Hipercolesterolemia la copii si adolescenti

Colesterolul este o substanta care se gaseste in mod natural in alimentele de origine animala (carne, oua, produse lactate, fructe de mare); el nu se gaseste in alimente de origine vegetala.
Hipercolesterolemia la copii si adolescenti

O anumita cantitate de colesterol este importanta pentru buna functionare a organismului; el este o componenta a membranei celulare, are rol in formarea unor hormoni si vitamine. Dar un nivel prea mare al lipidelor din sange poate duce la debutul precoce al aterosclerozei (formarea de leziuni sub forma de placi la nivelul peretilor arteriali si ingustarea lumenului vascular, proces care incepe inca din copilarie) si risc crescut de boli cardiovasculare.

Articol realizat de Dr. Oana Dedu - Medic primar Pediatrie

Cuprins

Care sunt principalele tipuri de lipide din sange?

Colesterolul cu fractiunile sale:

  • HDL colesterol ("colesterolul bun", ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare prin transportul unei parti din colesterol in afara vaselor de sange pentru a fi eliminat din organism);
  • LDL colesterol ("colesterolul rau", cel care formeaza depozite la nivelul peretelui vascular si produce ateroscleroza);
  • VLDL colesterol;

Trigliceridele care sunt lipide care stocheaza excesul de energie din dieta (ele se pot forma din excesul de calorii si glucide din dieta).

Care sunt semnele si simptomele hipercolesterolemiei la copii?

Hipercolesterolemia la copii de obicei nu produce nici un simptom pana in stadii tardive, cand apar complicatiile cardiovasculare. De aceea este important screeningul pentru depistarea dislipidemiilor in stadii precoce, inaintea aparitiei complicatiilor, in special in cazul copiilor care au factori de risc:

  • istoric familial de dislipidemie sau de boli cardiovasculare cu debut precoce (pot sugera o hipercolesterolemie familiala, o forma severa de dislipidemie datorata unei mutatii genetice, ce se insoteste de valori foarte crecute ale colesterolului);
  • obezitate;
  • diabet zaharat;
  • boli renale cronice (sindrom nefrotic);
  • hipotiroidism;
  • boli inflamatorii cronice.

Cand si cum se face screeningul pentru depistarea dislipidemiilor?

Screeningul presupune efectuarea unei investigatii din sange numita profil lipidic( aceasta se efectueaza in mod tipic dupa o perioada de 10-12 ore de repaus alimentar).

Copiii ar trebui testati pentru prima data la varsta de 9-11 ani si din nou la varsta de 17-21 de ani, ulterior testul se face la fiecare 5 ani. Testarea in intervalele de varsta 2-8 ani si 12-16 ani nu se face de rutina, doar in cazul copiilor care au factori de risc pentru boli cardiovasculare (obezitate, hipertensiune, istoric familial de boli cardiace cu debut precoce).

Profilul lipidic presupune dozarea colesterolului total (ar trebui sa fie sub 170 mg/dl); LDL colesterol (valoare normala sub 110 mg/dl); HDL colesterol (valoare normala peste 45 mg/dl) si trigliceride (valoare normala sub 100 mg/dl pana la varsta de 9 ani si sub 130 mg/dl la varsta peste 10 ani).

Hipercolesterolemia la copii si adolescenti

Cum se trateaza hipercolesterolemiile la copii si adolescenti?

Tratamentul pentru majoritatea copiilor cu dislipidemie presupune schimbarea dietei si a stilului de viata, totusi in unele cazuri este necesar si tratament farmacologic. Scopul tratamentului este de a atinge si a mentine un nivel sigur al lipidelor din sange.

Nu ne putem schimba mostenirea genetica, comportamenul insa este invatat si poate si modificat. In copilarie se formeaza modele de comportament alimentar care se pastreaza intreaga viata, de aceea este important pentru acesti copii sa aiba dieta variata, bogata in fructe si vegetale, cu mai putine grasimi saturate si glucide si sa faca exercitii fizice regulate (cel putin o ora de activitate fizica in fiecare zi si cat mai putin timp petrecut in fata ecranului). Uneori poate fi necesara consultarea unui nutritionist pentru stabilirea unui regim alimentar corect.

In cazul in care modificarea stilului de viata nu este suficient pentru corectarea nivelului de colesterol din sange (in special in cazul copiilor si adolescentilor cu dislipidemie genetica), poate fi necesar tratamentul farmacologic cu statine care s-au dovedit eficiente in preventia bolii aterosclerotice si pot fi folosite la copii cu varsta peste 10 ani. Chiar si in cazul acestor copii primul pas in tratament este modificarea dietei si a stilului de viata.

Concluzii

Screeningul pentru diagnosticarea dislipidemiilor la copii se face prin efectuarea unei investigatii serice (profil lipidic) la varsta de 9-11 ani si din nou intre 17 si 21 de ani.

Majoritatea copiilor si adolescentilor cu dislipidemii pot fi tratati prin modificarea dietei si a stilului de viata.

Normalizarea nivelului lipidelor serice precoce in timpul vietii scade incidenta si severitatea bolii aterosclerotice de mai tarziu.

Afla mai multe:

Consultant Medical Dr. Oana Dedu
Data publicării 10.06.2021