Hipermetropie: cauze si optiuni de tratament

Hipermetropia este un viciu de refractie care se manifesta prin vedere neclara de aproape si este insotita in mod frecvent de cefalee. Suprasolicitarea digitala a vederii prin expunerea prelungita la ecrane in timpul desfasurarii activitatilor profesionale ce implica lucrul pe calculator sau laptop, a crescut incepand cu perioada pandemiei, fiind estimat ca timpul petrecut in medie de o persoana adulta in fata monitoarelor este de minim 7 ore pe zi.
Hipermetropie: cauze si optiuni de tratament

Pe langa necesitatea utilizarii computerelor la job, activitatile de relaxare si divertisment includ si ele, in majoritatea situatiilor, expunerea la ecranul telefonului mobil, tabletei sau laptopului, care suprasolicita vederea cu favorizarea aparitiei viciilor de refractie.

Categoriile populationale cu risc crescut de a dezvolta vicii de refractie de tipul hipermetropiei, cauzate de expunerea prelungita la ecrane, includ adultii de ambele sexe cu varsta cuprinsa intre 35-54 de ani.

Tehnologizarea proceselor de invatare inregistrata in ultima decada, creste insa expunerea la ecrane si la copii, care pot dezvolta in timp diferite vicii de refractii ce include:

  • Miopie
  • Hipermetropie
  • Astigmatism

Cuprins

Ce este hipermetropia?

Hipermetropia reprezinta un viciu de refractie al luminii ce determina proiectarea incorecta a imaginilor pe suprafata retinei, cu aparitia vederii neclare atat la departare cat si la apropiere. Hipermetropia se manifesta in principal prin vederea neclara la aproape, dar uneori si la departare. Hipermetropia necesita utilizarea dioptriilor cu plus pentru corectarea viciului de refractie.

In functie de valorile dioptriilor necesare pentru a corecta eficient viciul de refractie, hipermetropia poate fi:

  • Hipermetropia usoara - necesita corectie cu dioptrii de pana la +3
  • Hipermetropia medie - necesita corectie cu dioptrii care pot fi cuprinse intre +4 si +6
  • Hipermetropia severa - necesita corectie cu dioptrii mai mari de +6.

Cauze hipermetropie

Hipermetropia constituie o tulburare de vedere cu determinism majoritar genetic, afectiunea fiind cauzata de existenta fiziologica a unui diametru anteroposterior ocular redus, a corneei cu raza mica de curbura sau a unui cristalin impins in partea posterioara a ochiului.

Anumite persoane prezinta inca de la nastere hipermetropie fiziologica de intensitate scazuta, insa viciul de refractie se poate corecta spontan odata cu inaintarea in varsta a copilului, fara a necesita corectie cu lentile de contact sau ochelari.

Diferenta dintre miopie si hipermetropie

Spre deosebire de hipermetropia care afecteaza vederea de aproape, miopia reprezinta un viciu de refractie care impiedica focalizarea obiectelor la distanta.

Miopia necesita corectie cu ajutorul dioptriilor cu minus pentru imbunatatirea vederii la departare si a calitatii vietii pacientului, prin diminuarea simptomatologiei asociate.

Pentru corectarea hipermetropiei sunt utilizate lentilele cu dioptrii pozitive, insa dupa 40 de ani, poate deveni necesara o a doua metoda de corectie pentru vederea la departare, prin intermediul ochelarilor cu minus.

Pentru a preveni necesitatea utilizarii a 2 perechi de ochelari pentru aproape, respectiv la departare, medicul oftalmolog poate recomanda pacientilor cu hipermetropie sa utilizeze lentile progresive care imbunatatesc atat cititul, cat si focalizarea obiectelor aflate la distanta.

Diferenta dintre presbiopie si hipermetropie

Prezbiopia reprezinta o afectiune oftalmologica datorata imbatranirii fiziologice ce se manifesta secundar pierderii elasticitatii cristalinului. Persoanele diagnosticate cu prezbitism focalizeaza imaginea in spatele retinei (si nu pe retina) si prezinta dificultati de vedere la apropiere. Pierderea flexibilitatii cristalinului determina focalizarea defectuoasa a razelor de lumina care patrund la nivelul globului ocular, cu aparitia vederii in ceata la persoanele cu prezbiopie.

Spre deosebire de hipermetropie, prezbiopia nu constituie un viciu de refractie al luminii, imbatranirea fiziologica a cristalinului, avand ca efect diminuarea treptata a vederii la persoanele varstnice.

Simptome hipermetropie

Principalele simptome ale hipermetropiei sunt reprezentate de:

  • Vederea incetosata de aproape
  • Vedere neclara in special in conditii de lumina redusa
  • Dureri de cap asociate activitatilor desfasurate in zona de aproape
  • Durere sau senzatie de tensiune la nivelul ochilor
  • Citire greoaie datorata dificultatii de a mentine randul si de a focaliza imaginea.

Hipermetropia in cazul copiilor poate determina scaderea performantelor scolare secundara dificultatii de achizitie a informatiilor noi prin citit. La copii, hipermetropia se manifesta in mod frecvent prin cefalee si tendinta de frecare la ochi a celui mic in timpul desfasurarii activitatilor migaloase in zona de aproape.

Cum se corecteaza hipermetropia

Ochelarii de vedere si lentilele de contact constituie primele optiuni de tratament in cazul persoanelor cu hipermetropie si sunt prescrise de catre medicul oftalmolog in functie de necesitatile si caracteristicile fiziologice ale fiecarui pacient in parte.

Corectia optica a hipermetropiei implica in mod frecvent purtarea de lentile sferice cu plus. Este de mentionat faptul ca la pacientii ambliopi cu vedere scazuta, reducerea dioptriilor nu se va insoti intotdeauna de o imbunatatire a vederii (hipermetropia nu se vindeca integral, insa ochelarii pot diminua manifestarile asociate acestui viciu de refractie).

Procedurile chirurgicale utilizate pentru reducerea dioptriilor la pacientii cu hipermetropie sunt recomandate dupa a doua decada de viata, odata cu incheierea proceselor de dezvoltare si maturare ale ochilor.

Operatie hipermetropie

Chirurgia refractiva are ca scop diminuarea dioptriilor pacientului si implica in mod frecvent utilizarea laserului pentru remodelarea corneei (lentila fiziologica a ochiului care focalizeaza imaginea).

Aceasta procedura minim invaziva se adreseaza persoanelor diagnosticate cu hipermetropie care necesita corectie cu dioptrii cuprinse intre +3 si +4. Procedura chirurgicala presupune indepartarea primului strat al corneei cu scopul de a stimula regenerarea acesteia prin reepitelizare fiziologica. Dupa indepartarea partiala a corneei, aceasta este remodelata ulterior cu ajutorul laserului chirurgical, in vederea obtinerii unei corectii eficiente a dioptriilor pacientului.

In situatia in care dioptriile depasesc valoarea de +4, medicul oftalmolog poate recomanda pacientului realizarea unui implant de cristalin artificial personalizat in scopul corectiei viciului de refractie.

Implantul de cristalin artificial presupune pozitionarea unei lentile in interiorul ochiului prin intermediul unei incizii de mici dimensiuni efectuate in partea posterioara a irisului (partea colorata a ochiului) si anterior de cristalin, care nu necesita inchidere ulterioara prin sutura. Rolul implantului de cristalin artificial este acela de a focaliza razele de lumina de la nivelul retinei si de a diminua simptomatologia pacientului prin obtinerea de imagini clare.

In anumite situatii, dupa aceasta interventie chirurgicala se poate obtine o ameliorare a vederii cu pana la 50% fata de cea anterioara operatiei, cu imbunatatirea considerabila a calitatii vietii, in special la pacientii varstnici.

Recuperarea dupa operatia de hipermetropie

  • Dupa chirurgia refractiva este necesara purtarea de bandaje sau lentile de contact speciale pentru o perioada de cateva zile, timp in care pot fi administrate picaturi pentru diminuarea inflamatiei si antialgice pentru reducerea durerii postoperatorii.
  • In primele 2 zile dupa operatia de hipermetropie este indicata evitarea contactului cu apa al ochilor in timpul dusului sau inotului, activitatea fizica intensa, utilizarea cosmeticelor decorative pentru ochi (fard, tus, rimel) si a demachiantelor.

In primele zile postinterventionale, pacientul poate observa o diminuare suplimentara a calitatii vederii si aparitia sindromului de ochi uscat, insa aceasta simptomatologie este temporara si poate fi ameliorata cu ajutorul picaturilor de ochi prescrise de catre medicul oftalmolog.

 

Referinte:

Data publicării 17.08.2023