Insuficienta venoasa si circulatia sangelui

Insuficienta venoasa cronica reprezinta o patologie frecvent intalnita in practica medicala curenta si se datoreaza unui cumul de factori, printre care se regasesc incompetenta valvulara venoasa, ortostatism prelungit, obezitate, varsta de peste 50 de ani si predispozitia genetica.
Insuficienta venoasa si circulatia sangelui

Cuprins

In anumite situatii, disfunctia venoasa poate contribui la formarea trombilor intravasculari (cheaguri de sange) cu aparitia tromboflebitei, o patologie cu risc de evolutie nefavorabila, care necesita instituire de tratament anticoagulant si supraveghere medicala atenta.

Ce este insuficienta venoasa cronica (IVC)?

Insuficienta venoasa cronica reprezinta o conditie medicala care implica circulatia deficitara a sangelui dinspre periferia reprezentata mai ales de catre membrele pelvine, inapoi catre inima in scopul reoxigenarii. Circulatia venoasa presupune o deplasare antigravitationala a sangelui, a carei desfasurari optime implica existenta unui sistem valvular competent, contractia eficienta a musculaturii membrului inferior/superior si, nu in ultimul rand, o buna functionare a inimii.

Sistemul venos este prevazut cu niste valve, formatiuni cu aspect de cuib de randunica la nivelul endoteliului, care previn stagnarea sangelui si asigura deplasarea unidirectionala a acestuia prin orientarea sa catre inima. Incompetenta valvulara poate fi primara, de cauza genetica (persoanele prezinta incompetenta valvulara congenitala) sau secundara, asociata unor evenimente posttrombotice.

In majoritatea cazurilor, pacientii diagnosticati cu insuficienta venoasa cronica prezinta incompetenta valvulara de tip secundar (intre 80-95% din cazuri) care apare ca urmare a deteriorarii acestor structuri in contextul unui episod trombotic acut. Sindromul posttrombotic reprezinta o complicatie tardiva datorata unui episod de tromboza venoasa acuta, ce evolueaza cu afectarea valvelor de la nivelul venei trombozate, dar si al venelor perforante adiacente, cresterea fluxului de sange in sistemul circulator superficial si aparitia dilatatiilor varicoase secundare.

Modificarile patologice ale structurilor venoase implicate in asigurarea reintoarcerii sangelui din periferie catre inima determina in timp, aparitia edemelor la nivelul membrelor inferioare, insotite de durere si dilatatii ale venelor superficiale, initial sub forma de telangiectazii care pot evolua in timp catre vene spider - in „panza de paianjen” si dilatatii varicoase. Evolutia nefavorabila a insuficientei venoase cronice include aparitia ulcerului varicos, care netratat, poate duce la infectii extinse, necroza tisulara si amputarea membrului afectat.

Factori de risc IVC

Principalii factori de risc implicati in aparitia insuficientei venoase cronice sunt reprezentati de catre:

  • Antecedentele familiale de insuficienta venoasa cronica
  • Varsta mai mare de 50 de ani
  • Antecedente personale de tromboza venoasa profunda
  • Sexul feminin
  • Multiparitate (sarcini multiple)
  • Ortostatismul prelungit (persoana sta in picioare perioade lungi de timp)
  • Efectuarea de activitati care presupun ridicarea frecventa de greutati
  • Stilul de viata sedentar
  • Hipertensiunea arteriala
  • Excesul ponderal.

Poate fi prevenita insuficienta venoasa?

  • Insuficienta venoasa cronica poate fi prevenita cu ajutorul exercitiilor fizice regulate, mersului pe jos si inotului, acestea fiind activitati care faciliteaza actiunea pompei musculare ce contribuie la reintoarcerea venoasa.
  • In cazul pacientilor a caror profesie presupune ortostatism pentru perioade lungi de timp sau sedentarism, se recomanda efectuarea periodica a catorva miscari succesive de flexie a gambei pe coapsa si extensie, pentru stimularea reintoarcerii venoase.
  • Reducerea excesului ponderal prin adoptarea unui regim alimentar sanatos alaturi de evitarea bailor calde, a saunei si a expunerii la temperaturi ridicate, reprezinta alte masuri care contribuie la prevenirea si evolutia nefavorabila a insuficientei venoase cronice.

Cum imbunatatim circulatia periferica?

Imbunatatirea reintoarcerii venoase poate fi realizata prin aplicarea unor masuri care includ:

  • Mersul pe jos contribuie la buna functionare a sistemului cardiac si vascular, avand efect benefic asupra circulatiei sangvine periferice
  • Exercitiile de stretching detensioneaza musculatura, imbunatatesc reintoarcerea venoasa si previn aparitia edemelor periferice si a crampelor musculare
  • Inotul, mersul in apa si sporturile acvatice sustin buna functionare a sistemului circulator si tonifica intreaga musculatura a organismului, avand in acelasi timp un impact redus asupra articulatiilor (menajeaza articulatiile prin evitarea suprasolicitarii acestora)
  • Mersul pe bicicleta antreneaza musculatura gambelor si imbunatateste reintoarcerea venoasa din periferie inapoi catre inima
  • Masajul la nivelul membrelor inferioare stimuleaza atat circulatia sangvina, cat si cea limfatica, insa acesta nu se poate efectua la pacientii cu tromboflebita constituita sau ulcere varicoase active
  • Adoptarea unei posturi corecte in timpul desfasurarii activitatilor profesionale cu evitarea pozitiei picior peste picior si a distribuirii intregii greutati corporale pe un singur membru inferior in timpul ortostatismului prelungi. Dupa finalizarea activitatilor zilnice, in timpul repaosului este indicata plasarea membrelor inferioare in pozitie usor elevata (ridicarea picioarelor) pentru a stimula reintoarcerea venoasa si pentru a preveni aparitia edemelor.

Diagnostic IVC

Diagnosticul de insuficienta venoasa cronica este stabilit de catre medicul specialist cu ajutorul informatiilor obtinute dupa efectuarea examenului clinic al pacientului si al ecografiei Doppler color, care ofera detalii cu privire la anatomia vascularizatiei periferice, calibrul si permeabilitatea venelor, dar si al directiei fluxului sangvin de la nivelul acestora. Ecografia Doppler este utila atat pentru stabilirea diagnosticului de insuficienta venoasa cronica, cat si al celui de sindrom posttrombotic, prin intermediul acestei investigatii fiind puse in evidenta modificarile patologice ale lumenului venos ce apar dupa un episod de tromboza.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

In anumite situatii, medicul poate recomanda efectuarea unei pletismografii, o investigatie prin intermediul careia pot fi determinate modificarile lumenului venos in concordanta cu activitatea cardiaca. Pletismografia este utilizata pentru determinarea fluxului sangvin venos, functiei pompei musculare si volumul rezidual de sange de la nivelul patului venos afectat, dupa incheierea unui ciclu cardiac.

Tratament insuficienta venoasa

Tratamentul insuficientei venoase cronice are ca scop ameliorarea simptomatologiei pacientului si prevenirea aparitiei complicatiilor datorate IVC. In acest scop, medicul poate recomanda atat tratamente farmacologice, cat si nemedicamentoase care includ:

  • Schimbarea stilului de viata cu adoptarea unui regim alimentar adecvat care sa diminueze excesul ponderal, renuntarea la fumat si includerea unui program regulat de exercitii fizice cu evitarea sedentarismului si ortostatismului prelungit.
  • Terapia medicamentoasa poate fi efectuata cu ajutorul flebotroficelor de tipul Detralex, preparate farmacologice care reduc permeabilitatea capilara, imbunatatesc rezistenta peretilor vasculari si amelioreaza edemele membrelor pelvine la pacientii cu insuficienta venoasa cronica.
  • Terapia compresiva are rolul de a diminua hipertensiunea venoasa si intensifica rolul pompei musculare fiziologice atunci cand este aplicat in mod corespunzator in conformitate cu indicatiile medicului curant. Terapia compresiva presupune utilizarea ciorapilor elastici sau fese compresive non-elastice sau cu grad redus de elasticitate, care comprima vasele de sange de la nivelul picioarelor, suplinind intr o oarecare masura incompetenta valvulara.
  • Tratamentul interventional al pacientilor cu insuficienta venoasa cronica include o serie de proceduri printre care se regasesc scleroterapia si ablatia endovenoasa pentru cauterizarea dilatatiilor venoase superficiale. Interventiile chirurgicale mai ample efectuate in cazul insuficientei venoase cronice, pot cuprinde microflebectomie sau stripping venos in functie de particularitatile cazului si de indicatiile medicului chirurg vascular.

Afla mai multe despre tratamentul varicelor

Complicatii ale IVC

Complicatiile insuficientei venoase cronice sunt reprezentate de modificarile trofice ale tesuturilor care intra in alcatuirea membrelor afectate si se datoreaza edemelor prelungite. La suprafata tegumentului edematiat si ingrosat apar zone hiperpigmentate de coloratie maronie ca urmare a descompunerii pigmentilor de hemoglobina provenita din sangele extravazat (hipertensiunea venoasa determina iesirea din vas a hematiilor in spatiul interstitial).

In timp, tegumentul se subtiaza si se atrofiaza cu aparitia ulcerului trofic venos, leziune persistenta de obicei umeda care prezinta risc crescut de suprainfectare cu diferite tipuri de germeni bacterieni. Ulcerul venos este cauzat, in principal, de microtraumatisme accidentale de la suprafata tegumentului, care in lipsa unui aport adecvat de oxigen si nutrienti nu se vindeca in mod corespunzator si poate evolua catre infectie extinsa, necroza tisulara si sepsis.

 

In cazul in care va confruntati cu varice inestetice si alte simptome specifice insuficentei venoase cronice, precum edem la nivelul membrelor inferioare, durere si disconfort, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate. Medicul flebolog este specialist in diagnosticarea si tratarea afectiunilor venoase, insa servicii de flebologie sunt prestate si in cadrul altor specialitati medicale  chirurgie vasculara si cardiovasculara, chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva si medicina cardiovasculara.

 

Referinte:

Data publicării 21.02.2023
Data ultimei actualizari 21.04.2023