Cum ne luam rezolutiile de final de an

La final de an, constientizam mai bine trecerea timpului si se activeaza in noi nevoia de sens. Pentru o viata echilibrata si fericita avem nevoie de sens/ scop/ directie. Astfel, in luna decembrie, facem un bilant al anului care se incheie si ne luam rezolutii pentru anul urmator. Este, insa important sa echilibram ceea ce ne dorim (principiul placerii), cu ceea ce putem realiza efectiv (principiul realitatii). Daca aceste obiective sunt nerealiste, ele contribuie la cresterea nivelului de stres, ne conduc la amagire si dezamagire. De asemeni, cu cat rezolutiile noastre sunt mai nerealiste, cu atat se activeaza niste mecanisme de autosabotare.
Cum ne luam rezolutiile de final de an

Iata ce putem face pentru reusita rezolutiilor pe care le luam pentru anul care vine:

Cuprins

Stabilim planurile vietii

Sa ne stabilim planurile vietii in care vrem sa imbunatatim lucrurile (profesional, familial, prieteni/social, sanatate, calatorii, altele). Recomandat ar fi sa facem asta luandu-ne un pic de timp cu noi insine, singuri, intr-un spatiu securizant, linistitor (de exemplu savurand un ceai sau o cafea, cu o aroma care ne place in mod deosebit).

Le scriem pe o foaie

Sa le scriem pe o foaie deoarece in momentul in care le punem pe foaie, trecem deja de la gand la actiune, ii dam deja creierului nostru o directie de lucru. Conteaza insa si cum scriem aceste obiective (ce cuvinte folosim atunci cand le definim). Este foarte important ca aceste rezolutii sa fie scrise ca enunturi fara negatii, deoarece subconstientul nostru nu citeste cuvantul “nu”. Deci este mai util sa ne propunem, de exemplu “sa fiu mai calm/ rabdator cu copiii mei”, decat “sa nu imi pierd rabdarea cu copiii mei”.

Obiectivele scrise pe foaie, este recomandat, sa fie formulate cat mai clar si concret, iar realizarea lor sa tina doar de noi si de propriile noastre capacitati/ resurse din prezent. Acestea sunt obiectivele realiste, deoarece singura persoana din lumea aceasta pe care o putem controla si schimba este propria persoana. De exemplu, este mult mai util sa zic “ imi propun sa caut minim un motiv de bucurie pe zi, indiferent de ce se intampla in acea zi, pentru a avea grija de sanatatea mea psihica (si fizica)”, decat sa spun: “imi propun sa ma bucur atunci cand apare o situatie vesela” (in primul caz eu am control pe starea mea de bucurie, in al doilea caz dau controlul/puterea in exteriorul meu).

Fixam un numar rezonabil obiective

Sa stabilim intre unu si trei obiective din fiecare domeniu al vietii noastre, unde dorim sa ne imbunatatim viata. Daca sunt prea multe obiective subconstientul nostru percepe aceasta lista ca pe ceva foare greu de realizat si, automat, intervin mecanismele de autosabotare  (“este prea mult, prea greu, nu pot si nici nu incerc, abandonez”).

Mentinem o atitudine pozitiva

Sa avem o atitudine pozitiva (optimist- realista) fata de aceste rezolutii. Conteaza sa credem in ele minim 50%. La fel si in noi. O atitudine increzatoare ne mobilizeaza sa le urmam. Este eficient sa ne gandim de ce avem nevoie pentru realizarea lor, nu doar ce ne-ar putea incurca. Pentru a ne mentine o atitudine pozitiva, putem alege sa impartasim aceste obiective cu persoane care stim ca ne sustin si ne incurajeaza si sa evitam sa impartasim aceste obiective cu persoane mai morocanoase/ pesimiste/ foarte anxioase. Depinde, desigur, si de gradul nostru de influentabilitate.

Le avem in vedere

Sa le avem in vedere/ sa le citim o data la 3 luni (pentru a-i reaminti creierului nostru directia dorita, pentru ca mintea noastra sa faca din ele o prioritate). Sa ne mentinem motivati periodic, cultivandu-ne (sau reactivandu-ne) perseverenta.
Atingerea acestor obiective, bifarea lor pe hartie stimuleaza secretia de dopamina, unul dintre “hormonii fericirii”.

Asadar, cand credeti ca va puteti face putin timp pentru dumneavoastra?

Consultant Medical Psih. Gabriela Ispas
Data publicării 29.12.2022