Otita seroasa: investigatii medicale si tratament

Otita seroasa este intalnita deseori la copii de 2 - 5 ani, insa poate afecta pacientii la orice varsta si apare preponderent in sezonul rece. Ce este otita seroasa? Una dintre cele mai frecvente afectiuni din sfera ORL o reprezinta inflamatia mucoasei la nivelul urechii medii – cunoscuta sub denumirea de otita medie. Urechea medie este spatiul din spatele timpanului. In caz de otita medie seroasa apare acumularea de lichid in spatiul din spatele timpanului, asociata cu scaderea acuitatii auditive.
Otita seroasa: investigatii medicale si tratament

Otita medie seroasa cronica implica prezenta acumularilor de fluide in urechea medie pe perioade lungi, de peste 2-3 luni.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Mihai Ticea, medic specialist ORL

Otita seroasa – de ce apare?

Otita medie seroasa este cauzata de o disfunctie a trompei lui Eustachio (inflamatie, obstructie), urmata de aparitia de presiune negativa in urechea medie si acumularea de lichid, pe fondul unor afectiuni precum:

  • Infectii acute ale cailor respiratorii superioare cauzate de virusi si bacterii, precum raceala, gripa
  • Hipertrofia vegetatiilor adenoide (polipi nazali)
  • Polipoza rinosinusala
  • Rinita cronica hipertrofica – inflamatia mucoasei nazale (senzatia de nas infundat)
  • Rinita alergica
  • Variatii bruste ale presiunii atmosferice (zborul cu avionul, mersul pe munte, urcarea la altitudini mari)
  • Formatiuni tumorale nasofaringiene (chistice, benigne, maligne).

Otita seroasa – simptome

 Otita seroasa determina aparitia unor simptome specifice, pacientul poate sa resimta:

  • Senzatie de presiune la nivelul urechii afectate
  • Durere de intensitate variabila
  • Scaderea auzului
  • Zgomote in urechea afectata
  • Ameteli de intensitate mica.

In cazul copiilor mici, aceste manifestari nu sunt evidente, iar copilul nu poate sa explice suferinta aparuta. Parintii pot urmari reactiile celor mici pentru a sesiza daca exista vreun disconfort, apoi sa se adreseze medicului ORL.

Otita seroasa – teste si investigatii medicale

Inainte de a pune diagnosticul de otita seroasa, medicul ORL va afectua mai intai o anamneza, intreband pacientul despre orice episod de infectie acuta a cailor respiratorii superioare (raceala), expunere la variatii bruste ale presiunii atmosferice (zboruri, urcarea la inaltime, scufundari) si altele.

Ulterior, se pot recomanda: otoscopia microscopica, audiograma tonala liminara, impedancemetria sau endoscopia nazala.

  • Otoscopia microscopica (sau prin vizualizare directa) se realizeaza cu scopul de a descrie aspectul membranei timpanice: daca are un aspect normal, daca este congestiva; integra ori perforata. Tot cu ajutorul otoscopului, medicul va detecta prezenta lichidului in urechea medie. Acesta poate fi clar, de culoarea secretiilor nazale, cu aspect purulent si poate deplasa anterior sau nu membrana timpanica.
  • Audiograma tonala liminara este nedureroasa si reprezinta un test rapid pentru a identifica scaderea auzului (hipoacuzia) pe urechea afectata. Hipoacuzia este cauzata de prezenta lichidului in urechea medie.
  • Impedancemetria este o investigatie medicala ce cuantifica gradul de mobilitate al membranei timpanice si valoarea presiunii aerului din urechea medie. Se recomanda la copii cu varsta pana in 6 ani, datorita gradului scazut de dificultate al procedurii.
  • Endoscopia nazala cu tija rigida sau tija flexibila - permite vizualizarea directa a proceselor patologice (inflamatie, vegetatii adenoide, polipi nasofaringieni, formatiuni tumorale chistice, formatiuni tumorale benigne sau maligne) de la nivelul foselor nazale si rinofaringelui, ce pot fi responsabile de aparitia otitei medii.

De asemenea, medicul ORL-ist poate recomanda pacientului efectuarea unei fibroscopii ORL, in special in situatiile in care apar si pierderi ale auzului, dureri severe ori persistente la nivelul urechii sau daca pacientul prezinta si alte probleme medicale. Aceasta procedura asigura o examinare detaliata a interiorului urechii pe baza careia specialistul va obtine informatii precise despre gradul de acumulare a lichidului sau va putea depista alte complicatii.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

In ce consta tratamentul otitei seroase?

Planul terapeutic se axeaza initial pe vindecarea episodului acut prin tratament medicamentos. Medicul ORL va prescrie decongestive nazale, antiinflamatoare, antitermice, daca este cazul, antibiotice si antialergice.

In cazul in care medicamentele nu isi fac efectul, iar simptomele otitei seroase persista si nu se amelioreaza sub tratament, se recomanda miringotomia cu montare de aerator transtimpanal.

Miringotomia cu montare de aerator transtimpanal este o procedura medicala ce consta in:

- incizia membranei timpanice sub control microscopic
- aspirarea lichidului din urechea medie
- plasarea la locul inciziei a unui tub aerator din silicon medicinal care va permite ventilarea urechii medii.

Aceste tipuri de proceduri sunt efectuate in clinica Medicover The Bridge de catre Dr. Mihai Ticea, medic specialist ORL.

Consultant Medical Dr. Mihai Ticea
Data publicării 03.03.2022
Data ultimei actualizari 15.03.2024