colonoscopia | Alternative investigare colon

Alternativele colonoscopiei clasice prezinta atat avantaje, fiind mai usor tolerate de catre pacient, cat si dezavantaje - nu se poate efectua hemostaza sau prelevare de tesut bioptic.

Principalele metode non-invazive de investigatie ale colonului sunt:

  • Colonoscopia virtuala cu ajutorul computer tomografiei si rezonantei magnetice nucleare
  • Colonoscopia cu capsula endoscopica si irigografia.

Multi pacienti evita colonoscopia, considerand aceasta investigatie ca fiind dureroasa si stanjenitoare. O buna comunicare cu medicul curant poate sa contribuie la depasirea eventualelor inconveniente ale manevrei exporatorii si ajuta la buna desfasurare a procedurii, aducand informatii vitale despre starea de sanatate a colonului

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

 

Referinte:

Data publicării 16.04.2022
Data ultimei actualizari 16.11.2023