Examinarile medicale periodice | Promovarea sanatatii la locul de munca

Examinarile medicale periodice au devenit o regula pentru angajati si angajatori odata cu adoptarea legislatiei europene in Romania. Dincolo de obligatia de serviciu, examenul medical periodic este un test de screening. Examinarile medicale regulate sunt o componenta esentiala in depistarea precoce a unor afectiuni. Evaluarea periodica contribuie la controlul dezvoltarii unor complicatii asociate afectiunilor deja existente, dar si la tratarea timpurie a afectiunilor cu potential sever.

Medicina muncii ne ajuta sa adaptam activitatea angajatilor nostri la capacitatile lor fiziologice si sa nu ne asumam riscuri inutile pentru sanatatea salariatilor, atunci cand acestia au o boala ce se poate agrava din cauza activitatii profesionale ori cand poate provoca accidente la locul de munca.

Abonamentele medicale reprezinta unul dintre cele mai cautate extrabeneficii de catre angajati deoarece ofera acces la servicii medicale in sistem privat, prompt, intr-o maniera moderna - programari online, gestionarea consultatiilor si vizualizarea rezultatelor de la analize direct in platforma furnizorului de servicii medicale. Pentru companii, abonamentele medicale sunt un instrument util in recrutarea, motivarea si loializarea angajatilor.

Cuprins

Protectia angajatilor prin servicii de medicina muncii si abonamente medicale

Activitatea medicului de medicina muncii, si implicit a intregii echipe, este centratata pe supravegherea sanatatii lucratorilor la locul de munca, cu tot ceea ce presupune aceasta:

  • Examenul medical la angajare, respectiv evaluari anuale;
  • Controale medicale specifice pentru angajatii care isi desfasoara activitatea in conditii speciale ori care se afla in evidenta cu boli cronice;
  • Evaluari si recomandari de ergonomie la locul de munca;
  • Campanii de vaccinare;
  • Anchete epidemiologice;
  • Campanii de screening.

Toate aceste examinari medicale si controale au un scop preventiv, precum si de diagnostic si curativ. Medicul de medicina muncii colaboreaza cu medici de alte specialitati in vederea stabilirii diagnosticului si adoptarii unor scheme de tratament.

In timp ce medicina muncii este o conditie obligatorie, abonamentele corporate (abonamente medicale special concepute pentru companii) vin ca o forma de extra protectie a sanatatii prin accesul la consultatii de specialitate, acces la investigatii imagistice, teste si analize de sange.  Medicover dispune de o retea nationala de clinici si spitale, cu peste 3.000 de medici cu experienta si echipamente medicale de top.

Resursa umana este o componenta cheie in orice companie. Angajatii sanatosi, motivati si productivi reprezinta cea mai buna strategie de business.

Promovarea sanatatii la locul de munca

Activitatile de medicina muncii enumerate anterior se desfasoara la nivel individual, intre medic si pacient / angajat, insa medicul de medicina muncii trebuie si poate sa intervina si la nivelul “politicilor de sanatate” de la nivelul companiei.

Medicul de medicina muncii consiliaza angajatorul/ conducerea companiei cu privire la cele mai potrivite actiuni globale de identificare si preventie a bolilor prin propunerea de actiuni concrete - programe de sanatate care sa previna imbolnavirea angajatilor companiei, cel mai elocvent exemplu fiind programele de educatie medicala.

Posibilitatile sunt practic nelimitate aici, caci orice afectiune medicala cu impact in populatia de la locul de munca si care poate fi prevenita eficient, constituie subiectul unei actiuni a serviciului de medicina muncii in colaborare cu angajatorul. 

Abonamentele medicale optionale sunt si ele parte integranta din planul de preventie. Controlul periodic la medic si consultul de specialitate atunci cand se manifesta simptome suparatoare pot sa preintampine aparitia unor afectiuni si a complicatiilor.

In functie de numarul de angajati, de profilul si obiectivele companiilor, serviciile medicale incluse in abonamentele corporate sunt variate si raspund unor nevoi specifice.

Puteti consulta planurile de sanatate disponibile pentru companii in pagina Abonamente Corporate.

Medicina muncii Medicover - in contextul pandemiei

Echipa de medicina muncii din Medicover, in contextul pandemiei provocate de noul coronavirus a consiliat permanent companiile aflate in grija serviciului de medicina muncii prin:

  • Organizarea unor discutii sistematizate cu responsabilii desemnati de conducerea companiilor, clarificand si ajutand la implementarea regulilor impuse de catre autoritatile sanitare nationale.
  • Participarea la construirea de protocoale interne ale companiilor care sa includa reglementarile autoritatilor si sa protejeze angajati cu diferite riscuri de infectare cu coronavirus.
  • De asemenea, cu acordul si sprijinul companiilor angajatoare s-a efectuat testarea anagajatilor prin recoltarea probelor pentru testul PCR, respectiv testare rapida pentru antigen in conditiile recomandarilor emise de autoritati. In felul acesta, protejand comunitatile de angajati, precum si clientii cu care acestia intrau in contact.
  • Cu sprijinul medicilor de familie din cadrul Medicover, prin adoptarea unor pachete de evaluare medicala post COVID si prin cooperarea cu alte specialitati, echipa de medicina muncii a participat la urmarirea pacientilor bolnavi care au necesitat monitorizare post infectie.
  • Abonatii serviciului de medicina muncii Medicover au beneficiat si de monitorizarea pe termen lung a celor mai importanti parametri ai starii de sanatate.

Cateva constatari ale echipei de medicina muncii Medicover cu privire la influenta pandemiei asupra modului de viata, muncii si sanatatii:

  • In randul unui grup analizat de aproximativ 100.000 de mii de persoane, indiferent de tipul activitatii, activitate de birou sau productie, cu prezenta la locul de munca sau acasa, a existat o crestere importanta a prevalentei obezitatii.
  • Evolutia medie a fost de la o prevalenta de 8% in 2019 la 11% in 2021.
  • Daca in anii prepandemici, pe aceeasi populatie afectiunile aparatului locomotor ocupau locul 2 ca frecventa a diagnosticelor, prin cresterea prevalentei obezitatii in special, au fost devansate de afectiunile endocrine si metabolice.
  • S-a observat insa, ca desi modul in care activitatea s-a desfasurat in perioada pandemiei, de multe ori de la domiciliu, prevalenta suferintelor coloanei vertebrale, legate fie de pozitia statica prelungita, fie de postura vicioasa ori suprasolicitarea coloanei, s-a pastrat la aceleasi cote.

Afla mai multe despre Statul pe scaun la birou si durerile cervicale

  • Aproximativ 9-10% din grupul descris mai sus, indica in continuare nevoia de interventii pe ergonomie, dar si de planuri medicale ce acopera zona de recuperare medicala.
  • Tot in aceasta perioada s-a observat o crestere a nevoii de suport psihologic atat din partea angajatilor, cat si a companiilor angajatoare, Medicover construind in aceasta perioada programe de suport, evaluare si interventie psihologica la nivelul companiilor abonate, in functie de nevoi.
Consultant Medical Dr. ANDREI DINA
Data publicării 06.04.2022
Data ultimei actualizari 08.04.2022