Indreptam piciorusele - kinetoterapie pentru remedierea Talus Valgus

Talus Valgus este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale piciorului si apare la nastere, fiind cauzata de pozitionarea picioarelor bebelusului in burtica mamei. Unul sau ambele picioare se lipesc de gamba. In primele luni de viata, talus-valgus-ul se corecteaza relativ repede, cam in 2-3 luni de tratament, dar dupa ce copilul a inceput sa stea in picioare si sa mearga, durata tratamentului se prelungeste la cativa ani.
talus vagus
Indreptare picioruse prin Talus Valgus

Depistarea Talus Valgus

Afectiunea se depisteaza usor, imediat de la nastere, de catre neonatolog, care observa ca bebelusul are o pozitie nefireasca a picioruselor si atunci, copilul este trimis catre medicul ortoped, iar acesta, mai departe, catre kinetoterapie.

Afectiunea apare din cauza pozitiei intrauterine. Copilul nu are loc, este inghesuit si piciorusele nu pot sta intr-o pozitie confortabila si atunci musculatura din partea anterioara si laterala se contracta mai tare, iar cea din partea posterioara a gambei ramane relaxata.

Talus Valgus poate fi usor sau moderat, caz in care se poate recupera prin kinetoterapie, mai ales la copilul foarte mic. In cazul in care avem de-a face cu un caz sever, accentuat, tratamentul nu este numai kinetoterapeutic, intervine si cel ortopedic, prin imobilizare cu aparat gipsat.

Tal valg-ul nu poate fi prevenit, fiind o deformatie a piciorului cauzata de pozitia intrauterina, si poate apare in aceeasi masura la fete, ca si la baieti.

Tratament si exercitii recomandate pentru remedierea pozitiei

Tratamentul in cazul Talus Valgus consta in masaj zilnic, peste zece minute, a musculaturii piciorului si a gambei, impreuna cu exercitii corespunzatoare etapei de varsta si posturare, cu aplicatii de benzi. Piciorul va fi corectat, astfel, in pozitia normala.

Pentru ca este depistat la nastere, tratamentul poate sa inceapa de la cateva zile de la nastere si poate sa dureze cateva luni, in functie de caz.

Afectiunea se poate recupera suta la suta, daca tratamentul este inceput din timp si este facut corect.

Odata insa recuperat la pozitia normala, copilul va trebui urmarit, iar cand va incepe sa mearga, daca parintele observa ca paseste spre interior, atunci trebuie sa revina cu el la kinetoterapie.

Afectiuni asociate Tal Valg

Desi este o afectiune ce poate fi ignorata de unii parinti, necorectata postura poate duce, in timp, la modificarea aliniamentului corpului. Copilul calca defectuos si astfel si coloana are de suferit, inclusiv genunchii.

Pot aparea chiar afectiuni asociate, scolioze, la nivelul coloanei, si Genu Valgum, la nivelul genunchiului.

Asa cum Talus Valgul inseamna apropierea gleznelor, Genu Valgum inseamna apropierea genunchilor, acel mers in X. Copilul (sau chiar adultul) calca cu talpa spre interior, genunchii se apropie, un umar se ridica, se produce scolioza, iar, in timp, apare platfusul. Adica, bolta plantara, se prabuseste cu totul.

In momentul aparitiei platfusului, tratamentul se muta in zona medicului ortoped, care decide daca sunt necesare talonete. Pentru un adult, insa, lucrurile sunt mai dificile odata ce ai ajuns la platfus, asadar este recomandata consultarea medicului inca de la primele semne ale Tal Valgului.

Talus Valgus este in legatura directa cu displazia de sold si cu torticolisul.

Displazia de sold este o afectiune ce apare atunci cand acetabulul nu este destul de adanc, incat osul sa intre acolo, in articulatie. Displazia de sold poate fi asociata cu talvalgul si cu torticolisul, care este o afectiune la nivelul gatului. O parte de muschi este scurtata, iar cealalta este alungita si capul este usor rotat.

Recomandari

Un copil diagnosticat la nastere cu Talus Valgus trebuie urmarit cand incepe sa faca primii pasi, iar incaltamintea lui va fi cat mai usoara, talpa cat mai flexibila.

Cel mic ar fi bine sa mearga cat de mult se poate descult, pe diferite tipuri de teren, iar incaltamintea - usoara si flexibila. Nu este recomandata nici incaltamintea rigida, nici cea inalta. Asadar nu este nevoie de incaltaminte care sa ii fixeze glezna.

Pentru formarea corecta a talpii, este recomandat mersul pe nisip, de exemplu, la mare, unde este nisip si umed si uscat, cu diferite densitati, sunt denivelari, scoici, pietricele si iarba.

In aceste cazuri, de copil nascut cu Talus Valgus, premergatoarele nu sunt bune, nu ne ajuta.

In majoritatea situatiilor, copilul se vindeca pana la varsta de scoala, iar cazurile in care ar avea nevoie de proteza sau chiar interventie chirurgicala sunt extrem de rare.

Pe tot parcursul perioadei de vindecare, este indicat ca parintele sa mentina legatura cu specialistii, pentru a pastra evidenta procesului de refacere.

Data publicării 22.08.2019